8 πόλεις που αξίζει να δεις στην Γαλλία μετά το Παρίσι [vids]

©Unsplash

Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Ενώ έχει περίπου το μέγεθος του Τέξας, με πληθώρα διαφορετικών περιοχών, γλωσσών και τυριών, πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες της ταξιδεύουν λίγο πιο μακριά από το Παρίσι και τις γειτονικές Βερσαλλίες.

Καθώς η Γαλλία ανοίγει τις πύλες της τόσο για τους Αμερικανούς τουρίστες όσο και για όλους τους εν δυνάμει επισκέπτες της, προσπαθώντας να δούμε την χώρα δίχως την τουριστική κρίση που υπέστη, μιας και αυτή είναι ακόμη πιο έντονη σε μερικές από τις φανταστικές πόλεις της χώρας έξω από την πρωτεύουσα.

Ακόμη και χωρίς την κανονική ροή ταξιδιωτών διατήρησαν τις Γαλλικές τους νότες και πνεύμα, παραμένοντας ίδιες όπως τις αφήσαμε προ-πανδημικά περιμένοντας μας να τις ανακαλύψουμε.

Ακολουθεί η λίστα με τις υποτιμημένες πόλεις στη Γαλλία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε κατά την διαμονή σας στο επίκεντρο του Δυτικού πολιτισμού.

Nice

Οι ξένοι συρρέουν στη Νίκαια για το φανταστικό κλίμα της για αιώνες (ήταν τόσο δημοφιλής για τους Άγγλους περιηγητές, που η κύρια προκυμαία της πόλης ονομάστηκε Promenade des Anglais τη δεκαετία του 1930), αλλά με πάνω από 4 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες, εξακολουθεί να αποτελεί ένα κλάσμα στη τουριστική επισκεψιμότητα σε σύγκριση με το Παρίσι.

Οι επισκέπτες που έρχονται εδώ για την ηλιοφάνεια. Ήπιος καιρός, θαλασσινά αεράκια, αφρώδεις γαλαζοπράσινες ακτές και μια ξεχωριστή μεσογειακή ατμόσφαιρα που κάνει μια μέρα ηλιοθεραπείας ταυτόχρονα αναζωογονητική και περίεργα κουραστική. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν επίσης πολυτελή γεύματα θαλασσινών με μια ξεχωριστή τοπική αίσθηση. Πιάτα όπως το socca, ένας τύπος λεπτής, άζυμης τηγανίτας ή κρέπας από αλεύρι ρεβιθιών.

Οι λάτρεις της τέχνης θα απολαύσουν μουσεία αφιερωμένα στον Matisse και τοn Chagall, ή τις μοδάτες chic στιλιστικές επιλογές που κοσμούν τους Γάλλους παραθεριστές της παραλίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Bordeaux

Οι ταξιδιώτες που θέλουν να επιλέξουν το πιο οικείο Μπορντό αντί το μεγαλείο του Παρισιού, μπορούν να κάνουν μια σύντομη διαδρομή δύο ωρών με το τρένο από την πρωτεύουσα. Το ομώνυμο κρασί της περιοχής είναι μια κορυφαία επιλογή (η περιοχή φιλοξενεί περίπου 7000 οινοποιούς), αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτήν την γοητευτική πόλη, η οποία έχει τα περισσότερα και καλύτερα προστατευόμενα ιστορικά κτίρια οποιασδήποτε πόλης στη Γαλλία εκτός του Παρισιού.

Ως παράκτια πόλη, το Μπορντό υπήρξε από καιρό κέντρο ναυτιλίας, το μαρτυρά και το θαλάσσιο μουσείο της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν εκθέματα σύγχρονης τέχνης σε ένα μουσείο που έχει ανανεωθεί από μια γερμανική βάση U Boat. Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ιστορική αρχιτεκτονική του κέντρου της πόλης μπορούν να ρίξουν μια ματιά στη μεταβιομηχανική γειτονιά Bacalan που πρόσφατα αναδομήθηκε για να εντάξει ένα διαδραστικό κέντρο κρασιού, το La Cité du Vin και μια μεγάλη αίθουσα τροφίμων.

Toulouse

Γνωστή ως “Pink City” για την επικράτηση του ροζ τούβλου στα κτίρια, η Τουλούζη είναι επίσης αξιοσημείωτη επιλογή για τους λάτρεις της αεροπορίας, ως έδρα κατασκευής αεροσκαφών και ενός αξιοσημείωτο διαστημικού μουσείου (μην χάσετε το αντίγραφο του διαστημικού σταθμού MIR). Η πόλη είναι επίσης διάσημη για το Place du Capitole που είναι ό,τι πρέπει για φωτογραφίσεις(επίσης με ροζ τούβλα) και πολλούς χώρους για χαλαρό περπάτημα με τα πόδια, όπως το ποτάμι και μια πληθώρα κήπων.

