Η Φινλανδία καταθέτει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

©WiR_Pixs – Pixabay

Την απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε και επίσημα ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο.

«Είναι μία ισοτρική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. H ένταξη στο ΝΑΤΟ θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες. Αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το AP. Θα ακολουθήσει επίσημο αίτημα ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ ήταν και θα παραμείνει αμυντική συμμαχία, αλλά οι πόρτες του είναι ανοιχτές για όποιον χρειάζεται προστασία. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, για κάποιες χώρες δεν ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθούν. Αυτό άλλαξε, κυρίως για τους φίλους μας στην Σκανδιναβία. Ο κόσμος εκεί δεν ήθελε ένταξη, αλλά τώρα ωθούνται να ενταχθούν. Επειδή, όπως κι εμείς, θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε, νωρίτερα, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν, θα μπορούν να ενταχθούν γρήγορα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τους παρέχουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», υπογράμμισε η ίδια.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.