«Δεν ήταν νεκρός για 11 ώρες, υπάρχουν στοιχεία», λένε από το «Παπανικολάου» για τον θάνατο του 43χρονου

© EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Σε καμία περίπτωση δεν αφέθηκε αβοήθητος – Οι γιατροί ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία» αναφέρουν πηγές του νοσοκομείου για τον άτυχο 43χρονο ο οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό όπως αποδείχθηκε από το μοριακό τεστ που διέταξε ο ιατροδικαστής – Πιθανή πνευμονική εμβολή έδειξε η νεκροψία.

«Δεν ήταν νεκρός για 11 ώρες», τονίζουν στο protothema.gr πηγές του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για όσα έγιναν την 1η Απριλίου με τον 43χρονο άνδρα που άφησε τη τελευταία του πνοή σε καρέκλα, έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Όπως υποστηρίζουν νοσοκομειακές πηγές, υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο 43χρονος προσήλθε στα επείγοντα με πόνους στα κάτω άκρα, έγινε ο καθαρισμός και η περιποίηση των πληγών του και οι γιατροί του παρείχαν κάθε αναγκαία ιατρική φροντίδα, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Μάλιστα, σημειώνουν ότι προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις, όπως της αρτηριακής πίεσης και του οξυγόνου, οι τιμές των οποίων ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επισημαίνουν δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν άφησαν τον 43χρονο «να πεθάνει αβοήθητος σε μία καρέκλα του νοσοκομείου» αλλά κατά την αποχώρησή του από το ΤΕΠ κάλεσαν ασθενοφόρο προκειμένου να τον μεταφέρει στην διεύθυνση που ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί, κάτι το οποίο, όπως λένε, είναι καταγεγραμμένο και αποδεικνύεται από τις κλήσεις που έγιναν στο ΕΚΑΒ.

Επιπλέον, πηγές του «Παπανικολάου», διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ο 43χρονος ήταν για 11 ολόκληρες ώρες νεκρός στην καρέκλα έξω από το ΤΕΠ και εντοπίστηκε το πρωί από προσωπικό του νοσοκομείου που μόλις είχε αναλάβει βάρδια. Υποστηρίζουν ότι στο σύστημα έχει καταγραφεί η ώρα προσέλευσης και σε ποια ειδικότητα πήγε ο ασθενής για φροντίδα και από το βιβλίο «λογοδοσίας» φαίνονται αναλυτικά οι ώρες που το προσωπικό συνομίλησε με τον 43χρονο και οι απαντήσεις που τους έδωσε. Ο άνδρας, όπως λένε, εντοπίστηκε νεκρός από το νοσηλευτικό προσωπικό μόλις πήγαν να τον ειδοποιήσουν ότι έφτασε το ασθενοφόρο.

Ήταν θετικός στον κορωνοϊό

Σημειώνουν, επίσης, ότι πριν την ιατροδικαστική εξέταση και έπειτα από απαίτηση του ιατροδικαστή, διενεργήθηκε μοριακό τεστ για κορωνοϊό, στο οποίο ο 43χρονος ήταν θετικός.

«Λίγο μετά τα μεσάνυχτα καταγράφηκε η είσοδός του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δεν υπάρχει καμία καταγραφή των στοιχείων του. Επίσης, επάνω του δεν βρέθηκε κανένα ταυτοποιητικό στοιχείο και έγινε μεγάλη προσπάθεια να εντοπιστεί ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «το συμβάν βρίσκεται υπό διερεύνηση και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά όχι βιαστικά και πρόωρα».

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο Παπανικολάου δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τα αίτια του θανάτου του 43χρονου.

«Δεν τηρήθηκε τίποτα από το πρωτόκολλο»

«Δεν τηρήθηκε τίποτα από το πρωτόκολλο», ανέφερε ο αδερφός του 43χρονου που πέθανε από ιατρικό λάθος στη Θεσσαλονίκη.

«Αν του έπαιρναν οξυγόνο ή αν έκαναν έναν έλεγχο με στηθοσκόπιο θα καταλάβαιναν ότι ο άνθρωπος πεθαίνει. Δεν τηρήθηκε τίποτα από το πρωτόκολλο και κατέληξε», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ThessToday ο Ανδρέας Καμπάκας, αδελφός του 43χρονου που πέθανε από ιατρικό λάθος.

Ο άνδρας φέρεται να αντέδρασε, καθώς εξακολουθούσε να μη νιώθει καλά αφού του είχαν δώσει εξιτήριο και προκλήθηκε ένταση με το ιατρικό προσωπικό. Αρνήθηκε να αποχωρήσει και επέλεξε να καθίσει στα Επείγοντα του νοσοκομείου, όπου περίπου μιάμιση ώρα αργότερα κατέληξε. Μάλιστα, η σορός του εντοπίστηκε ώρες αργότερα, στις 11:00, όταν άλλαξε η βάρδια.

Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Δημήτρης Γαλεντέρης, από την άλλη, εκτίμησε ότι ο 43χρονος θα βρίσκονταν ακόμη εν ζωή αν είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. «Από τα ευρήματα της νεκροψίας έχουμε υπό διερεύνηση το σενάριο πνευμονικής εμβολής, δηλαδή θρόμβος ο οποίος ξεκίνησε από τα κάτω άκρα και έφτασε στους πνεύμονες και απέφραξε την αιμάτωσή τους», ανέφερε στο ThessToday.

«Δεν είναι ακόμη σίγουρο, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις τοξικολογικές – ιστοπαθολογικές εξετάσεις που θα μας δώσουν απαντήσεις στα αίτια του θανάτου», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι η σύνταξη ιατρικού φακέλου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Ο νομικός σύμβουλος της οικογένειας, Θεόδωρος Μανώλης σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ανέφερε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανθρωποκτονία από αμέλεια οι συγγενείς του θύματος θα υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Πηγή: protothema.gr

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.