Βραζιλία – Εκλογές: Νέος πρόεδρος ο Λούλα

©EPA

Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας είναι από σήμερα (31/10) ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Λούλα συγκέντρωσε 50,9% των ψήφων, έναντι 49,1% του Μπολσονάρου. H αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε η πιο πολωμένη στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες. Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά λίγες ώρες αργότερα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Guardian, Άντριου Ντάουνι, ο 77χρονος ηγέτης των Εργατικών, Λούλα, θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου.

Η νίκη για τον Λούλα σημαίνει μια θριαμβευτική επιστροφή του αριστερού ηγέτη, ο οποίος φυλακίστηκε το 2018 για δωροδοκία, μια καταδίκη που ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο, ανοίγοντάς του τον δρόμο για να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία.

Ο νικήτης των εκλογών, αφού έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, πόσταρε μία φωτογραφία στο Twitter με τη σημαία της Βραζιλίας, γράφοντας «Δημοκρατία».

Τα αποτελέσματα κατέστησαν σαφές ότι εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν κουραστεί από το πολωτικό στυλ του Μπολσονάρου. Είναι η πρώτη φορά που ένας νυν πρόεδρος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στα 34 χρόνια της σύγχρονης δημοκρατίας της Βραζιλίας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.