Κοπεγχάγη: Η πόλη του παραμυθιού

©Shutterstock

Με την πρώτη ματιά μοιάζει με ψαροχώρι των Βίκινγκς, των Σκανδιναβών πειρατών – πολεμιστών, αν όμως τη γνωρίσεις λίγο, καταλαβαίνεις ότι είσαι σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Τζένη Αθανασοπούλου//Action Press

Κάποτε μία μικρή γοργόνα ζούσε στον βυθό της θάλασσας με τους δικούς της. Oταν μεγάλωσε λίγο, γύρω στα 15 της χρόνια, ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και ερωτεύτηκε ένα όμορφο πρίγκηπα που είδε πάνω σε ένα πλοίο. Τον σώζει από πνιγμό, αλλά πρέπει να φύγει πριν ξυπνήσει και τη δει. Στεναχωριέται που είναι γοργόνα και δεν μπορεί να ζήσει ανάμεσα στους ανθρώπους. Οι γοργόνες δεν έχουν αθάνατες ψυχές όπως οι άνθρωποι, μπορούν όμως να μείνουν στη μνήμη των ανθρώπων, κάνοντας καλές πράξεις. Η μικρή γοργόνα όμως τα κατάφερε, έμεινε αθάνατη και το χάλκινο άγαλμά της σε περιμένει να το συναντήσεις στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Εγινε το σύμβολο της όμορφης πόλης που ταξιδεύουμε σήμερα και φυσικά αποτελεί φόρο τιμής στον Δανό παραμυθά Hans Christian Andersen.

©Shutterstock

Η μαγική Κοπεγχάγη με την πρώτη ματιά μοιάζει με ψαροχώρι των Βίκινγκς, των Σκανδιναβών πειρατών – πολεμιστών, αν όμως τη γνωρίσεις λίγο, καταλαβαίνεις ότι είσαι σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με υπέροχο design, street style  και υψηλών προδιαγραφών γαστρονομία. Αλλωστε εδώ βρίσκεται το Noma, το καλύτερο και πιο καινοτόμο εστιατόριο στον κόσμο με 3 αστέρια Michelin. Τα περισσότερα υλικά είναι δικά τους και παράλληλα συλλέγουν από όλο τον κόσμο τοπικά προϊόντα. Θα πρέπει να κλείσεις  τραπέζι  αρκετό καιρό πριν, ενώ το dress code είναι business casual. Ο,τι σου σερβίρουν τρώγεται, ακόμη και το χώμα σαν γαρνιτούρα είναι φτιαγμένο από αλεύρι φουντουκιού. Το μενού του Νοma διαφέρει ανάλογα με την εποχή και τα φρέσκα ψάρια που υπάρχουν σε αφθονία σε αυτές τις θάλασσες.

Αξίζει να πούμε πως και το δεύτερο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, σύμφωνα με τη λίστα «The World’s 50 Best Restaurants», βρίσκεται επίσης στην Κοπεγχάγη και είναι το Geranium που ξεχωρίζει για τα πρωτοποριακά του πιάτα. Από τη γοργόνα έφτασα γρήγορα στη γαστρονομία του μέλλοντος, γιατί αυτή είναι η Κοπεγχάγη , συντηρεί το παρελθόν της και προχωρά με υψηλή ταχύτητα. Φτάνεις εύκολα με απευθείας πτήσεις σε περίπου 3,5 ώρες. Τα εισιτήρια είναι σχετικά οικονομικά, η ζωή όμως εδώ είναι αρκετά ακριβή.

«Άγκυρα» στο Νέο Λιμάνι

Την πρώτη φορά που θα βρεθείς στην Κοπεγχάγη, προτείνω να επιλέξεις τη συνοικία Nyhavn που σημαίνει «Νέο Λιμάνι». Χρωματιστά κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο και δεκάδες καφέ και ρεστοράν κοιτάνε μπροστά στο κανάλι του 17ου αιώνα. Διαλέγεις που θέλεις να απολαύσεις το φαγητό σου και έχεις θέα  στο κανάλι. Εδώ θα ψάξεις να βρεις τα χρωματιστά σπίτια με τον αριθμό 18,20 και 67, όπου έζησε ο Hans Christian Andersen και στα οποία έγραφε τα παραμύθια του. Εδώ γυρίστηκε και η βραβευμένη με Οσκαρ ταινία «The Danish girl», βασισμένη σε αληθινή ιστορία των δύο ζωγράφων Lile Elbe και Gerta Wegener. Η συνοικία αυτή είναι πολύ δημοφιλής και δύσκολα μπορείς να την συσχετίσεις με την κακόφημη συνοικία του παρελθόντος.

