Ιστορικές συναυλίες: Οι New Order φέρνουν τα 80s στη Νέα Υόρκη

©New Order – Facebook

Το 1981 οι New Order ήταν η καλύτερη μπάντα στον κόσμο που κανείς όμως δεν μπορούσε να καταλάβει πλήρως.

 Η συναυλία τους στη Νέα Υόρκη εκείνη τη χρονιά ήταν μία καθοριστική στιγμή για τη μπάντα, καθώς «μεταμορφώθηκαν» από τους Joy Division χωρίς τον Ιαν Κέρτις σε μία ξεχωριστή μπάντα με δική της δυναμική και μοναδικό ήχο. 

Η αυτοκτονία του Ιαν Κέρτις έδωσε οριστικό τέλος στους Joy Division, αφήνοντας τους Μπερνάρντ Σάμερ, Πίτερ Χουκ και Στίφεν Μόρις στο «κενό». Εκτός από έναν καλό φίλο και συνεργάτη είχαν χάσει και την μπάντα τους η οποία το 1980 βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της και μόλις ετοιμάζοταν να περιοδεύσει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.

Λίγους μήνες αργότερα οι τρεις μουσικοί «μάζεψαν» τα κομμάτια τους και αφού θρήνησαν τον χαμό του φίλου τους, αποφάσισαν ότι είχε έρθει η στιγμή να παρουσιάσουν στον κόσμο τον νέο ήχο που επεξεργάζονταν. Στο πρώτο τους τουρ στις ΗΠΑ το τρίο των Σάμερ, Χουκ και Μόρις ήταν ακόμα συγκλονισμένο από τον χαμό του πρώην ηγέτη τους και έπαιξε κυρίως σε μικρά κλαμπ χωρίς μεγάλη προσέλευση.

Παρόλα αυτά δεν το έβαλαν κάτω και έναν χρόνο αργότερα γύρισαν πίσω στις ΗΠΑ, λίγο πριν την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους Movement για μία πιο ολοκληρωμένη περιοδεία και με ολοκληρωμένη σύνθεση πλέον, καθώς η τότε σύντροφος του Μόρις, Γκίλιαν Γκίλμπερτ είχε αναλάβει τα πλήκτρα και ο Μπερνάρντ είχε βρει τα πατήματά του στο μικρόφωνο.

Ενας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της περιοδείας ήταν η Νέα Υόρκη, όπου το κοινό -αν και από τα πιο απαιτητικά στον κόσμο- ήταν περισσότερο εξοικειωμένο με την «ηλεκτρονική στροφή» στον ήχο των New Order, καθώς μπάντες όπως οι Suicide, ESG και Liquid Liquid είχαν «προετοιμάσει» το έδαφος.

Το setlist στην πλειονότητα του απαρτίζεται από τα κομμάτια του Movement, το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμη, αλλά και ενός κομματιού που αν και έμελλε να κυκλοφορήσει έναν χρόνο αργότερα έγινε αμέσως από τα αγαπημένα του κοινού. Ο λόγος φυσικά για το «Temptation». Στη συγκεκριμένη εκδοχή του κομματιού οι στίχοι είναι ανολοκλήρωτοι, αλλά η βασική δομή του κομματιού είναι έτοιμη.

Με το Movement και με τη συγκεκριμένη συναυλία οι New Order εισήγαγαν μία νέα εποχή στη μουσική, η οποία θα κυριαρχούσε για όλοκληρη τη δεκαετία του 1980 και η επιρροή της είναι εμφανής ακόμη και σήμερα.

με πληροφορίες από Far Out

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.