Ψηφιακοί νομάδες: Εργασία και χαρά, όπου γης και e – πατρίς

Το ιδανικό κλίμα, το ελληνικό ταπεραμέντο αλλά και η ασφάλεια δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας για να φιλοξενήσει τους ψηφιακούς νομάδες, σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά που άνθησε επί πανδημίας.

Αρθρο της Βίκυς Κατεχάκη στο εβδoμαδιαίο έντυπο Action24Press

«Στην Ελλάδα βρήκα το ιδανικό γραφείο!» διατείνεται η γερμανίδα Λόρα Κρέμερ, η οποία αφηγείται στην Α24P, την εμπειρία της ως «digital nomad» στην Κρήτη. Η 34χρονη είναι μία από τους χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες -μέλος της μεγάλης παγκόσμιας κοινότητας που «άνθισε» εν μέσω πανδημίας. Τον περασμένο Νοέμβριο, βρέθηκε στην Ελλάδα, και από τότε η καρδιά της για τη χώρα μας, όπως λέει, χτυπάει δυνατά.

Τους τελευταίους 14 μήνες, η 34χρονη Λόρα Κρέμερ, από το Ανόβερο της Γερμανίας, με σπουδές στις δημόσιες σχέσεις και την εταιρική επικοινωνία, ταξιδεύει, παρέα με το λάπτοπ της, σε διάφορα σημεία της γης, γνωρίζοντας νέους τόπους, νέους ανθρώπους και νέες συνήθειες.

«Για εμένα η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν μία ξεχωριστή χώρα – από τότε ακόμη που ως παιδί ταξίδευα με τους γονείς μου για διακοπές. Ήταν λοιπόν ξεκάθαρο ότι όταν έβαλα μπρος τα σχέδια μου, θα επέλεγα να εργαστώ από τη χώρα σας».

«Αφήνοντας τη Γερμανία, ταξίδεψα στο Βέλγιο, στη συνέχεια στην Ελλάδα, μετά στα Κανάρια Νησιά και την Τουρκία. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η Κρήτη παραμένει ο πιο ξεχωριστός προορισμός στο ταξίδι μου. Σε μια αναζήτηση που έκανα, μέσω των social media, ήρθα σε επαφή με μια ομάδα ψηφιακών νομάδων στα Χανιά και έτσι πήρα την απόφαση. Στην Κρήτη, μπορώ να πω ότι βρήκα το ιδανικό γραφείο. Εργάστηκα κυρίως από το Ηράκλειο και τα Χανιά, αλλά επισκέφθηκα πολλές ακόμη περιοχές με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και έκανα εξορμήσεις στα όμορφα βουνά», λέει η Λόρα και μιλά με ενθουσιασμό για την ελληνική φιλοξενία. «Δεν μοιάζει με καμία άλλη. Όλοι είναι τόσο εξυπηρετικοί και γενναιόδωροι. Οι οικοδεσπότες στο πρώτο σπίτι που νοίκιαζα, είχαν ένα φούρνο και κάθε μέρα μού πρόσφεραν σπιτικά μπισκότα και μού έδιναν τις καλύτερες συμβουλές για την πόλη».  

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Σήμερα η Λόρα, βρίσκεται στο Μπέλεκ της Τουρκίας, ωστόσο ήδη προετοιμάζεται για τον επόμενο σταθμό της, που είναι η Πορτογαλία. Παρ΄όλα αυτά, όπως λέει, δεν έχει σταματήσει να σκέφτεται την επιστροφή της στην Ελλάδα και μάλιστα σε πιο… μόνιμη βάση στο μέλλον. Αφηγείται με νοσταλγία στην A24P, το διάστημα κατά το οποίο εργαζόταν από τα Χανιά. «Στην Ελλάδα ένιωσα άνεση και ασφάλεια. Έμαθα ελληνικά από τους σερβιτόρους μέχρι που κατάφερα κάποια στιγμή να παραγγέλνω τον καφέ μου στην τοπική γλώσσα. Δούλευα κάθε μέρα, είτε από καφετέριες, είτε από το διαμέρισμά μου. Στα διαλείμματα πήγαινα βόλτα στην αγορά για να προμηθευτώ υπέροχα φρούτα και λαχανικά. Γνώρισα τόσο σπουδαίους ανθρώπους -και Έλληνες, αλλά και άλλους ψηφιακούς νομάδες- με τους οποίους τρώγαμε μαζί σε διαφορετικά εστιατόρια. Δε ξεχνάω βέβαια ούτε τον καιρό, αφού κάποιες φορές είχα τη δυνατότητα να απολαμβάνω τον ήλιο στην παραλία της Νέας Χώρας, ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο».

Η Κρέμερ είναι μία δυναμική επαγγελματίας που δεν επαναπαύθηκε ποτέ σε έναν καλό μισθό και σε μια θέση μάνατζερ. Αναζητούσε πάντοτε τις ιδανικές συνθήκες εργασίας. Και ήρθε η περίοδος του lockdown, που τη σύστησε με αυτή τη νέα, καθόλου συμβατική ζωή.