Το παλάτι Christianborg

Η Δανία είναι βασιλευομένη Δημοκρατία και η Βασίλισσα Μαργαρίτα είναι συγγενής με τους πρώην βασιλείς της Ελλάδας. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείς το Christianborg , στη σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε το 1928 και είναι η επίσημη κατοικία της Βασιλικής οικογένειας, ενώ εκεί βρίσκεται και το πρωθυπουργικό γραφείο καθώς και το Κοινοβούλιο. Ο συμβολικός του ρόλος είναι σημαντικός γιατί στεγάζει τις αρχές των τριών σημαντικότερων εξουσιών.

©Shutterstock

Το ανάκτορο έχει αντέξει τρεις αρχιτεκτονικές αλλαγές εξαιτίας δύο σοβαρών πυρκαγιών, η πρώτη το 1794 και η δεύτερη το 1884. Το κύριο μέρος του είναι σε νεομπαρόκ ρυθμό και υπάρχουν στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού σε κτίσματα. Θεωρείται από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στη χώρα και είναι ανοιχτό στο κοινό, αρκεί να μπεις και να δηλώσεις συμμετοχή. Επόμενος προορισμός το Εθνικό μουσείο, εκεί μπορείς να μπεις και να ξεχαστείς μέσα στην παραμυθένια και ταυτόχρονα άγρια ιστορία της υπέροχης αυτής χώρας.

Επίσκεψη στο Nationalmuseet

Το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης (Nationalmuseet) καλύπτει μία ιστορία 14.000 ετών, από την εποχή των Παγετώνων έως την εποχή των Βίκινγκς, των Πειρατών –Πολεμιστών του Βορρά, όπως μου αρέσει να τους αποκαλώ για να έχουν ένα μυστήριο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στο πιο ζωντανό πεζόδρομο, τον Strøget. Η επίσκεψη είναι πάντα δωρεάν για τα παιδιά. Μετά, σίγουρα αξίζει να περπατήσεις στον Strøget και να διαλέξεις ένα από τα πολλά καφέ για να κάνεις τα ψώνια σου στα όμορφα καταστήματα. Θεωρείται ο μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος στην Ευρώπη και σήμερα αγγίζει τα 100.000 τ.μ., ενώ η πόλη βάζει στόχο εξαιτίας του, να γίνει η πιο πράσινη στον πλανήτη. Περπατώντας νομίζεις ότι είσαι σε μία άλλη εποχή και ότι είσαι μέρος ενός εικονογραφημένου παραμυθιού του Hans Christian Andersen.

©Shutterstock

Το κάστρο Rosenborg: Αλλο ένα κάστρο του παραμυθιού που αξίζει να δεις είναι το Rosenborg. Το πανέμορφο κάστρο αναγεννησιακού ρυθμού είναι χτισμένο σε μία μεγάλη καταπράσινη έκταση και ολοκληρώθηκε γύρω στο 1.600 μ.Χ. Αξίζει να το επισκεφτείς και να θαυμάσεις τις υπέροχες ταπετσαρίες που αναπαριστούν  μάχες του Δανέζικου στρατού με τον Σουηδικό. Τα παιδιά και εδώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο μουσείο.

©Shutterstock

Tivoli Gardens: Αυτό το υπέροχο πολυθεματικό πάρκο είναι και από τα must της πόλης. Μπορεί τα μουσεία να σε ταξιδεύουν στην ιστορία, το Tivoli όμως είναι εδώ για να διασκεδάσεις. Το συγκεκριμένο πάρκο είναι μοναδικό και φτιαγμένο έτσι ώστε να αναπαριστά  την Απω Ανατολή του 19ου αιώνα. Αλλο ένα παραμύθι σε περιμένει λοιπόν να δηλώσεις συμμετοχή.

©Shutterstock

Γεύσεις Δανίας

Εδώ, όπως και σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη, λατρεύουν τα αλλαντικά. Δοκίμασε λοιπόν το χορταστικό τοπικό πιάτο Rød pølse, είναι μαλακό ψωμάκι μέσα στο οποίο μπορείς να προσθέσεις τα υλικά που θέλεις – το παραδοσιακό όμως είναι με το λουκάνικο. Επόμενη πρόταση είναι ένα σάντουιτς ψαριού που μου αρέσει πολύ, το Smørrebrød που μπορείς να το βρεις είτε σε γκουρμέ εστιατόριο είτε σε καντίνα.

Ενα γλυκάκι για το τέλος απαραίτητο: Tο Flødeboller είναι ζαχαρωτό με παγωμένη σοκολάτα, αφράτο και πεντανόστιμο. Φεύγοντας από την πόλη του παραμυθιού να έχεις στο μυαλό σου απλά λόγια του μεγάλου Δανού παραμυθά. «Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά αλλά και για να ξυπνάνε οι ενήλικες». Γιατί η ζωή τελικά ομορφαίνει με τα απλά πράγματα…

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.