13 προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

©rainhard2 – Pixabay

Εάν κάποιος θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει «μια περιουσία», υπάρχουν σίγουρα πολλές επιλογές. Για κάθε ακριβή πόλη υπάρχουν δεκάδες πανέμορφα – και εξαιρετικά προσιτά – μέρη που προφέρουν όλη την ευρωπαϊκή γοητεία σε πολύ προσιτές τιμές.

Λιουμπλιάνα, Πόρτο, Βουδαπέστη, ακόμη και Βερολίνο: αυτές οι πόλεις έχουν την πλούσια κουλτούρα, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το νόστιμο φαγητό που θα βρει κάποιος σε ακριβές ερωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι όμως παράλληλα ιδανικές για «low-budget» ταξίδια.

Υπάρχουν επίσης πολλά μουσεία, εκκλησίες και αξιοθέατα όπου η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ αυτό συμβαίνει παντού τις ημέρες δωρεάν εισόδου (συνήθως μια φορά το μήνα). Αρκετά συμφέρουσες είναι επίσης οι τουριστικές κάρτες εισόδου για πολλά αξιοθέατα.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό δεν σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να θυσιάσουν κάτι από την ποιότητα του ταξιδιού. Στην πραγματικότητα, όσο λιγότερο ξοδεύει κάποιος ταξιδιώτης, τόσο πιο κοντά ενδέχεται να έρχεται με την τοπική κουλτούρα του προορισμού που έχει επιλέξει.

Η διαμονή σε μια ιρλανδική αγροικία, η μελέτη με ηλικιωμένους δασκάλους στη Ρώμη και οι ντόπιες σπεσιαλιτέ στην Ισπανία δεν είναι απλά «επιλογές ανάγκης» – είναι πράγματα που κάνουν τις διακοπές ξεχωριστές.

Το Travel + Leisure δημιούργησε μια λίστα με τους 13 κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για οικονομικές διακοπές.

Βαυαρία

Για διακοπές που μοιάζουν «βγαλμένες από παραμύθι», η καλύτερη επιλογή είναι η Βαυαρία. Το Travel + Leisure προτείνει στους αναγνώστες του να κάνουν κράτηση για να μείνουν σε ένα δωμάτιο του Burg Colmberg, ενός κάστρου του 14ου αιώνα που βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου πάνω από ένα γραφικό χωριό.

Ενα άλλο κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης είναι το Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν, ένα παλάτι του 19ου αιώνα το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου, κοντά στο Φύσεν. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας ως χώρος ανάπαυσης και φόρος τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Τέλος, εντυπωσιακό είναι και το κάστρο Χοχενσβανγκάου, στο οποίο ζούσε ο «Τρελός Βασιλιάς» Λουδοβίκος Β´ της Βαυαρίας (1845-1886), ο οποίος ήταν ανιψιός του Βασιλιά Οθων της Ελλάδας.

Απουλία

Η εμβληματική αρχιτεκτονική της Απουλίας (του «τακουνιού» της «μπότας» που σχηματίζεται στο χάρτη της Ιταλίας) έχει ως απόλυτο πρωταγωνιστή της τα προϊστορικά ασβεστωμένα σπίτια με τρούλους: οροφές σε σχήμα κώνου από στοιβαγμένες γκρίζες πέτρες.

Δεν υπάρχουν πουθενά περισσότερα τέτοια σπίτια από ότι στην πόλη Αλμπερομπέλο, όπου κατασκευάζονται ολόκληρες γειτονιές μόνο με τέτοια οικοδομήματα. Οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν κάποιο από αυτά τα σπίτια, τα οποία είναι δροσερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και διαθέτουν τζάκια για το χειμώνα. Το καλύτερο είναι ότι η τιμή ενοικίασης τους είναι πολύ χαμηλή, επιτρέποντας έτσι σε όλους να ζήσουν λίγες στιγμές σαν ντόπιοι.

Τέλος, για όσους θέλουν να διαπιστώσουν πώς ήταν η ακτή Αμάλφι πριν γίνει ένας προορισμός γεμάτος τουριστικά πλήθη, δεν έχουν παρά να επισκεφτούν τη δασική χερσόνησο Γκαργκάνο στην Απουλία.

Βουδαπέστη

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας προσφέρει όλη τη γοητεία των πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών σε μια ασύγκριτη τιμή. Το ουγγρικό Κοινοβούλιο και ο Προμαχώνας του Ψαρά (Fisherman’s Bastion) είναι δύο από τα κορυφαία αξιοθέατα που θα βρει κάποιος στην πόλη. Υπάρχουν επίσης πολλά οικονομικά καταλύματα, εστιατόρια και μπαρ.