Όταν έρθει η ώρα να δειπνήσετε, η περιοχή είναι διάσημη σε όλη τη Γαλλία ως το σπίτι του cassoulet. Ένα κοκκινιστό στιφάδο με λευκά φασόλια, κρασί και κρέας πάπιας ή χοιρινό.

Le Havre

Οι τουρίστες της πολιτιστικής κληρονομιάς θα απολαύσουν τη Χάβρη, μια παράκτια πόλη στο αγγλικό κανάλι (“La Manche” στα γαλλικά) στις εκβολές του Σηκουάνα, γιατί ήταν ένα σημαντικό σημείο επιβίβασης για τους μετανάστες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου και του 20ού αιώνα .

Ωστόσο, η πόλη φαίνεται πολύ διαφορετική σήμερα, γιατί μεγάλο μέρος της καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ξαναχτίστηκε μετά με ένα πιο σύγχρονο ύφος και μεσαιωνικές επιρροές. Η πόλη είναι αυτή όπου ο Monet ζωγράφισε το Impressionist Sunrise, οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπάρχει ένα υπέροχο Μουσείο Ιμπρεσιονιστών.

Marseille

Γενικά γνωστή ως μια μεγάλη βιομηχανική πόλη, η Μασσαλία έχει πολλά κρυμμένα διαμάντια για να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες. Είναι η γενέτειρα του bouillabaise, το διάσημο στιφάδο ψαριών, και κάποτε ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής προϊόντων σχοινιού και καπνού. Το εργοστάσιο καπνού έκλεισε το 1970 και η περιοχή La Frice de la Belle de Mai επανασχεδιάστηκε σε μια περιοχή πολλαπλών χρήσεων για τέχνες, διασκέδαση, ψώνια και εκδηλώσεις.

Τουναντίον, η Μασσαλία είναι μια απόλυτα βατή πόλη. Η Le Canabiere (παλιά ήταν χωράφια όπου στην περιοχή καλλιεργούσαν κάνναβη και κέντρο εμπορίου κλωστικής κάνναβης ) είναι μια μεγάλη λεωφόρος με άφθονο χώρο πρασίνου, γεμάτη καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Οι λάτρεις της φυσικής ομορφιάς μπορούν να επισκεφθούν τους εντυπωσιακούς όρμους Calanques λίγο έξω από την πόλη.

Lyon

Η Λυών είναι γνωστή ως η γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, με περισσότερα από 14 εστιατόρια με αστέρι Michelin. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα, πολλά εστιατόρια ειδικεύονται στην κουζίνα της Λυών, που χαρακτηρίζεται από πλούσια πιάτα με κρέας αρωματισμένα με ντομάτες, για τα οποία η περιοχή είναι διάσημη.

Κάποτε ήταν ένα κέντρο εμπορίου, πλέον η παραθαλάσσια περιοχή είναι ένα μέρος για χαλαρούς περιπάτους και καλό φαγητό. Οι επισκέπτες στην Παλιά Πόλη μπορούν να ρίξουν μια ματιά στα κρυμμένα περάσματα που χρονολογούνται από την Αναγέννηση που χρησιμοποιήθηκαν επίσης από την Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Γαλλία.

Strasburg

Το Στρασβούργο, έδρα της περιφέρειας Grand Est της Γαλλίας είναι επίσης η πολιτιστική πρωτεύουσα της Αλσατίας. Ανταλλάχθηκε μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας πέντε φορές από το 1681, η πολιτιστική κουλτούρα της περιοχής είναι τόσο γερμανική όσο και γαλλική. Οι επισκέπτες είναι μάλλον πιθανό να ακούσουν συνομιλίες στην Αλσατική, μια περιφερειακή γερμανική διάλεκτο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να επισκεφθούν τον υπέροχο γοτθικό καθεδρικό ναό στο κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και να κάνουν μια βόλτα ανάμεσα στα σπιτάκια με τα ξύλινα κανάλια της Petite France, τα οποία είναι εμβληματικά για την πόλη και της περιοχή. Ίσως το πιο διάσημο πιάτο της Αλσατίας είναι το flammekueche, ένα ψωμί με κρέμα γάλακτος ή ήπια κρέμα τυριού, κρεμμύδια και μπέικον.

Cherbourg

Το Cherbourg είναι μια ακόμη παραθαλάσσια πόλη που σχεδόν γεννήθηκε από την ίδια τη θάλασσα. Μια εναλλακτική της Χάβρης με καλύτερο λιμάνι και βαθύτερα νερά για μεγάλα πλοία. Σήμερα, υπάρχει μια έκθεση αφιερωμένη στον Τιτανικό και για άλλα υπερατλαντικά ταξίδια στο Cité de la Mer της πόλης, τον art deco τερματικό σταθμό των πιο ιστορικών πλοίων.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να περιηγηθούν σε ένα αποσυρμένο γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο ανοιχτό για το κοινό στον κόσμο.

με πληροφορίες από TravelPulse

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.