Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία

©WiR_Pixs – Pixabay

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, Φινλανδία και Σουηδία είναι ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε Φινλανδία και Σουηδία να αλλάξουν στάση ως προς την ένταξή τους στη συμμαχία, ανησυχώντας για την ασφάλειά τους.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Το Σάββατο Βλαντίμιρ Πούτι είπε πως θα ήταν ένα «λάθος», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, αναφερόμενος στο τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας.

«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, δείχνοντας πως η Τουρκία είναι σκεπτική.

Υπενθυμίζεται πως «η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ» δήλωσαν ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε κοινή δήλωσή τους την Πέμπτη.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών», αναφέρεται στην κοινή τους δήλωση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.