«Ξηλώνουν» τα ATM λόγω κόστους

©Eurokinissi

Σε νέα φάση μείωσης των μηχανημάτων ATM προχωρούν οι τράπεζες.

Ρενάτο Λέκκα// Action Press

Μετά τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν δύο χρόνια μετά τα capital controls οι μεγάλες τράπεζες προχωρούν σε νέες μειώσεις. Στόχος των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους. Σε πρώτη φάση θα μπει τέλος στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα εκτός καταστημάτων, δηλαδή αυτά που βρίσκονται έξω από σούπερ μάρκετ, ταχυδρομεία, πολυκαταστήματα.

Αυτό ζημιώνει περισσότερο την επαρχία καθώς με την εξαφάνιση των ATM οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν μεγάλες μετακινήσεις για να βρίσκουν καταστήματα. Τα ΑΤΜ που είναι μακριά από τραπεζικά κτίρια τα συναντάμε κυρίως στην επαρχία. Στο πλαίσιο της «οικονομικής εξυγίανσης» θα δούμε να μπαίνει τέλος και σε ATM που βρίσκονται σε μέρη όπως νοσοκομεία, απομακρυσμένα δημοτικά σημεία, απομακρυσμένα νησιά. Είναι πέρα από σίγουρο ότι οι κάτοικοι θα δυσκολευτούν, με τα πρώτα καμπανάκια να έχουν φτάσει στα γραφεία βουλευτών και τοπικών αρχόντων.

Τραπεζικά στελέχη που μιλούν στην Action Press κατανοούν ότι αυτό που κάνουν ζημιώνει την χώρα και την εικόνα των τραπεζών αλλά όπως εξηγούν το κόστος συντήρησης είναι τεράστιο με τα ιδρύματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτό που έχει καταγγελθεί από πολλούς πολίτες και φαίνεται να είναι η «νέα πραγματικότητα» είναι πως σε πολλά καταστήματα παρόλο που υπάρχουν ΑΤΜ μετά τις 23:00 πέφτουν τα ρολά των τραπεζών με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να γίνονται συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι τα ΑΤΜ ανοίγουν από τις 08:00 έως τις 23:00 και μετά βρίσκονται πίσω από τα ρολά της τράπεζας. Το φαινόμενο παρατηρείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Action Press οι φθορές και οι παραβιάσεις οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις. Στην ουσία ο πολίτης βλέπει το ATM αλλά το βλέπει πίσω από τα μεγάλα σιδερένια ρολά και δε μπορεί να κάνει τίποτα. Οι επιστολές των πολιτών προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι πολλές.

Συζήτηση για συναλλαγές χωρίς χρέωση

Η κυβέρνηση έχει πληροφορηθεί την κίνηση των τραπεζών και γι’ αυτό έχει ζητήσει να βρεθεί μία λύση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν ότι η απομάκρυνση ATM στην επαρχία θα δημιουργούσε μεγάλες αντιδράσεις. Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι το πρόβλημα της αναζήτησης ΑΤΜ είναι τεράστιο και στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδας είχε μία πρώτη συζήτηση για τις χρεώσεις των ATM στις διατραπεζικές συναλλαγές. Αυτό που ζητήθηκε είναι να γίνει μία αλλαγή στις χρεώσεις ούτως ώστε όσοι βγάζουν λεφτά ή κάνουν άλλου είδους συναλλαγές να μην χρεώνονται με 2,80 – 3,50 αλλά με λιγότερα χρήματα.

Την αρχή στο ξήλωμα των ATM θα κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει και το μεγαλύτερο δίκτυο. Για την εξοικονόμηση πάντως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να πάρουν άλλα μέτρα. Στελέχη του υπουργείου θυμίζουν ότι παλιότερα στην επαρχία η έλευση ενός ΑΤΜ αποτελούσε έργο βουλευτή. Αυτά δε μπορεί να ξηλώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, ειδικά σε νοσοκομεία και δημαρχία, λένε κυβερνητικά στελέχη. Στην κυβέρνηση ανησυχούν και για προεκλογικός λόγους μιας και γνωρίζουν ότι τα ΑΤΜ απευθύνονται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Κλείνουν λόγω POS»

Ένας από τους λόγους που οι τράπεζες αποφασίζουν να κλείσουν τα ΑΤΜ είναι και η έντονη χρήση του «πλαστικού» χρήματος. Πλέον τα POS έχουν μπει ακόμα και στα μικρότερα καταστήματα. Εκτόξευση υπάρχει και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών μόνο το 45%-48% των εγχρήματων συναλλαγών στη χώρα γίνονται πλέον από το ΑΤΜ. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η χρήση των ΑΤΜ βαίνει μειούμενη και δε θα αργήσει η στιγμή που θα φτάσουμε στην σταδιακή απαξίωση των ATM, ειδικά παλαιότερης τεχνολογίας που δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύπλοκες συναλλαγές.

Την ίδια ώρα προχωρά και η επέκταση των POS. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις και θα δέχονται κάρτες για όλες τις συναλλαγές. Στόχος είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση συσκευών POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα POS θέατρα, κινηματογράφοι, ταξί, περίπτερα. 

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, η πλήρης λειτουργία του MyData και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis ανοίγουν πλέον τον δρόμο για την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το περυσινό έτος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είχαν διαμορφωθεί στα 53 δισ. ευρώ και πλέον υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 65 δισ. ευρώ.

Επιδόματα με Pass

Η ενίσχυση του πλαστικού χρήματος έρχεται και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επιδόματα μέσω Pass. Ήδη η κυβέρνηση ποντάρει στις προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες θα μοιράζουν οι τράπεζες από το 2023 σε εκατομμύρια δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, αντί να πιστώνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν στα επιδόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο της προπληρωμένης κάρτας θα εφαρμοστεί από το 2023, οπότε και πλέον δεν θα μπαίνουν χρήματα απευθείας στην τράπεζα, τα οποία ο εκάστοτε δικαιούχους μπορεί μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιεί όπου τα χρειάζεται περισσότερο, αλλά θα κάνει τα ψώνια του μέσω POS. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, υπήρχαν δηλαδή προπληρωμένες κάρτες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.