Ακόμη και τα διάσημα λουτρά και σπα της πόλης – μερικά από τα οποία χρονολογούνται πάνω από 100 χρόνια πριν και διαθέτουν υπέροχη σχεδίαση – μπορεί να είναι αρκετά προσιτά για τους επισκέπτες.

Ανδαλουσία

Η μεσογειακή «καρδιά» της Ισπανίας χτυπάει αδιαμφισβήτητα στην Ανδαλουσία. Ο ισπανικός νότος που γέννησε τις ταυρομαχίες και τον Πάμπλο Πικάσο προσφέρει στιγμές απόλυτης χαλάρωσης στις παραλίες της Κόστα ντελ Σολ.

«Κάντε ένα διάλειμμα από τον καυτό ήλιο για μια ξενάγηση κατά μήκος της διαδρομής του Πουέμπλος Μπλάνκος», τονίζει το Travel + Leisure. Αυτή η διαδρομή γεμάτη γκρεμούς και ασβεστωμένα χωριά εκτείνεται από την μαυριτανική πόλη Αρκος ντε λα Φροντέρα έως το χωριό Ρόντα, έναν λαβύρινθο μεσαιωνικών δρόμων που φτάνουν σε υψόμετρο έως και 500 μέτρων.

«Επιλέξτε να μείνετε στη γειτονική Σεβίλλη – πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας – για να απολαύσετε την όμορφη αρχιτεκτονική, χορούς φλαμένκο και τα κλασικά τάπας».

Βερολίνο

Το Βερολίνο έχει το μυστικισμό του Ψυχρού Πολέμου, σύγχρονη αρχιτεκτονική, πολιτιστικές σκηνές και εξαιρετικά εστιατόρια. Με την κοσμοπολίτικη αίσθηση του δεν είναι περίεργο ότι η πόλη έχει γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της κεντρικής Ευρώπης.

Μετά την επανένωση Δυτικού και Ανατολικού Βερολίνου, οι αρχές της πόλης άργησαν να «οργανωθούν», αφήνοντας την πόλη «ανοικτή» σε μία νέα γενιά καλλιτεχνών και ravers. Αυτή η ιδιομορφία συνέβαλε στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικά προσοδοφόρου τοπίου και μίας νέας πολιτισμικής ταυτότητας για την πόλη.

Μπαθ

Τα γραφικά χωριά του Κοτσγουόλντς μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένα από καρτ-ποστάλ, με τα Chipping Campden, Stow-on-the-Wold και Bourton-on-the-Water να είναι ανάμεσα στα ομορφότερα.

Υπάρχουν ξενοδοχεία και παμπ διασκορπισμένα σε όλες τις μικρές πόλεις, όμως η ίσως καλύτερη επιλογή είναι το Μπαθ, μια γραφική πόλη που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και είναι διάσημη για την ποικιλία καταλυμάτων της.

Κωνσταντινούπολη

Η είσοδος στα μεγάλα κρατικά μουσεία της Κωνσταντινούπολης ενδέχεται να είναι σχετικά ακριβή, αλλά το Μουσείο Μωσαϊκών του Μεγάλου Παλατιού, ακριβώς πίσω από το Μπλε Τζαμί δίπλα, «χρεώνει» στους επισκέπτες μόλις 30 τουρκικές λίρες (3 ευρώ).

Η έκθεση περιλαμβάνει τα μωσαϊκά που κοσμούσαν το «Μέγα Παλάτιον» που χτίστηκε ανάμεσα στις περιόδου του Μέγα Κωνσταντίνου και του Ιουστινιανού Α. Τα εκθέματα αποτυπώνουν με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα, όπως τις μάχες με άγρια ζώα και τους μύθους της εποχής.

Λιουμπλιάνα

Τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του θρυλικού Γιότζε Πλέσνικ, ο οποίος μετέφερε το στιλ Αρ Νουβό το οποίο γνώρισε στη Βιέννη για να μεταμορφώσει τη γενέτειρα του, είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για να επισκεφτεί κάποιος τη Λιουμπλιάνα.

Οπως και ο Γκαουντί στη Βαρκελώνη, ο Πλέσνικ σχεδίασε κάθε μικρή λεπτομέρεια των κτιρίων του. Η «υπογραφή» του βρίσκεται πίσω από σχεδόν τα πάντα γύρω από την πόλη, από την κεντρική αγορά μέχρι τις ξεχωριστές γέφυρες της.

