Γερμανία: Φόβοι πως ο Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί

©Eurokinissi

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί, μετά τις διαρροές που παρουσιάσθηκαν στη Βαλτική Θάλασσα, γράφει η Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει και άλλες πλευρές. Σε χθεσινή τους εκτίμηση, αναλυτές του Eurasia Group σημείωναν ότι η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που εκτιμάται ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη το φετινό χειμώνα.

«Αναλόγως του μεγέθους της ζημιάς, οι διαρροές θα μπορούσαν να θέσουν και τις δύο γραμμές εκτός λειτουργίας για πάντα. Διαρροές τέτοιας έκτασης συνιστούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να τροφοδοτεί με αέριο το σύστημα», ανέφεραν.

ΝΑΤΟ: Σαμποτάζ οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream σε σαμποτάζ.

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας της Δανίας, αναφερόμενος στο ύποπτο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου ως πιο πρόσφατο παράδειγμα. «Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος«, δηλώνει ο Μόρτεν Μποντσκόφ σε ανακοίνωση.

Μπορέλ: Οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Ε.Ε., ο Ζοσέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι  «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει.

Μπλίνκεν: Προς το συμφέρον κανενός μια πιθανή δολιοφθορά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι διαρροές ερευνώνται και οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδεχομένως να ήταν το αποτέλεσμα σαμποτάζ. Πρόσθεσε ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές ότι οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο σημείωσε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.