Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Καμία συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κάλεσαν την Κομισιόν να παρουσιάσει έκτακτα μέτρα για την αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την κατανάλωση, ενώ η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των εισαγωγών φυσικού αερίου χρειάζεται επιπλέον συζήτηση.

Τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν ήταν οι επιλογές που έχουν τα κράτη-μέλη για την ανακούφιση από τις υψηλές τιμές ενέργειας, καθώς και η μέχρι τώρα πρόοδος στις όποιες δράσεις για την αντιμετώπιση του χειμώνα που έρχεται.

Υπήρξε προσπάθεια να μπει όριο στις τιμές των εισαγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες. Τελικά, οι υπουργοί είπαν ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά» για την ενδεχόμενη θέσπιση αυτού του μέτρου.

«Θα συνεχίσουμε τις εργασίες σε όλα τα μέτωπα και θα παρουσιάσουμε την ερχόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών. 

Η ίδια διευκρίνισε ότι «τίποτα δεν βρίσκεται εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή» όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλοι τρόποι μείωσης των τιμών. «Είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους», ειπε.

Οι θέσεις της Ελλάδας

«Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα» τόνισε, νωρίτερα, ο Κώστας Σκρέκας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.