Ιταλία: Η ακροδεξιά και οι ανησυχίες των Βρυξελλών

©EPA/FABIO CIMAGLIA

Μια εβδομάδα έμεινε μέχρι τις ιταλικές γενικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η συντηρητική συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) αγγίζει το 47% της πρόθεσης ψήφου.

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, θα υπάρξει κυβερνητική συνεργασία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Ματέο Σαλβίνι και της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.

H κεντροαριστερή συμμαχία, με βάση τις δημοσκοπήσεις, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 28% της πρόθεσης ψήφου. Η κύρια αιτία της μειωμένης «ελκυστικότητας» του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος είναι το ότι πρόκειται για το μόνο μεγάλο κόμμα, το οποίο συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της τελευταίας δεκαετίας.

Τα Πέντε Αστέρια αγγίζουν το 13% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η συμμαχία των Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι προς το παρόν δεν δείχνει να κάνει την διαφορά.

Στην Ιταλία υπάρχει μια σειρά προβληματισμών. Ο κυριότερος είναι αυτός σχετικά με το ακροδεξιό η κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας. Η πρόεδρός του, Τζόρτζια Μελόνι, έχει καταστήσει σαφές ότι, σε περίπτωση που κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, περιμένει να της ανατεθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Η Μελόνι αρνείται να καταδικάσει την πολιτική και τις επιλογές της Ουγγαρίας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τις ευρύτερες κοινωνικές ελευθερίες, όπως της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν η Ιταλία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τις Βρυξέλλες. Η Μελόνι τονίζει ότι η χώρα της, μαζί με την Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό νότια της Σικελίας, για να σταματήσουν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.