8 πόλεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Ισπανία [vid]

©Pixabay

Λίγες χώρες στον κόσμο μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία ενός ταξιδιώτη με ποικιλία από αξιοθέατα όπως η Ισπανία.

Από τις ηλιόλουστες παραλίες της Μεσογείου, τις πόλεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την απίστευτη κουζίνα και τον πολυδιάστατο πολιτισμό, η Ισπανία είναι πραγματικά μοναδική.

Δεδομένου του μακρού και ιστορικού παρελθόντος των καθολικών μοναρχιών, των μουσουλμανικών χαλιφάτων και των κατακτητών του Νέου Κόσμου, μια περιοχή μπορεί να έχει έναν εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα από την άλλη.

Ακολουθεί μια περιγραφή των καλύτερων πόλεων στην Ισπανία για επίσκεψη σε αυτόν τον ξεχωριστό ιβηρικό παράδεισο.

Μαδρίτη

Η καλύτερη πόλη για να επισκεφθείτε μουσεία τέχνης παγκόσμιας κλάσης. Η ισπανική πρωτεύουσα είναι μια πολυσύχναστη πόλη, ευλογημένη με καταγάλανους ουρανούς όλο το χρόνο πάνω από τα ζωντανά μπάρια (γειτονιές), αρχιτεκτονικά μνημεία και φημισμένα μουσεία τέχνης. Υπάρχει ακόμη και ένας αρχαίος αιγυπτιακός ναός, ο Templo de Debod, ακριβώς στο κέντρο της πόλης της Μαδρίτης.

Οι λάτρεις της τέχνης θα μπορούσαν να περάσουν μέρες εξερευνώντας το «Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης» της Μαδρίτης, αποτελούμενο από τρία παγκοσμίου φήμης μουσεία, το Museo del Prado, τη Reina Sofia και το Thyssen-Bornemisza, τα οποία φιλοξενούν μερικές από τις πιο πολύτιμες συλλογές τέχνης του κόσμου. Βρίσκονται κατά μήκος της Paseo del Prado της Μαδρίτης (Art Walk), στο οποίο πρόσφατα απονεμήθηκε ο τίτλος παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η Μαδρίτη έχει έντονη την κουλτούρα του δρόμου, τέχνης και φαγητού. Η Cava Baja στην ιστορική γειτονιά La Latina είναι γεμάτη με γραφικά μικρά μπαρ και ταβέρνες, καθιστώντας έναν από τους καλύτερους δρόμους της πόλης για να πηγαίνετε από το ένα μπαρ στο άλλο για να δοκιμάσετε επιλογές από ιβηρικά ζαμπόν, αλλαντικά και τυριά.

Βαρκελώνη

Ό,τι καλύτερο για μοντέρνα αρχιτεκτονική. Απέναντι από τη Μεσόγειο και τα Πυρηναία, η πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι μια εντυπωσιακά μητρόπολη που ξεχωρίζει για την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, τις παραλίες της πόλης και τη γοτθική συνοικία που εκτείνεται για πάνω από 2000 χρόνια.

Δεν έχετε δει τίποτα στην Βαρκελώνη αν δεν επισκεφθείτε τη Σαγράδα Φαμίλια, την obra maestra του επιφανή Καταλανού αρχιτέκτονα και υπέρμαχου του μοντερνισμού, Antoní Gaudí. Η επιρροή του στην πόλη είναι παντού και αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να επισκεφθείτε τα άλλα αρχιτεκτονικά του κοσμήματα, το Casa Batlló, το La Pedrera και το Park Güell.

Ένα άλλο μέρος όπου ο Γκαουντί άφησε την κληρονομιά του είναι στην Plaça Reial, στην καρδιά του Barri Gòtic (γοτθική συνοικία) της πόλης δύο χιλιάδων ετών. Η πλατεία φωτίζεται από διακοσμητικά φωτιστικά δρόμου που ήταν το πρώτο δημόσιο έργο του Γκαουντί. Αυτή η αρχαία γειτονιά φιλοξενεί επίσης τον μεγαλοπρεπή γοτθικό καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και την Αγία Ευλαλία, που χτιζόταν για δύο αιώνες από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα. Στα σύνορα της συνοικίας βρίσκεται το Mercat de la Boqueria, μια από τις παλαιότερες αγορές στην Ευρώπη.

