Ευλογιά των πιθήκων: Σε συμφωνία για κοινές προμήθειες εμβολίων και φαρμάκων κατέληξε η ΕΕ

©fernandozhiminaicela – Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για κοινές προμήθειες εμβολίου και αντιικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με αξιωματούχο της Σουηδίας.

«Έπειτα από αρκετές συναντήσεις αποφασίστηκε ότι θα αγοράσουμε τόσο το εμβόλιο όσο και την αντιική αγωγή» είπε ο ίδιος, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter, όπως αναμεταδίδει το Reuters.

H ΕΕ θα προμηθευτεί το εμβόλιο Imvanex της Bavarian Nordic, καθώς και το αντιικό φάρμακο τεκοβιριμάτη της αμερικανικής Siga Technologies. Η ΕΕ, πάντως, δεν έχει ακόμα υπογράψει συμβόλαια. «Θα προχωρήσει όμως γρήγορα. Το συμβόλαιο πρέπει να είναι έτοιμο σε μια εβδομάδα και ίσως κάποιες περιορισμένες παραδόσεις ακολουθήσουν τον Αύγουστο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Σουηδίας.

Επιτροπή Εμβολιασμών: «Όχι» στο μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Υπενθυμίζεται πως, σε σύσταση για τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων μόνο σε όσους μολύνθηκαν και στα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή προχωρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η επιτροπή δεν προτείνει μαζικό εμβολιασμό σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά σε άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ο εμβολιασμός θα συστήνεται σε όσους έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά και στις στενές επαφές τους. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προχωρήσει σε κοινή προμήθεια εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων.

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων θα εκδόσει σχετικές οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό ώστε να αναγνωρίζει τα κρούσματα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.