Οι τελευταίες εξελίξεις μετά από 77 ημέρες πολέμου

©Duszkolandia – Pixabay

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο στρατός τους αποθεί τις ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που έχει πέσει θύμα από μια καταιγίδα βομβαρδισμών από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η κατάσταση στα άλλα μέτωπα του πολέμου στα νότια και τα ανατολικά της χώρας δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Παράλληλα το Κίεβο έκλεισε τις ροές φυσικού αερίου σε μια διαδρομή μέσω εδάφους που κατέχει η Ρωσία, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Παρακάτω ακολουθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης την 77η μέρα του πολέμου από ανταποκρίσεις δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο πεδίο, επίσημες δηλώσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δυτικές πηγές, αναλυτές και διεθνείς οργανισμούς και ειδήσεις στο διπλωματικό επίπεδο και στον τομέα της ενέργειας.

Χάρκοβο

Χθες βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε την «υπεράνθρωπη δύναμη» των Ουκρανών στρατιωτικών, λέγοντας πως «οι κατακτητές διώχνονται σταδιακά από το Χάρκοβο». «Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε ο αρχηγός του κράτους, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρείτο ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο». Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, περίπου 30 χλμ. από τα σύνορα με την Ρωσία, βομβαρδίζεται από τα τέλη Φεβρουαρίου. «Οι τοποθεσίες Τσερκάσι Τίτσκι, Ρούσκι Τίτσκι, Ρούμπινε και Μπαϊράκ έχουν απελευθερωθεί» στην περιοχή αυτής της μεγάλης πόλης, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο στο Facebook. «Έτσι, ο εχθρός απωθήθηκε ακόμη πιο μακριά από το Χάρκοβο και οι κατοχικές δυνάμεις είχαν ακόμη λιγότερες ευκαιρίες να χτυπήσουν το περιφερειακό κέντρο». Αλλά «η ένταση των βομβαρδισμών στην περιοχή του Χαρκόβου έχει αυξηθεί», σημείωσε επίσης.

Προσάρτηση της Χερσώνας

Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην Χερσώνα σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους. «Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας. Από την πλευρά της η Ρωσία σχολίασε σήμερα ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, αλλά ανάφερε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση. Η περιοχή της Χερσώνας, βόρεια της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, είναι σημαντική για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό. Η κατάληψη της Χερσώνας, η μόνη πραγματική στρατιωτική επιτυχία που έχει καταγράψει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, έχει δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα με το ρώσικο έδαφος και τις περίοχες που βρίσκονται ύπο τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονιμστών όπως την Κριμαία και το Ντονέτσκ.

Νότος

Δεν έχουν σταματήσει οι  μάχες στο Φιδονήσι, ένα μικρό νησί στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα που έπεσε στα χέρια των Ρώσων από την αρχή του πολέμου. Η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της που είναι εκτεθειμένες στα ουκρανικά πλήγματα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας» εάν οι δυνάμεις της Ρωσίας καταφέρουν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στο νησί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Υπερδνειστερία

Η «δεύτερη φάση» της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που ανακοίνωσε η Ρωσία έχει στοχό στην πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς και οι μάχες μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Λουχάνσκ. Τα βλέμματα όμως στρέφονται και στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Χθες η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς δήλωσε πως ο προέδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας που αποσχίστηκε το 1990, Είπε επίσης ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας ίσως να μην είναι αρκετή για να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο. Κοντά στην Οδησσό, «η ψυχολογική πίεση συνεχίζεται στον γειτονικό πληθυσμό της Υπερδνειστερίας» με «το πιθανό μπλοκάρισμα της περιοχής λόγω του παροπλισμού της γέφυρας του Δνείστερου, η οποία δέχτηκε ξανά επίθεση από πυραύλους», επισήμανε η ουκρανική διοίκηση του νότου.

Χιλιάδες νεκροί

Δεν υπάρχει συνολική εκτίμηση των αμάχων θυμάτων της σύγκρουσης. Μόνο στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές πριν από αρκετές εβδομάδες οι νεκροί φτάνουν τους για 20.000. Επίσης οι Ουκρανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει «περισσότερες από 8.000 περιπτώσεις» υποτιθέμενων εγκλημάτων πολέμου. Σε στρατιωτικό επίπεδο, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά τις απώλειες της Μόσχας σε περισσότερους από 25.000 άνδρες, 199 αεροπλάνα και 1.130 άρματα μάχης από την ημερα της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο έχει παραδεχτεί ότι έχει «σημαντικές απώλειες». Ορισμένες δυτικές πηγές κάνουν λόγο για έως και 12.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 2.500 με 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου 10.000 τραυματίστηκαν.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ανεξάρτητοι απολογισμοι.

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες

Δύο μήνες μετά την επίθεση της ρωσίας πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία στις 3 Μαΐου, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι συνολικά 13,686 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια λόγω του πολέμου, εκ των οποίων 8,029 εκατομμύρια έφυγαν για άλλα μέρη στην Ουκρανία, ενώ οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν τη χώρα.

Το Κίεβο διακόπτει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τη Σοχρανίφκα

Μειωμένος σήμερα ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, που είναι σημαντική δίοδος προμήθειες της Ευρώοπης. Σύμφωνα με το Κιέβο οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου. Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων κοντά στις εγκαταστάσεις της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουχάνσκ δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου. Πρότινε η μεταφορά αυτών των όγκων να γίνει από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα. Το βράδυ, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση «ανωτέρας βίας» , υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να γίνει εκτροπή της ροής του αερίου. Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρίας αερίου, της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της ρωσικής Gazprom ότι δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει εκτροπή αερίου στην Ουκρανία σε νέο σημείο εισόδου.

Διπλωματικό επίπεδο

Ο Ουκρανός προέδρος, Ζελένσκι μίλησε σήμερα στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po) μέσω βιντεοσύνδεσης. Δήλωσε πως ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. «Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά πιθανότατα όχι στο άμεσο μέλλον. «Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.