Σαν Σεμπαστιάν

Η καλύτερη πόλη για γκουρμέ εμπειρίες στην Ισπανία. Αυτή η δελεαστική παράκτια πόλη των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία εξελίχθηκε από μια παραδοσιακή πόλη φαλαινοθηρίας σε μια παγκοσμίου φήμης γαστρονομική πρωτεύουσα. Το San Sebastián, ή Donostia στα βασκικά, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εστιατορίων με αστέρι Michelin ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ευρώπη, μετρώντας 18 αστέρια Michelin σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων και είναι η δεύτερη πόλη στον κόσμο με τα περισσότερα αστέρια Michelin (μετά το Τόκιο).

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα όσο θα ξοδεύατε σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, για να μπορέσετε να απολαύσετε τη διατροφική κουλτούρα του Σαν Σεμπαστιάν που ρέει σε κάθε γωνιά. Πηγαίνετε στην Parte Vieja (Παλιά Συνοικία), ιδιαίτερα κατά μήκος της οδού  de Agosto 31.

Αν η εξερεύνηση του μαγειρικού παραδείσου δεν είναι αρκετή, το San Sebastián είναι τόσο εκπληκτικό, που χαρακτηρίζεται από την αρχιτεκτονική Belle Epoque, τις παραλίες με λευκή άμμο που εκτείνονται σε χιλιόμετρα και τα καταγάλανα νερά του Βασκικού Κόλπου. Σε μια καθαρή μέρα, κάντε μια βόλτα κατά μήκος της λεωφόρου της παραλίας La Concha για να απολαύσετε τη θαλάσσια κουλτούρα των ντόπιων.

Βαλεαρίδες Νήσοι

Το καλύτερο μέρος για τις παραλίες του και τα ζαφειρένια νερά του. Όποιος έχει πάει σε αυτά τα απομακρυσμένα νησιά ανατολικά της Ιβηρικής Χερσονήσου θα αναγνώριζε το «Βαλεαρίτικο μπλουζ»,  τις ξεχωριστές αποχρώσεις του μπλε που χαρακτηρίζουν αυτά τα νερά της Μεσογείου. Τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά αυτού του αρχιπελάγους, η Ίμπιζα, η Μαγιόρκα, η Μενόρκα και η Φορμεντέρα είναι ευλογημένα με αμέτρητες παραλίες και «calas» (όρμους) που αποτελούνται από ακτές με λευκή άμμο και άγρια βράχια.

Μεταξύ αυτών των νησιών, η Ίμπιζα είναι η πιο διάσημη, κυρίως για τη φήμη της ως προορισμός για πάρτι όλο το 24ωρο. Ωστόσο, η κουλτούρα clubbing της Ίμπιζα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτού του εντυπωσιακού νησιού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Είναι περιτριγυρισμένο από ζαφειρένια χρώματα, ιστορικές οχυρωμένες πόλεις, έχει πληθώρα κρυφών εισόδων και γοητευτικά παραθαλάσσια εστιατόρια και καφετέριες. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου φοινικικού πολιτισμού στο Sa Caleta και τη νεκρόπολη Puig des Molins για να πάρετε μια γεύση από τις αρχαίες αποικίες που κατοικούσαν σε αυτό το νησί, πολύ πριν το ανακαλύψουν οι clubbers.

Σεβίλλη

Το καλύτερο μέρος για πολιτιστικά αξιοθέατα σε όλη την Ισπανία. Aυτή η γοητευτική πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας μπορεί να σας δώσει την αίσθηση του déjà vu, ίσως επειδή οι ηλιόλουστες μέρες όλο το χρόνο, οι λαμπροί κήποι και τα περίτεχνα λαξευμένα παλάτια την έχουν κάνει μια αγαπημένη τοποθεσία για μεγάλες παραγωγές από τον Πόλεμο των Άστρων μέχρι το Game of Thrones.

Η γοητεία του έγκειται στο ιδιότυπο μείγμα του με άμαξες, φλαμένκο «ταμπλάους» (σκηνές), κολοσσιαίες γοτθικές υποδομές και ισλαμικές στιλιστικές λεπτομέρειες συνδυάζονται όλα μαζί για να δημιουργήσουν αυτό το περίτεχνο ονειρικό τοπίο μιας πόλης.

