Euroleague: Πρεμιέρα με αξιώσεις για τους «αιώνιους»

©Eurokinissi

Η Ευρωλίγκα αρχίζει και υπόσχεται θέαμα.

Σταύρος Κουράκος// Action Press

Η γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ αρχίζει. Μπορεί στη φετινή διοργάνωση της Ευρωλίγκας να μη συμμετέχουν οι ρωσικές ομάδες, λόγω του αποκλεισμού τους εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, όμως η σεζόν αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι δεκαοκτώ ομάδες που συμμετέχουν υπόσχονται θέαμα στους φίλους του αθλήματος.

Μετά την κατάκτηση του τίτλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απ’ την Εφές, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πριν πατήσουν οι παίκτες στα παρκέ, μοιάζουν να ευνοούν πάλι τους Τούρκους, όμως οι κινήσεις που έχουν γίνει απ’ τα κλαμπ που βρίσκονται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα απ’ τις ισπανικές Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, αλλά και με τον Ολυμπιακό και την Αρμάνι Μιλάνο να καραδοκούν, προδιαθέτουν για μία αγωνιστική περίοδο, στην οποία δεν χωρούν προβλέψεις.

Αλλωστε, μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που η κανονική του περίοδος περιλαμβάνει 34 αγωνιστικές, με τα πλέι οφ να ακολουθούν, πριν απ’ το φάιναλ φορ που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που αυτόματα θέτει την Εφές σε θέση ισχύος.

Νέες και συνάμα παλιές ομάδες, αφού μπορεί να επιστρέφουν στην Ευρωλίγκα, αλλά έχουν διαγράψει τη δική τους ιστορία στον θεσμό, είναι η Παρτίζαν και η Βίρτους Μπολόνια.

Στο γνωστό μοτίβο ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει την περασμένη σεζόν στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου, όμως έχασε τη δυνατότητα να διεκδικήσει το τρόπαιο, αφού ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια Εφές, με «τυφλό» τρίποντο του Μίτσιτς στην εκπνοή του ημιτελικού.

Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν ευχαριστημένοι απ’ την πορεία τους σε μία πειραματική χρονιά, μετά την αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη απ’ την ενεργό δράση, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και το επιτελείο του να βάζουν τις βάσεις για την επόμενη μέρα και να διατηρούν υψηλές προσδοκίες για τη σεζόν που ξεκινά, με στόχο την εκ νέου συμμετοχή στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Πιο σημαντική μεταγραφική κίνηση η απόκτηση του NBAer Αϊζάια Κάναν στη θέση των γκαρντ, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε σε Ούνικς Καζάν και Γαλατασαράι και ήρθε στον Πειραιά για να αντικαταστήσει τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος επέλεξε το ΝΒΑ. Αντίθετα, αρνήθηκε να περάσει τον Ατλαντικό ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί το καλύτερο «4άρι» στη διοργάνωση, έχοντας δείξει άλλωστε τις ικανότητές του στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ με τη φανέλα της Βουλγαρίας.

©Eurokinissi

Ο Κώστας Παπανικολάου παρέλαβε το περιβραχιόνιο του αρχηγού απ’ τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος αποσύρθηκε, ενώ αποχώρησαν επίσης οι Ζαν-Σαρλ και Χασάν Μάρτιν (πήγε στον Ερυθρό Αστέρα). Στη θέση τους αποκτήθηκαν ο Αλεκ Πίτερς για back up του Βεζένκοφ και ο Τζόελ Μπολομπόι και Ταρίκ Μπλακ για να ντουμπλάρουν τον Μουσταφά Φαλ κάτω απ’ τα καλάθια. Στη… μηχανή του Ολυμπιακού παραμένει φυσικά ο Κώστας Σλούκας, απ’ τον οποίον περιμένουν πολλά οι Πειραιώτες στο σκοράρισμα, ενώ αρκετά υποσχόμενος είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με τα πρώτα δείγματα να τα βλέπουμε στις ευκαιρίες που πήρε με την Εθνική μας ομάδα στο Ευρωμπάσκετ. Μεγάλο «όπλο» ο ΜακΚίσικ, ο οποίος πέρυσι σκόραρε 8,9 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ σημαντικό ρόλο έχει και ο Τόμας Γούοκαπ.

Ο στόχος του Παναθηναϊκού

Η περσινή σεζόν ήταν η χειρότερη στην ιστορία του εξάστερου Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, κάτι που οδήγησε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αναλάβει ενεργά τα ηνία της ομάδας, απομακρύνοντας τους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Δημήτρη Διαμαντίδη, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να έχει τον ρόλο του «μαέστρου» του τμήματος και τον Ντέγιαν Ράντονιτς να αναλαμβάνει τη θέση του προπονητή. Στους «πράσινους» έχει γίνει ριζική ανανέωση, αφού αποκτήθηκαν για την περιφέρεια οι Νέιτ Γουόλτερς, Πάρις Λι, Μάριους Γκριγκόνις, Αντριου Αντριους και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.

