5 ευρωπαϊκές πόλεις- «φαντάσματα» της Κίνας [vids]

Oλα ξεκίνησαν με την εκστρατεία της Σαγκάης με τίτλο «Μία Πόλη, Εννέα Πόλεις» το 2001.

Η τουριστική βιομηχανία της Κίνας θεώρησε ότι θα επωφελούνταν σημαντικά από μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία αναπαραστάσεων ορισμένων εκ των δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών πόλεων και αξιοθέατων.

Μια επίσκεψη στην πόλη της Σαγκάης θα μπορούσε – θεωρητικά – να περιλαμβάνει και ένα ταξίδι στο Αμστερνταμ, το Λονδίνο και το Παρίσι. Οι προσδοκίες της τοπικής επιτροπής ήταν μεγάλες: η δημιουργία «ευρωπαϊκών πόλεων» στα προάστια της Σαγκάης θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις από τις ροές επισκεπτών στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας νέες τουριστικές οικονομίες.

Άλλες περιοχές της χώρας υιοθέτησαν αυτήν τη φιλοδοξία και ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ολόκληρες συνοικίες που μιμούνται τις γραφικές ελβετικές πόλεις και τους ιταλικούς εμπορικούς παραλιακούς πεζόδρομους.

Αυτό που κάποτε θεωρούνταν ένα τουριστικό σχέδιο τόσο τολμηρό που φαίνονταν απαράδεκτο σε άλλες ηπείρους, έπεσε θύμα της ίδιας της διαφημιστικής εκστρατείας του. Οι τουρίστες απογοητεύτηκαν από τις περίεργες αναπαραστάσεις αγαπημένων προορισμών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έμοιαζαν περισσότερο με σκηνικά παραγωγής ταινιών.

Τα πράγματα έγιναν περίεργα αρκετά γρήγορα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν απλά αποτυχημένα θεματικά πάρκα – όπως και να έχει, η Κίνα φιλοξενεί πάνω από 1.600 μη επικερδή τέτοιου είδους αξιοθέατα.

Δισεκατομμύρια γουάν σπαταλήθηκαν για αυτές τις μίνι πειραματικές κοινότητες – μέρη που τώρα υπάρχουν ως πόλεις-«φαντάσματα». Μέχρι και σήμερα, οι ειδικοί δεν είναι απόλυτα σίγουροι πώς συνέβη αυτό.

Ακολουθούν 5 από τις διασημότερες αναπαραστάσεις της Κίνας από εκείνη την περίοδο.

Νέα Πόλη του Γκαοκιάο

Εμπνευσμένη από: Αμστερνταμ, Ολλανδία

Ολλανδικές αρχιτεκτονικές εταιρείες προσκλήθηκαν να μεταφέρουν την αυθεντική μαγεία του Αμστερνταμ στην «Ολλανδική Πόλη» του Γκαοκιάο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ένας από τους υπεύθυνους σχεδιαστές ανέφερε μάλιστα ότι το έργο ολοκληρώθηκε κάτω από τεράστιες πιέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν «επιπλοκές και συμβιβασμοί».

Ο εντυπωσιακός ανεμόμυλος στην πλευρά του καναλιού του Γκαοκιάο είχε σίγουρα τη δυνατότητα να προσελκύσει τους επισκέπτες, όμως πολλές από τις κόκκινες εξοχικές κατοικίες δεν κατάφεραν να πουληθούν.

Πόλη του Τάμεση, Σαγκάη

Εμπνευσμένη από: Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η προσπάθεια της Κίνας να «αντιγράψει» την πρωτεύουσα της Αγγλίας κόστισε 642 εκατομμύρια ευρώ το 2006.

Οι λιθόστρωτοι δρόμοι και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι της Πόλης του Τάμεση στη Σαγκάη δεν ήταν αρκετοί για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Κινέζων τουριστών. Εχοντας αρχικά την προοπτική της δημιουργίας μιας μεσαιωνικής εμπορικής πόλης, οι ιδιοκτησίες στην περιοχή γίνονταν ανάρπαστες.

Η κρίση ταυτότητας όμως στη γύρω περιοχή αποδείχθηκε αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα πολλά από τα γύρω εμπορικά σημεία να εγκαταλείπονται γρήγορα.

Λουογιάνγκ

Εμπνευσμένο από: Χάλστατ, Αυστρία

Το Χάλστατ στην Αυστρία είναι η επιτομή μιας παραμυθένιας πόλης – δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι σε μία από τις τέσσερις αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας εμπνεύστηκαν από την αισθητική του.

Οντας η έδρα για μερικούς από τους πρώτους βουδιστικούς ναούς της Κίνας, η Λουογιάνγκ φάνηκε ότι δεν ήταν τελικά το ιδανικό σημείο για να δημιουργηθεί ένα τόσο αμφίβολο project.

Η δραστική αλλαγή στο τοπίο δεν ταίριαζε με την αισθητική των πλούσιων κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, οι άνθρωποι της αυστριακής πόλης είδαν το project με μεγάλο σκεπτικισμό, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για την πραγματική κλίμακα του όταν βρίσκονταν υπό κατασκευή.

Τιαντουτσένγκ

Εμπνευσμένο από: Παρίσι, Γαλλία

Εχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες «αντιγραφής» του Πύργου του Αιφελ, όμως καμία από αυτές δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή που έγινε για το παριζιάνικο κέντρο του Τιαντουτσένγκ. Με ύψος πάνω από 100 μέτρα, η «απομίμηση» έγινε κεντρικό σημείο για μια περιοχή γεμάτη με κατοικίες και αξιοθέατα εμπνευσμένα από τη Γαλλία. Εχει ακόμη και τη δική του Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Με το προσωνύμιο «Παρίσι ΙΙ», το Τιαντουτσένγκ είναι η μόνη περιοχή της λίστας που δεν έχει γίνει ακόμη πόλη-«φάντασμα». Η αρχικά χαμηλή πληρότητα 2.000 κατοίκων αυξήθηκε σε 30.000 μέχρι το 2017. Είναι ένα από τα ελάχιστα project του είδους του που οδηγεί σε επεκτάσεις κτιρίων και όχι σε κατεδαφίσεις.

Τονγκούι

Εμπνευσμένο από: Ιντερλάκεν, Ελβετία

Το Πεκίνο αποφάσισε να συμμετάσχει στην τουριστική δράση μια ολόκληρη δεκαετία μετά την έναρξη της – και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της πόλης γνώριζαν ότι υπήρχαν κίνδυνοι.

Η πόλη Τονγκούι βρίσκεται κοντά στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Πεκίνου και ήταν κάποτε γεμάτη με προσόψεις που θύμιζαν έναν τυπικό ελβετικό εμπορικό δρόμο. Οι επισκέπτες μπορούσαν να επισκεφτούν μια σειρά από μπαρ και καταστήματα που «στόχευαν» τους λάτρεις της τέχνης.

Τώρα βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη περίφραξη. Οι άνθρωποι που θέλουν να περιηγηθούν στην περίεργη «ελβετική συνοικία» πρέπει να ζητήσουν ειδική άδεια από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται την περιοχή.

Ενας από τους υπεύθυνους του έργου απέδωσε τις απώλειες στην αποτυχημένη διαφήμιση, όμως τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ πιο απλά: οι Κινέζοι τουρίστες – πόσο δε μάλλον οι ξένοι επισκέπτες – δεν ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν μια ευρωπαϊκή «απομίμηση» όταν υπάρχουν τόσα πράγματα να ανακαλύψουν για τον κινεζικό πολιτισμό.

με πληροφορίες από Euronews

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.