Η πόλη διαθέτει επίσης πολλά εξαιρετικά – οικονομικά εστιατόρια, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν το λεωφορείο (με μικρή χρέωση) και να κατευθυνθούν στην κοντινή λίμνη Μπλεντ για μια ημερήσια εκδρομή.

Η ακτή της Δαλματίας

Ενας από τους πιο «must» προορισμούς της Κροατίας είναι το νησί Κορτσούλα, για πολλούς γενέτειρα του Μάρκο Πόλο. Καθώς είναι περισσότερο ένας προορισμός ημερήσιων εκδρομών, οι περισσότεροι τουρίστες αναχωρούν από το νησί μετά το ηλιοβασίλεμα, αφήνοντας όσους μένουν πίσω να χαλαρώνουν στα καφέ και τα στενά σοκάκια της περιοχής.

Από την άλλη, τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και η ήπιοι χειμώνες δημιουργούν ένα ιδανικό κλίμα στο Σπλιτ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας. Οταν ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός χώρισε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 305 μ.Χ, θέλησε να χτίσει ένα πλούσιο παλάτι στις ακτές της Κροατίας. Δεν υπήρχε καλύτερο μέρος για να το κάνει από το Σπλιτ.

1700 χρόνια από τότε, ερείπια της τεράστιας δομής του έχουν αποικιστεί από τους ντόπιους, τα κτίρια μετατράπηκαν σε μεσαιωνικά αρχοντικά και ο τάφος του αυτοκράτορα μετατράπηκε σε καθεδρικό ναό.

Παρίσι

Η λάμψη του Πύργου του Αιφελ, τα διάσημα έργα τέχνης σε παγκοσμίου φήμης μουσεία και τα θεσπέσια γαλλικά αρτοσκευάσματα είναι μόνο τρεις από τους αναρίθμητους λόγους για να επισκεφτεί κάποιος την «Πόλη του Φωτός».

Για όσους θέλουν να απολαύσουν τη γαλλική κουζίνα χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα, πολλά καφέ και εστιατόρια στο Παρίσι προσφέρουν καλύτερες τιμές στα μεσημεριανά γεύματα. Το πικνίκ είναι φυσικά μια εξαιρετική ιδέα, ενώ υπάρχουν νόστιμες κρέπες ακόμη και στα περίπτερα.

Δυτική Ιρλανδία

Η Κομητεία Κλέιρ, η οποία φιλοξενεί τους βράχους του Μοχέρ που βρίσκονται σε ύψος μέχρι και 214 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και προσφέρουν θέα προς τον ανοικτό Ατλαντικό Ωκεανό, το διαβρωμένο ασβεστολιθικό τοπίο του Μπουρέν, όπου οι προϊστορικές ταφικές πλάκες ξεπροβάλουν από τα πεδινά σαν σπίτια από τραπουλόχαρτα και το Ντουλίν, ένα χωριό που δεν μοιάζει σε κανένα άλλο σε όλο τον κόσμο.

Η δυτική Ιρλανδία είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς προορισμούς στον κόσμο. Οι τοπικές παμπ προσφέρουν την τέλεια βραδινή απόδραση μετά από μια κουραστική μέρα, ενώ η ιρλανδική κουζίνα είναι πλούσια και ταυτόχρονα εξαιρετικά προσιτή.

Ρώμη

Η Ρώμη διαθέτει περισσότερες από 900 εκκλησίες, όλες με δωρεάν είσοδο, με εκπληκτικά έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής από τους Ραφαήλ, Μπερνίνι, Καραβάτζο, Μπραμάντε και Πιντουρίκκιο. Αυτή είναι μόνο μια μικρή λίστα καλλιτεχνών, τα έργα των οποίων δεσπόζουν στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ντελ Πόπολο.

Οι επισκέψεις σε άλλα εμβληματικά αξιοθέατα, όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι, τα Ισπανικά Σκαλιά και οι διάσημες πλατείες της Ρώμης είναι επίσης δωρεάν, ενώ ορισμένα μουσεία διοργανώνουν ημέρες ελεύθερης εισόδου.

Πόρτο

Η Λισσαβόνα και το Πόρτο είναι ανάμεσα στους αγαπημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Στο Πόρτο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την αρ Ντεκό αρχιτεκτονική, να απολαύσουν το λιμάνι και να εξερευνήσουν την πόλη με τα πόδια χωρίς να βγουν «εκτός προϋπολογισμού».

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι μια ημερήσια εκδρομή στην κοιλάδα του Ντούρο, έναν γραφικό αμπελώνα κατά μήκος του ποταμού Ντούρο.

με πληροφορίες από Travel + Leisure

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.