Και έτσι ξαφνικά ήρθε στη ζωή μας το padel (παντέλ).
Σταύρος Κουράκος//Action Press
Μέσα σε έναν χρόνο, όπου και να κοιτάξεις, σε κάθε αθλητική εγκατάσταση ή σε χώρο διασκέδασης στην Αττική, θα βρεις και ένα γήπεδο για padel. Ενα μπλε ταρτάν, που είναι περιφραγμένο από ένα πλεξιγκλάς, με ένα φιλέ στη μέση και δυο άτομα από κάθε πλευρά να κρατάνε ρακέτες και να χτυπούν ένα μπαλάκι. Ενα άθλημα που μοιάζει με το τένις, μοιάζει με το σκουός αλλά έχει μία βασική διαφορά, ότι ο «γυάλινος» τοίχος αποτελεί μέρος του παιχνιδιού και σημείο αναφοράς.
Ηλικιακοί περιορισμοί δεν υπάρχουν αφού μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 5 ετών έως ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Το άθλημα μπορεί να παίζεται σε Αργεντινή και Ισπανία από τη δεκαετία του 1980, όμως η άνθισή του ήρθε την χιλιετία που διανύουμε, αφού από το 2000 ιδρύθηκαν στην Ισπανία πάνω από 500 clubs για padel ενώ το 2005 απαριθμούσε πάνω από 1.000 σωματεία. Από το 1992 διοργανώνεται επίσημο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (κάθε δύο χρόνια), ενώ το 2013 άνοιξε τις πύλες του το Παγκόσμιο τουρ.
Πως ξεκίνησε
Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για τον πρώτο που εφάρμοσε κάτι σαν το padel, όμως η επικρατέστερη αναφέρει ότι το 1962, στο Πουέρτο ντε Ακαπούλκο του Μεξικό, ο Ενρίκε Κορκουέρα είχε φτιάξει στο σπίτι του έναν αγωνιστικό χώρο σαν του τένις, αλλά σε μικρότερη διάσταση (10 μέτρα πλάτος και 20 μήκος) μόνο που σε κάθε μία από τις πλευρές είχε σηκώσει έναν τοίχο ύψους τριών μέτρων. Αυτό το άθλημα το ονόμασε Paddle (πάντλε) και προς τιμήν του δόθηκε η ονομασία “Paddle Corcuera”.
Ομως για να διαδοθεί χρειάστηκαν αρκετά χρόνια. Το 1974 ένας φίλος του, ο Ισπανός Αλφόνσο Χόχενλοχε-Λάνγκενμπουργκ, τον επισκέφθηκε και είδε στην πράξη αυτό το νέο άθλημα, το οποίο μετέφερε στην πατρίδα του, δημιουργώντας τα δύο πρώτα γήπεδα padel με κανόνες που πλησιάζουν αρκετά στους τωρινούς, ενώ το 1975 ένας Αργεντίνος, ο Χούλιο Μεντιτεγκούι μετέφερε το αγώνισμα στην Λατινική Αμερική. Ετσι από τότε, Ισπανία και Αργεντινή αποτελούν τις μεγάλες δυνάμεις του Padel.
Πως παίζεται
Ο χώρος που παίζεται το padel έχει διαστάσεις 20 μέτρα μήκους και 10 πλάτους, με ένα φιλέ σαν του τένις να χωρίζει ισομερώς τις δύο πλευρές, ενώ περιμετρικά ο χώρος είναι περιφραγμένος από ένα ψηλό τοίχο φτιαγμένο από πλεξιγκλάς. Σε κάθε πλευρά αγωνίζονται δύο άτομα, με ρακέτες λίγο μικρότερες από του τένις, ενώ το μπαλάκι είναι λαστιχένιο. Στόχος είναι η μπάλα να χτυπήσει δύο φορές στο αντίπαλο τερέν, ακόμα και αν μεσολαβήσει χτύπημα στον τοίχο, έτσι ώστε να μετρήσει πόντος. Οι πόντοι καταμετρώνται όπως στο τένις (15, 30, 40 κλπ), αναλόγως γίνεται η καταμέτρηση στα σετ (ο νικητής στα 6) και τα γκέιμς.
