Βίντεο: Στερεύει η πηγή της ζωής

Χιλιάδες θάνατοι, χαμένες σοδειές, λειψυδρία, ξεριζωμός και μετανάστευση συνθέτουν το σκηνικό στο άμεσο μέλλον της χειρότερης περιόδου ανυδρίας των τελευταίων 500 ετών που βίωσε η Ευρώπη.

Το φετινό καλοκαίρι, η Ευρώπη βίωσε την χειρότερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων 500 ετών, με επιστήμονες να την συγκρίνουν ακόμα και με το 1540, την χρονιά που για 11 μήνες δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου και που καταγράφηκε η χειρότερη ξηρασία της χιλιετίας, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ξηρασία πέρα από το ότι επηρεάζει περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, συνιστά τον πιο σοβαρό κίνδυνο για τις καλλιέργειες.

Υπήρξε ρεκόρ θερμοκρασιών (για πρώτη φορά η Μ. Βρετανία μέτρησε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου), εκδηλώθηκαν τεράστιες πυρκαγιές (φέτος κάηκαν 6,6 εκατομμύρια στρέμματα στην Ευρώπη, αριθμός ρεκόρ), μεγάλα ποτάμια, όπως ο Δούναβης και ο Ρήνος, «έπιασαν πάτο», ενώ σοδειές καταστράφηκαν με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής και την εκτόξευση των τιμών των προϊόντων.

Όλα αυτά τα «σημάδια» προοιωνίζουν αυτό για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες, ότι δηλαδή έως το 2050 πολλές πόλεις στις οποίες ζούμε σήμερα, θα είναι αδύνατο να κατοικηθούν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.