Συγχώρεση από Ουκρανή χήρα ζήτησε Ρώσος στρατιώτης στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου

©U.S. Embassy Kyiv – Twitter Screenshot

«Αισθάνεσαι τύψεις για το έγκλημα που έκανες;», ρώτησε η γυναίκα. «Ξέρω ότι δεν θα μπορέσετε να με συγχωρέσετε, αλλά και πάλι σας ζητώ συγγνώμη», απάντησε ο Ρώσος στρατιώτης.

Η γυναίκα που έχασε τον σύζυγό της, Ολεξάντερ Τσέλιποφ, δήλωσε πως λυπάται τον νεαρό Ρώσο στρατιώτη, αλλά δεν μπορεί να τον συγχωρέσει για ένα τόσο σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το BBC. Πάντως, εμφανίστηκε θετική στο σενάριο ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη ρωσική πλευρά, η οποία έχει στην κατοχή της εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες, έπειτα από την κατάληψη της Μαριούπολης.

«Μα γιατί ήρθες εδώ; Για να μας ελευθερώσεις από τι; Τι σου έκανε ο άντρας μου;», του απηύθυνε τον λόγο και πάλι η Ουκρανή χήρα.

Ο διάλογος σταμάτησε εκεί, καθώς ο 21χρονος Ρώσος απέδωσε την πράξη του σε εντολή που δέχθηκε από κάποιον άλλον Ρώσο στρατιώτη, ο οποίος όμως δεν ήταν ανώτερός του.

Η ουκρανική εισαγγελία ζήτησε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, τη μέγιστη ποινή, κατά του πρώτου Ρώσου στρατιώτη που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, 4 ημέρες ύστερα από την ρωσική εισβολή, ο λοχίας Σισιμαρίν βρισκόταν σε μία φάλαγγα αρμάτων μάχης, η οποία δέχθηκε επίθεση και προκείμενου να μην αιχμαλωτιστεί, έκλεψε μαζί με άλλους 4 στρατιώτες ένα αυτοκίνητο.

«Θέλαμε να επιστρέψουμε εκεί που είχε θέση ο στρατός μας, στη Ρωσία. Καθώς οδηγούσαμε, είδαμε έναν άνδρα να μιλάει στο τηλέφωνο. Είπε ότι θα μας καταγγείλει», περιέγραψε ο 21χρονος στρατιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη τη στιγμή ένας άλλος στρατιώτης τού είπε να πυροβολήσει και πως αν δεν το πράξει, τότε θα κινδυνεύσουν όλοι τους.

«Πυροβόλησα από κοντινή απόσταση και αυτό τον σκότωσε».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.