Στο Padel, είναι πολύ σημαντικό ο παίκτης που πραγματοποιεί το σερβίς, να πατάει και με τα δύο πόδια του πίσω από τη γραμμή του σερβίς. Μετά το σερβίς, η μπάλα πρέπει να καταλήξει κατευθείαν στην αντίπαλη περιοχή διαγωνίως και να χτυπήσει στο σημείο του εδάφους πίσω από τη γραμμή του σερβίς του αντιπάλου. Έχει δύο ευκαιρίες για να το καταφέρει, εφόσον πετύχει το φιλέ ο πόντος πάει στους αντιπάλους. Εάν η μπάλα πάει απευθείας στον τοίχο, χωρίς να κάνει γκελ στο έδαφος, τότε χάνεται πόντος γι’ αυτόν που σερβίρει, κάτι που ισχύει και κατά την διάρκεια του αγώνα. Ο τοίχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γκελ ανεξαρτήτου «περιοχής» αφού μία ομάδα μπορεί να πάρει σπόντα από την περίφραξη που βρίσκεται στην πλευρά της, εφόσον μετά η μπάλα χτυπήσει στο αντίπαλο τερέν.
Μία διαφορά είναι επίσης ότι οι αθλητές μπορούν να βγουν και εκτός αγωνιστικού χώρου, από την πόρτα που υπάρχει, για να διεκδικήσουν να επαναφέρουν μέσα την μπάλα, αλλά και να περάσουν από την πλευρά του αντίπαλου τερέν. Εάν η μπάλα χτυπήσει μία φορά στο αντίπαλο τερέν και μετά από γκελ στον τοίχο επανέλθει στην ίδια περιοχή, τότε ο πόντος είναι για την ομάδα που έκανε το χτύπημα.
Ο εξοπλισμός και οι χώροι
Με ταχύ ρυθμό βλέπουμε στην Αττική και σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις ποδοσφαίρου ή άλλων αθλημάτων, να εντάσσεται και ένας ειδικός χώρος για padel. Η ενοικίασή του για μία ώρα ξεκινάει από τα 22 ευρώ (για 4 άτομα), μαζί με τον εξοπλισμό (ρακέτες και μπαλάκια) και φτάνει και τα 30 ευρώ για μία ώρα, ενώ ανάλογα υπάρχουν και προσφορές. Στην Αττική υπάρχουν πάνω από 50 χώροι, με δύο και τρεις αγωνιστικούς χώρους ο καθένας, κλειστοί ή ανοικτοί. Εάν κάποιος θέλει να αγοράσει δική του ρακέτα μπορεί να βρει την πιο φθηνή στα 50 ευρώ, ενώ οι επαγγελματικές φτάνουν ακόμη και τα 400 ευρώ.
Οι κορυφαίοι στον κόσμο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, από την αρχή της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, οι Αργεντίνοι με τους Ισπανούς είναι αυτοί που κυριαρχούν, έχοντας μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Σε επίπεδο ανδρών, η Αργεντινή έχει κατακτήσει 10 φορές το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, έναντι 4 της Ισπανίας, ενώ στις γυναίκες οι κοπέλες από την χώρας της Λατινικής Αμερικής έχουν 8 κατακτήσεις έναντι 7 αυτών από την Ιβηρική χερσόνησο. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει το Παγκόσμιο τουρ που διοργανώνεται στα πρότυπα του αντίστοιχου τουρ του τένις, με τους κορυφαίους σε άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν σε 17 Όπεν σε όλο τον κόσμο και σε 4 τουρνουά Μάστερς.
Στους άνδρες, στην κορυφή της κατάταξης φέτος βρίσκεται το δίδυμο των Ισπανών Αλεχάντρο Γκαγιάν Ρομό και Χουάν Λεμπρόν Τσινκόα, με τους Αργεντίνους Αγκουστίν Τάπια και Κάρλος Ντάνιελ Γκουτιέρεζ να τους καταδιώκουν. Από πλευράς γυναικών, οι Ισπανίδες έχουν την απόλυτη κυριαρχία με το δίδυμο των Αριάνα Σάντζες-Πάουλα Μαρτίν να προηγείται έναντι των Αλεχάντρα Σαλαζάρ Μπεγκοετσέα-Γκέμα Πονς. Οι πρωτοπόροι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα, στη σεζόν, περίπου από 130.000 ευρώ, ενώ απομένουν άλλα τρία τουρνουά.
Ο Αλεχάντρο Ρομό είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών, παρότι μόλις 26 ετών, με 18 κατακτήσεις τίτλων, 306 νίκες σε 420 αγώνες, ενώ η καλύτερη γυναικεία παρουσία είναι αυτή της επίσης Ισπανίδας, 37χρονης, Αλεχάντρα Μπεγκοετσέα, η οποία έχει 23 κατακτήσεις τίτλων, με 322 νίκες σε 393 παιχνίδια.
Στην Ελλάδα, το padel εντάσσεται στην Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, με την ονομασία υαλοσφαίριση. Ακόμη δεν έχει διοργανωθεί επίσημο πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας, αλλά γίνεται καταγραφή των σωματείων του τένις που έχει εντάξει το άθλημα στις ομάδες τους, έτσι ώστε άμεσα να γίνει σχετική κίνηση.