Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ελπίζει ο Τζο Μπάιντεν να έχει τη σοφία να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια αντιπαράθεση παρόμοια με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης μετά από την κρίση του 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ θεωρείται ότι έφτασαν κοντά σε πυρηνικό πόλεμο. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, ανακάλυψε ότι ο τότε Σοβιετικός ηγέτης, Νικίτα Χρουστσόφ, είχε αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα.
Σε συνέντευξή του, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι υπάρχουν «ομοιότητες» με το 1962, κυρίως επειδή η Ρωσία απειλείται από τα όπλα της Δύσης.
«Ελπίζω ότι στη σημερινή κατάσταση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να καταλάβει ποιος δίνει εντολές και το πώς», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Αυτή η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική».
«Η διαφορά είναι ότι στο μακρινό 1962, ο Χρουστσόφ και ο Κένεντι βρήκαν τη δύναμη να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοφία, και τώρα δεν βλέπουμε τέτοια ετοιμότητα από την πλευρά της Ουάσινγκτον και των δορυφόρων της», συνέχισε.
Ο Κένεντι συμφώνησε κρυφά να απομακρύνει όλους τους πυραύλους από την Τουρκία, με αντάλλαγμα ο Χρουστσόφ να απομακρύνει όλους τους πυραύλους από την Κούβα, και κάπως έτσι η κρίση αποκλιμακώθηκε.
Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η Ρωσία, ο Λαβρόφ απάντησε: «Η ετοιμότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για διαπραγματεύσεις παραμένει αμετάβλητη».