Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

© EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Υποπτο κρούσμα μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγμα για την πραγματοποίηση επιβεβαιωτικής εξέτασης στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για Αγγλο τουρίστα που έκανε διακοπές στην Ελλάδα μαζί με τη σύντροφο του, η οποία είναι ασυμπτωτική. Εισήχθη στο Αττικό νοσοκομείο και θα μεταφερθεί σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης (όπως τα κρούσματα Covid-19).

Με ταχύ ρυθμό εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, προκαλώντας έντονη ανησυχία. Περισσότερα από 80 κρούσματα της λοίμωξης έχουν επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι άλλα 50 ύποπτα κρούσματα διερευνώνται -χωρίς να κατονομάσει σε ποια χώρα- και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να ταυτοποιηθούν ακόμη περισσότερα.

Έχουν ήδη επιβεβαιωθεί κρούσματα στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία – όπου αναφέρθηκε μάλιστα το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που είναι συνήθως ήπια και από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου .

Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό λέγεται ότι είναι πολύ χαμηλός.

Λινού: «Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σοβαρή νόσος»

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σοβαρή νόσος. Αποκαλείται έτσι διότι εντοπίστηκε πρώτη φορά σε πιθήκους, η ευλογιά των ανθρώπων θεωρούσαμε ότι είχε εξαλειφθεί από το 1980 και έτσι από τότε και μετά δεν έχει εμβολιαστεί κανένας.

«Τα τελευταία κρούσματα στην Ευρώπη είχαν παρατηρηθεί την δεκαετία του ’50. Για όσους έχουν γεννηθεί μέχρι το 1975 έχουμε εμβολιαστεί, μέσω εμβολιασμών στα σχολεία», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Δεν υπάρχει θεραπεία, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ατομική προστασία για να μην κολλήσουμε. Πρέπει άμεσα να ανακοινώνεται ένα κρούσμα, για απομόνωση του ασθενούς και προστασία του περιβάλλοντος του», επεσήμανε η Αθηνά Λινού.

Όπως υπογράμμισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, «είναι ανησυχητικό ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πολλές χώρες. Είναι επικίνδυνη νόσος, που οδηγεί και στον θάνατο. Είχε θνητότητα 30%, όμως για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

Είπε ακόμη πως καθώς η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως ο κορονοϊός, δεν θα απαιτηθεί, σε περίπτωση εξάπλωσης της και στην Ελλάδα, περιοριστικά μέτρα ανάλογα με τον covid-19.

Τέλος, σχετικά με την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε πως «δεν συμφωνώ να βγει η μάσκα από παντού, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιείται».

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε χθες πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκέλεσε έκτακτη συνεδρίαση χθες με θέμα την ευλογιά των πιθήκων.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Περισσότερα από 100 κρούσματα έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής.

Χθες, εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων


Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων.

«Στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)», αναφέρει σχετική ενημέρωση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.