Η μοναδική αντιπαράθεση πολιτισμών δεν θα μπορούσε να γίνει πιο εμφανή καθώς επισκέπτεστε τον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, τον μεγαλύτερο γοτθικό καθεδρικό ναό στον κόσμο και τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης του Κολόμβου, και στη συνέχεια μόλις λίγα μέτρα μακριά, το Real Alcázar προβάλλει τη λαμπρότητα της αρχιτεκτονικής Mudéjar με ισλαμικά, μπαρόκ, γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία.

Τολέδο

Αυτή η πόλη με τείχη 2000 ετών καταλαμβάνει μια σημαντική θέση στην ιστορία της Ισπανίας. Ήταν η πρώην πρωτεύουσα του Βησιγοτθικού Βασιλείου, ένα φρούριο του Εμιράτου της Κόρδοβας, ένα ρωμαϊκό δήμο, η έδρα της εξουσίας του Βασιλιά Καρόλου V και η πρώην πρωτεύουσα της Ισπανίας μέχρι το 1560.

Tώρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Με εβραϊκές, χριστιανικές και ισλαμικές επιρροές, το Τολέδο του έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «Η πόλη των τριών πολιτισμών».

Περπατήστε στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια του για να δείτε τα ίχνη αυτής της μοναδικής πολιτιστικής ανάμειξης. Οι αρχαίες ρωμαϊκές δομές, τα μαυριτανικά αρχιτεκτονικά στυλ, ο γοτθικός καθεδρικός ναός, η συναγωγή El Tránsito και  το τζαμί Cristo de la Luz. Προχωρήστε στο Mirador del Valle για εκπληκτική πανοραμική θέα και μια τέλεια εικόνα αυτής της ιστορικής πόλης δίπλα στον ποταμό Τάγο.

Σαντιάγο ντε Κομποστέλα

Η καλύτερη πόλη για πνευματικό τουρισμό στην Ισπανία. Η πρωτεύουσα της Γαλικίας είναι ο τελικός προορισμός του προσκυνήματος Camino de Santiago, μια παράδοση που χρονολογείται πάνω από 1000 χρόνια. Οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας και αν βρεθείτε, θα δείτε προσκυνητές από όλο τον κόσμο να αποτίουν φόρο τιμής στη Βασιλική του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, τον φημισμένο τόπο ταφής του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου.

Ακόμα και οι μη προσκυνητές μπορούν να απολαύσουν τη μυστικιστική ομορφιά αυτής της βόρειας ισπανικής πόλης με ξεχωριστή κελτική κληρονομιά. Η καρδιά του είναι η Plaza del Obradoiro, όπου βρίσκεται το πολυτελές Hostal dos Reis Católicos, που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο που κάποτε ήταν ξενώνας για προσκυνητές.

Το Σαντιάγκο έχει επίσης μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που τονίζεται για τα εξαιρετικά θαλασσινά του. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από αυτό στην αγορά τροφίμων Mercado de Abastos, το δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης μετά τον Καθεδρικό Ναό.

Γρανάδα

Η καλύτερη πόλη για τη δυτική ισλαμική αρχιτεκτονική στην Ισπανία. Στους πρόποδες της χιονισμένης οροσειράς της Σιέρα Νεβάδα βρίσκεται η ομορφιά της Ανδαλουσίας της Γρανάδας. Είναι η βάση του συγκροτήματος του παλατιού Αλάμπρα και της αρχαίας ακρόπολης της δυναστείας Νασρίντ, της τελευταίας μουσουλμανικής δυναστείας στην Ιβηρική χερσόνησο που κυβέρνησε μέχρι τον 15ο αιώνα.

Το Alhambra είναι ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα που συνδυάζει μαυριτανικά και χριστιανικά διακοσμητικά στοιχεία. Αδύνατο να μην αισθάνεστε σαν να μεταφέρεστε σε έναν κόσμο φαντασίας με τους περίτεχνα σκαλισμένους τοίχους και καμάρες, τις πισίνες που μοιάζουν με καθρέφτες και τα πολύχρωμα ψηφιδωτά.

Το εορταστικό γλέντι συνεχίζεται στο Palacio de Generalife ακριβώς δίπλα στην Αλάμπρα, ένα θερινό παλάτι του οποίου οι κήποι και τα άριστα ενορχηστρωμένα σιντριβάνια παρείχαν ανάπαυση στους αρχαίους σουλτάνους του Nasrid.

με πληροφορίες από Lonely Planet

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.