Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιζ Τρας

©EPA/NEIL HALL

Η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως ανακοινώθηκε κι επίσημα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η Λιζ Τρας βρίσκεται αντιμέτωπη με το να βγάλει την οικονομία από τη χειρότερη κρίση του κόστους διαβίωσης εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθούν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει:

ΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει θα είναι να βοηθήσει τους πολίτες να διαχειριστούν τον υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς και το άλμα των τιμών ενέργειας.

Ο μέσος ετήσιος ενεργειακός λογαριασμός των βρετανικών νοικοκυριών θα αυξηθεί από τις 1.277 λίρες που ήταν πέρυσι στις 3.549 λίρες από τον Οκτώβριο. Η Τρας δήλωσε τότι τάσσεται υπέρ φορολογικών μειώσεων αντί «παροχών» για να βοηθήσει τους πολίτες με την κρίση του κόστους διαβίωσης. Η Τρας έχει επίσης υποσχεθεί έκτακτο προϋπολογισμό, με φορολογικές μειώσεις.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, δικηγόροι, προσωπικό υγειονομικών υπηρεσιών και πανεπιστημιακοί απεργούν, ζητώντας υψηλότερο μισθό.

Η Τρας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε «σκληρές και αποφασιστικές ενέργειες».

BREXIT

Ως υπουργός Εξωτερικών, προώθησε τα σχέδια να θεσπιστεί το νομοσχέδιο του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα ακυρώσει τμήμα της συμφωνίας του Brexit του Τζόνσον.

Η ΕΕ μπορεί να αποκλείσει Βρετανούς επιστήμονες από το Horizon, το μεγαλύτερο παγκοσμίως ερευνητικό πρόγραμμα, οδηγώντας σε εμπορικό πόλεμο. Η Τρας έχει δεσμευθεί να ακυρώσει όλους τους εναπομείναντες νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη. Έως 60.000 άνθρωποι ενδέχεται να φθάσουν με μικρά πλεούμενα φέτος, διπλάσιος συγκριτικά με το περσινό ρεκόρ.

Η Τρας έχει δεσμευθεί να επεκτείνει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, στέλνοντας αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες. Τονίζει ότι η Βρετανία θα νομοθετήσει την αποχώρησή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εάν αυτό συνεχίσει να παρεμποδίζει την πολιτική αυτή.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται διεξάγει οικονομικό πόλεμο, μειώνοντας την αποφασιστικότητα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Η Βρετανία είναι έχει στείλει σχεδόν 7.000 όπλα κατά, εκατοντάδες πυραύλους και θωρακισμένα οχήματα μάχης.

Η Τρας έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.