Κίνητρα για επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο εξετάζει η κυβέρνηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εναλλακτικές λύσεις για την απεξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι η «στροφή» στο πετρέλαιο, μέσω της θέσπισης κινήτρων για την υποκατάσταση του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο θέρμανσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η στήριξη στα νοικοκυριά και να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, με στοχευμένες επιδοτήσεις στην ενέργεια και κίνητρα για εξοικονόμηση ώστε να μειωθούν τα τιμολόγια που αυτή τη στιγμή είναι δυσβάσταχτα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το κόστος των μέτρων στήριξης για φέτος θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης.

Ξαναβάζουν «μπροστά» τους καυστήρες

Την επιστροφή στο πετρέλαιο φαίνεται ότι επιλέγει η κυβέρνηση να «επιδοτήσει» τον χειμώνα, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της «Καθημερινή». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη χορήγηση κινήτρων για την υποκατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση με πετρέλαιο. Κίνητρα επίσης θα δίνονται για τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί ηλεκτρικού ρεύματος επίσης για τις ανάγκες της θέρμανσης των σπιτιών

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ελληνες άλλαξαν συνήθειες, σταματώντας να θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο και πλέον επιλέγουν το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να έρχονται «φουσκωμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και οι εισαγωγές φυσικού αερίου περιοριστούν σε 250 έως 300 ευρώ τότε θα υπάρξουν λογικές τιμές για τους καταναλωτές. Με αυτά τα δεδομένα, πλέον, από το κυβερνητικό επιτελείο, μελετώνται κίνητρα που θα πείσουν τους πολίτες να βάλουν και πάλι μπροστά τους καυστήρες πετρελαίου.

Επίσης, σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και η διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους πολίτες, όπως προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν μετά τα μέτρα που θα αποφασιστούν στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ (9/9).

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.