«Την άνοιξη του 2021, εν μέσω πανδημίας, αισθανόμουν ότι είχα πλέον “παγιδευτεί” σε ένα διαμέρισμα. Μετά από εκατοντάδες ώρες υπερωρίας, ήθελα να τα αλλάξω όλα. Άρχισα να εργάζομαι εξ αποστάσεως σε μία γερμανική εταιρεία λογισμικού. Συναντούσα τους συναδέλφους μου, μόνο κάθε 8 ή 10 εβδομάδες στα κεντρικά γραφεία και θυμάμαι ότι τους άκουγα να παραπονιούνται για τη μοναξιά που αισθάνονταν. Εγώ, αντιθέτως, είχα μόλις αρχίσει να “ανθίζω”. Έπαιρνα τη βαλίτσα μου και οδηγούσα σε ολόκληρη τη χώρα, δουλεύοντας από ξενοδοχεία στο Ντίσελντορφ, στην Κολωνία, στο Ρόστοκ κ.α. Αυτή η “ελεύθερη εργασία” με είχε ενθουσιάσει, διότι μπορούσα πλέον από το ήσυχο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου να εργάζομαι πιο αποτελεσματικά από ό,τι προηγουμένως από ένα γραφείο ανοιχτού χώρου. Μετά από μία δοκιμαστική περίοδο, πήρα την απόφαση να ζήσω τη ζωή ενός ψηφιακού νομά. Παράτησα το διαμέρισμά μου, πούλησα όλα μου τα έπιπλα, μετέφερα τα υπόλοιπα πράγματά μου στο γκαράζ των γονιών μου και κάπως έτσι, ξεκίνησα μια εντελώς καινούργια ζωή!»

Tεράστια αγορά εργασίας

Πριν από περίπου 15 μήνες, ένα think tank που αποτελούταν κυρίως από επιστήμονες, αλλά και στελέχη στον τουρισμό, ίδρυσε στη Ρόδο το Παρατηρητήριο του Κινήματος των Ψηφιακών Νομάδων. Όλο αυτό το διάστημα μελετά τις ανάγκες που έχουν οι ψηφιακοί νομάδες στον προορισμό, προωθεί τον τρόπο ζωής τους ως καινοτόμο και βιώσιμο για την επόμενη μέρα και παρεμβαίνει στη διαμόρφωση πολιτικών, αναδεικνύοντας το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που προκύπτει στην τοπική κοινωνία από τη φιλοξενία τους.

«Σύμφωνα με έρευνα, το 2035, οι ψηφιακοί νομάδες θα αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού του πλανήτη μας. Με εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η τεχνολογία γίνεται το “όχημα” για να φτάσουμε εκεί γρηγορότερα από ό,τι νομίζουμε, αφού ένας στους τρεις εργαζόμενους υπολογίζεται ότι θα έχει ζήσει έως τότε τον νομαδικό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα ζουν στην πόλη μας, θα είναι οι φίλοι μας, ενδεχομένως τα ίδια το παιδιά μας. Είναι μια εντυπωσιακή και τεράστια αγορά, την οποία δε μπορούμε να παραβλέψουμε», τονίζει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Ραφαήλ Κουδούνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο, οι ψηφιακοί νομάδες παραμένουν στον ίδιο προορισμό για ένα μέσο διάστημα 3-9 μηνών και ενδιαφέρονται να ζήσουν αρκετές από τις εμπειρίες που τους παρέχει η περιοχή, ακριβώς όπως θα έκανε ένας τουρίστας.

Παρότι ο αριθμός τους δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα φθάνουν τα 11 εκατομμύρια, ποσοστό 49% μεγαλύτερο συγκριτικά με πέρυσι.

Δεν αρκούν ο ήλιος και η θάλασσα

Για τους ψηφιακούς νομάδες, η επιλογή ενός προορισμού ως «έδρα» εργασίας, γίνεται υπό προϋποθέσεις. «Ο καλός καιρός και η αμμουδερή παραλία, δεν αρκούν για να επιλέξεις τον επόμενο προορισμό», λέει με έμφαση η Λόρα Κρέμερ. «Για έναν ψηφιακό νομά, έχει τεράστια σημασία η ταχύτητα του διαδικτύου, η διαφορά ώρας, και φυσικά η ασφάλεια που προσφέρει ο προορισμός, κυρίως για τις γυναίκες. Ένας καλός τρόπος για να ελεγχθούν εγκαίρως όλα αυτά, είναι η αναζήτηση στις ομάδες “Digital Nomads” στο Facebook. Συνήθως εκεί βρίσκεις καλές συμβουλές και για τοπικά καταλύματα σε χαμηλές τιμές», λέει η ίδια.

Τις ανάγκες που προβάλλει η γερμανίδα επαγγελματίας για έναν ιδανικό προορισμό, επιβεβαιώνει και το Παρατηρητήριο του Κινήματος Ψηφιακών Νομάδων. «Η Ελλάδα, παρότι έχει κάνει βήματα για να συμβαδίσει με τις αλλαγές, ωστόσο σε αρκετούς τομείς χρειάζεται βελτίωση. Η χώρα μας πρέπει να προβλέψει την υψηλότερη ταχύτητα διαδικτύου, καθώς και τη δημιουργία co-living

χώρων και εύκολων μετακινήσεων. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την απόκτηση digital nomad visa βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αν και εγείρονται κάποιοι προβληματισμοί ως προς την εφαρμογή της, ενώ σίγουρα δεν αρκεί για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων», αναφέρει ο Μάνος Τεχνίτης, επικεφαλής έρευνας του Παρατηρητηρίου και καταλήγει: «Η συζήτηση γύρω από τους ψηφιακούς νομάδες δε θα έπρεπε να είναι αποσπασματική ή παροδική.

Ας έχουμε υπόψη ότι η διαμόρφωση της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για την εγκατάσταση ατόμων που εργάζονται από απόσταση, δε θα ωφελήσει μόνο τους ψηφιακούς νομάδες που αναζητούν ένα καλό επίπεδο διαβίωσης, αλλά θα ενισχύσει και την οικονομία της χώρας».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.