«Μαγνήτης» για εγχώριους και ξένους επενδυτές η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

©EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

   Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Η αγορά ακινήτων Ελλάδα δείχνει εξαιρετικές αντοχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Prodexpo.

   Μαγνήτης οι κατοικίες στην Ελλάδα από κατοίκους του εξωτερικού

   Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου της Prodexpo ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από διάφορες χώρες του εξωτερικού αναζητά κατοικίες στην Ελλάδα με την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Spitogatos Insights, το ένα πέμπτο των συνολικών αναζητήσεων στην πλατφόρμα της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τους Γερμανούς. Δεύτερες στις αναζητήσεις είναι οι ΗΠΑ, ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημαντική ζήτηση για αστικά ακίνητα προέρχεται και από ψηφιακούς νομάδες καθώς και από φοιτητές.

   Οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων

Κορυφαίες διεθνείς τουριστικές επωνυμίες έρχονται στην χώρα μας στην αγορά ακινήτων ή αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων.

   Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Χάντζος, Founder & MD, Hotellect Consultant, Marriott International «γυρίσαμε στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν ευκαιρίες». Από την πλευρά του ο Leon Avigad, Founder & Co-Owner, Brown Hotels είπε ότι ο όμιλος ξεκίνησε την δραστηριότητα στην χώρα μας από αγάπη για την Ελλάδα και μετά έγινε μια επιχειρηματική επιλογή. Έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική με ιδιόκτητα ξενοδοχεία που τα δουλεύουμε οι ίδιοι δεν τα μισθώνουμε σε τρίτους. Δεν πηγαίνουμε σε περιοχές “φιλέτα”. Μας ενδιαφέρει για παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας καθώς έχει ευκαιρίες, πιο χαμηλές τιμές σε σχέση για παράδειγμα με το Σύνταγμα, και είναι μια περιοχή που απέχει 10 λεπτά από το κέντρο. Εδώ στην Ελλάδα έχετε τα πάντα»,

   Αστικές αναπλάσεις 

   Μεγάλες επενδύσεις πραγματοποιούνται και στον τομέα αναπλάσεων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος «η Ελλάδα είναι από μόνη της μία ευκαιρία». Όπως ανέφερε ο Αντώνιος Ροβολής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μεγαλώνοντας οι πόλεις καταπίνουν τις πρώτες βιομηχανικές περιοχές, με αποτέλεσμα πλέον αυτές οι περιοχές να είναι μέσα στην πόλη και οι βιομηχανίες να φεύγουν προς τα έξω.

   Ο Δημήτρης Μανουσάκης,  Managing Partner, KENTRIKI and International Associate of Savills,  ανέφερε ως πετυχημένο παράδειγμα την επαναχρησιμοποίηση των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων του Παπαστράτου στον Πειραιά, λέγοντας ότι η επίδραση στην περιοχή είναι πολύ θετική, με την ανάπτυξη πολλών νέων χρήσεων.

   Το Ελληνικό οδηγεί τις εξελίξεις

   Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, που οδηγεί τις εξελίξεις, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ελληνικό.

   Όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, δημιουργείται από τα θεμέλια η πρώτη πράσινη, έξυπνη πόλη στον κόσμο, υπόδειγμα σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας νέα τοπόσημα που φιλοδοξούν να τραβήξουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με το Μητροπολιτικό Πάρκο να ξεχωρίζει, καθώς θα είναι το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη.

   Οι αβεβαιότητες στο επίκεντρο της προσοχής

   Οι αβεβαιότητες, πάντως, σε καμία περίπτωση όμως δεν αφήνουν αδιάφορους τους επενδυτές στον τομέα των ακινήτων. Οι πιο αισιόδοξοι όμως βλέπουν κάθε νέα πρόκληση ως ευκαιρία. Όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο της Prodexpo η αγορά θα διαφοροποιηθεί σε ακίνητα ποιοτικά ακίνητα και δεύτερης ταχύτητας. Οι επενδυτές σταδιακά θα στέφονται σε ακίνητα και μεγάλες αναπλάσεις σίγουρης επένδυσης με πιο στοχευμένες τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα ακίνητα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.