Human Rights Watch: Οι αρχές του Κατάρ κακοποίησαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ενόψει του Μουντιάλ

©EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Κατάρ συνέλαβαν και επέδειξαν κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος Καταριανών μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως κατήγγειλε η οργάνωση Human Rights Watch ενόψει της διεξαγωγής του Μουντιάλ.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ και αστέρες του ποδοσφαίρου έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των οπαδών που θα ταξιδέψουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ.

Ένας καταριανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι καταγγελίες της οργάνωσης «περιέχουν πληροφορίες, οι οποίες είναι κατηγορηματικά και αδιαμφισβήτητα ψευδείς».

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου, λένε ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσδιορισμού.

«Οι αρχές του Κατάρ πρέπει να εγγυηθούν για όλους τους κατοίκους του Κατάρ, όχι μόνο για τους επισκέπτες που θα έρθουν να παρακολουθήσουν την διοργάνωση, την ελευθερία της έκφρασης και την έλλειψη διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσδιορισμό και την έμφυλη ταυτότητα σε μόνιμη βάση», αναφέρει ανακοίνωση της Human Rights Watch.

Η οργάνωση λέει ότι πήρε συνέντευξη από έξι ΛΟΑΤΚΙ Καταριανούς, που κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν κατά το διάστημα 2019-2022 και υποβλήθηκαν σε λεκτική και σωματική βία.

«Και οι έξι είπαν ότι η αστυνομία τους υποχρέωσε να υπογράψουν δέσμευση ότι ‘θα παύσουν κάθε ανήθικη δραστηριότητα’», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι διεμφυλικές κρατούμενες υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε θεραπεία μεταστροφής.

Το Κατάρ δεν «αδειοδοτεί ούτε λειτουργεί κέντρα για θεραπεία μεταστροφής», είπε ο καταριανός αξιωματούχος.

Μια από τις διεμφυλικές καταριανές γυναίκες, είπε στο Reuters ότι συνελήφθη πολλές φορές. Οι αρχές την σταμάτησαν εξαιτίας της εμφάνισής της ή επειδή είχε στην κατοχή της make-up.

Στο κέντρο, στο οποίο υποχρεώθηκε να πάει, της είπαν ότι έπασχε από διαταραχή έμφυλης ταυτότητας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.