Λιζ Τρας: Μάχη για να παραμείνει στην εξουσία

©EPA

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, δίνει μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, μετά την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής της και την αντιπαράθεση που ξέσπασε στο κοινοβούλιο.

H κοινή γνώμη απορρίπτει την Τρας και βουλευτές από το κόμμα της την αμφισβητούν. Έχει εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο του οικονομικού της προγράμματος, έχει αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών κι έχασε και την υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Η τελευταία εξήγησε ότι παραιτήθηκε επειδή χρησιμοποίησε τον προσωπικό της λογαριασμό μέιλ για να στείλει επίσημα έγγραφα. Ωστόσο, στην επιστολή παραίτησής της η πρώην υπουργός εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία» για την προσήλωση της κυβέρνησης Τρας στην εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «αθέτησε βασικές υποσχέσεις», κυρίως για το μεταναστευτικό.

Η αποχώρηση της Μπρέιβερμαν ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς η Τρας προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα της.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική της απέναντι στις έντονες αποδοκιμασίες της αντιπολίτευσης.

«Είμαι μαχήτρια κι όχι ρίψασπις», τόνισε απαντώντας ερώτηση του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος διερωτήθηκε «σε τι χρησιμεύει μια πρωθυπουργός οι δεσμεύσεις της οποίας δεν κρατάνε ούτε μία εβδομάδα;».

Βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ζητήσει ανοικτά την παραίτηση της Τρας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.