Ο Ντέρικ Γουίλιαμς άφησε τη Μακάμπι για να ενισχύσει τον Παναθηναϊκό στη θέση του φόργουορντ, όπως και ο Ματέους Πονίτκα, με τον Πολωνό να κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις στο Ευρωμπάσκετ.

©Eurokinissi

Κάτω απ’ τη ρακέτα ως back up του γίγαντα Γιώργου Παπαγιάννη αποκτήθηκε ο Αρτούρας Γκουντάιτις. Ευκαιρία φέτος για τον Λευτέρη Μαντζούκα να πάρει χρόνο συμμετοχής, αλλά και τον Νίκο Χουγκάζ, ενώ παραμένει ο Λευτέρης Μποχωρίδης. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτο «λίφτινγκ», το οποίο ήταν απαραίτητο ώστε το «τριφύλλι» να επανέλθει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Φαβορί πάλι η Εφές

Στόχο την κατάκτηση τρίτης συνεχόμενης Ευρωλίγκας, κάτι που δεν θα ‘χει ξαναγίνει, έχει βάλει η Εφές. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα του Εργκίν Αταμάν, όχι μόνο δεν έχασε τα «όπλα» της, διατηρώντας στις τάξεις της τους Σέιν Λάρκιν και Βασίλιε Μίτσιτς, αλλά ενισχύθηκε κιόλας με την απόκτηση του Γουίλ Κλάιμπερν απ’ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και του Αντε Ζίζιτς απ’ τη Μακάμπι. Οι στοιχηματικές εταιρείες τη δίνουν ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με δύο ισπανικές ομάδες, τις… μισητές αντιπάλους, να ακολουθούν στις προτιμήσεις των bookmakers.

Η Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασκεβίτσιους ενισχύθηκε με τους Τόμας Σατοράνσκι και Γιαν Βέσελι, ενώ η Ρεάλ με τον Τσους Ματέο στον πάγκο της αντί του Πάμπλο Λάσο, η οποία έφτασε μέχρι την… πηγή του τελικού, αλλά δεν ήπιε νερό, σκοπεύει φέτος να αναλάβει τα σκήπτρα έχοντας ενισχυθεί με τον Μάριο Χεζόνια, τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ αλλά και τον Τζάναν Μούσα.

Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζει η Φενερμπαχτσέ με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της, με την προσθήκη του Νικ Καλάθη, η οποία απέκτησε τον πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Νεμάνια Μπιέλιτσα, αλλά και τον 29χρονο νατουραλιζέ Σκότι Γουίλμπεκιν.

Σημαντική αναμένεται η παρουσία της Αρμάνι Μιλάνο, με τους Ιταλούς να κάνουν δικό τους τον Μπράντον Ντέιβις απ’ την Μπαρτσελόνα, ενώ την έκπληξη φιλοδοξεί να κάνει η Μονακό του Αλεξέι Φεντόριτσεφ, ο οποίος απέφυγε τις κυρώσεις που ισχύουν στους Ρώσους επιχειρηματίες κι επένδυσε στην ομάδα του Πριγκιπάτου αποκτώντας μεταξύ άλλων τον Τζόρνταν Λόιντ απ’ τη Ζενίτ, τον Τζον Μπράουν απ’ την Ούνικς Καζάν και τον Ελι Οκόμπο απ’ τη Βιλερμπάν, ενώ κράτησε στις τάξεις της ομάδας τον ηγέτη Μάικλ Τζέιμς, που πέρυσι την οδήγησε μέχρι τα πλέι οφ.

Στην Παρτίζαν θα συναντήσουμε τον πρώην αρχηγό του Παναθηναϊκού, Ιωάννη Παπαπέτρου, ενώ ο Νεμάνια Νέντοβιτς πήγε στον Ερυθρό Αστέρα.

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Βιλερμπάν-Μιλάνο Πέμπτη 21:00

Παναθηναϊκός-Ρεάλ    Πέμπτη 21:00

Μακάμπι-Ζαλγκίρις    Πέμπτη 21:05

Βαλένθια-Μπασκόνια    Πέμπτη 21:30

Μπάγερν-Φενερμπαχτσέ    Πέμπτη 21:30

Εφές-Ερυθρός Αστέρας    Παρασκευή 20:30

Αλμπα-Παρτίζαν    Παρασκευή 21:00

Βίρτους-Μονακό    Παρασκευή 21:30

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός    Παρασκευή 21:30

ΟΙ ΠΟΛΥΝΙΚΕΙΣ

Ρεάλ (Ισπανία):   10

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία):  8

Παναθηναϊκός (Ελλάδα):   6

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ): 6

Βαρέζε (Ιταλία): 5

Ολυμπιακός (Ελλάδα):   3

Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία):    3

Βακού Ρίγα (Λεττονία):  3

Γιουγκοπλάστικα (πρώην Γιουγκοσλαβία): 3

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.