Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Οι υποκλοπές αποκάλυψαν τη φύση του καθεστώτος Μητσοτάκη»

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά, μιλώντας στο Action24Press, πως ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει τη τετραετία, ενώ εκτιμά πως και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται που αργεί να αναδειχθεί στις δημοσκοπήσεις. Επισημαίνει δε, πως η προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου αποτελεί προσβολή στον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου για το ActionPress

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων άνοιξε το δρόμο των συγκλήσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τονίζοντας, όμως πως απαιτούνται εκατέρωθεν προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης δεν αποκλείει να αποκαλυφθούν και άλλα ονόματα που παρακολουθούνται ακόμη και από τον ευρύτερο οικονομικό χώρο.

-Η υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Εκτιμάτε πως υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να προκληθούν ραγδαίες εξελίξεις; Δηλαδή εκλογές;

Το ζήτημα των υποκλοπών αποτελεί από μόνο του ένα τεράστιο θέμα, που έχει σχέση με τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου και με τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Άρα, δεν εντάσσεται στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία αλλά αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα της χώρας, το οποίο χρεώνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση διατείνεται ότι τα μείζονα προβλήματα της χώρας (ακρίβεια, πανδημία, ελληνοτουρκικά) έχουν διεθνή αφετηρία και, επομένως, λίγα έως πολύ λίγα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση.

Το πρόβλημα όμως των υποκλοπών έχει αμιγώς εσωτερική διάσταση, εδράζεται στον πυρήνα του επιτελικού κράτους, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή και το χρεώνεται εξ ολοκλήρου ο πρωθυπουργός. Νομίζω ότι έχουμε δει «την κορυφή του παγόβουνου» και ότι η διαδικασία που δρομολογήθηκε πιθανόν να αποκαλύψει και άλλες παρακολουθήσεις. Εν τέλει πάντως, είναι ένα κορυφαίο ζήτημα απ’ το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να «διαφύγει» και θα την ακολουθεί εσαεί. Το ζήτημα των εκλογών το έχουμε θέσει σε όλους τους τόνους. Είναι η δημοκρατική διέξοδος για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα και το νοσηρό κλίμα. Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογικό χρόνο, επομένως είτε το προσεχές διάστημα είτε σε ελάχιστους μήνες η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των γεγονότων θα προκηρύξει εκλογές. Και τότε θα έρθει η ώρα της Κρίσης.

-Θεωρείτε πως θα προκύψουν νέα στοιχεία-αποκαλύψεις για το όλο θέμα; Έχετε υπονοήσει και για παρακολουθήσεις οικονομικών παραγόντων…

Η Δημοκρατία είναι ισχυρή και έχει τους θεσμικούς τρόπους να αντιδράσει στην διολίσθηση σε αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης. Τόσο η Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, στην οποία μετέχω, όσο και η Εξεταστική Επιτροπή θα προχωρήσουν σε βάθος την έρευνα, ώστε να αποκαλυφθεί το εύρος και η διάσταση της παρακρατικής αυτής δράσης της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Δεν έχω κανένα στοιχείο για παρακολούθηση οικονομικών παραγόντων, είναι κάτι που ενδεχομένως να προκύψει κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Εδώ θα είμαστε και θα το διαπιστώσουμε. Σκεφθείτε λοιπόν ότι ο Θ. Κουκάκης, έκανε οικονομικό ρεπορτάζ και διερευνούσε  πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, π.χ. ποιοι ωφελήθηκαν από τη μετατροπή της αυτεπάγγελτης δίωξης για απιστία σε βάρος των τραπεζικών στελεχών σε κατ’ έγκληση; Ποιους ωφέλησε η άρση της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων πέρα του 18μήνου, όσων κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος; Με ποιόν τρόπο μεγάλος οικονομικός παράγων μπόρεσε να εξαγάγει τεράστια κεφάλαια την περίοδο των capital control; Το πεδίο της έρευνας παραμένει ανοιχτό και ενδεχομένως να υπάρξουν στοιχεία που θεμελιώνουν τα όσα έχουμε αναφέρει.

-Θα αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες; Και επικαλούμαι και τη δική σας θέση ευθύνης…

Είναι σαφής η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., την οποία εκφώνησε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας. Τα 7 σημεία για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ εμπεριέχουν πολλές πρωτοβουλίες σε νομικό επίπεδο, όπως είναι φυσικό. Αυτό όμως που αποτελεί πρωταρχική θέση μας είναι η άμεσα κατάργηση του άρθρου 87 Ν. 4790/2021, με το οποίο απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» άρσης απορρήτου. Περαιτέρω, νομοθετικός ορισμός της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας» προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της, που αφορούν τη γεωπολιτική και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας, και όχι εκείνους που βαφτίζονται ως «εσωτερικοί εχθροί».

Επίσης, τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους «εθνικής ασφάλειας» καθώς και έγκριση των παρακολουθήσεων να μην γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα «ενταγμένο» στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς θα γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Επίσης  επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΑΔΑΕ καθώς και ενίσχυση της ΑΔΑΕ με προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικά μέσα, με ένα πρόγραμμα άμεσης κάλυψης των σχετικών αναγκών. Η ΑΔΑΕ να αποκτήσει ρητή αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για την επάρκεια της αιτιολογίας των διατάξεων άρσης του απορρήτου και για την τυπική μόνο ή ουσιαστική τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου από την δικαστική Αρχή που εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΥΠ. Τέλος, να θεσμοθετηθεί η Εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ, χωρίς δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικό με τις δαπάνες και τις συμβάσεις της.  

-Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση δείχνει να χάνει μέρος του ποσοστού της. Την ίδια όμως στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ακόμη να εισπράττει τα αναμενόμενα. Γιατί;

Η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων εντός του Αυγούστου είναι κάτι που μας καθιστά επιφυλακτικούς σε σχέση με ευρήματα. Αλλά ακόμη κι αυτές που παρουσιάσθηκαν δείχνουν μια σαφή μείωση των ποσοστών της κυβέρνησης και ελάχιστη αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θα πρέπει επίσης να μείνουμε στο στοιχείο των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός έχει την πρώτη ευθύνη για τις υποκλοπές.

Επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αργή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει σχέση και με δικές μας αδυναμίες και αμφισημίες, οι οποίες πάντως ελαχιστοποιήθηκαν μετά το Συνέδριο, όπου το κόμμα εξέλεξε νέα Κ.Ε με ίσο αριθμό ανδρών γυναικών, νέα Γραμματέα, την Ράνια Σβίγκου και ανανέωσε την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπο του προέδρου, οπότε και ξεκίνησε ο καινούργιος βηματισμός με συγχρονισμό και χωρίς αποκλίσεις. Η δύσκολη περίοδος του χειμώνα αλλά και το ζήτημα των υποκλοπών, χάρις στο οποίο το προσωπείο του κεντρώου, φιλελεύθερου, μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού κατέρρευσε οριστικά, θα αλλάζουν τους συσχετισμούς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και θα αναδεικνύουν ως κυρίαρχο το αίτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, ώστε να πάρει ανάσες η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και η χώρα να μπει συνολικά σε μια νέα πορεία. 


-Με την υπόθεση των υποκλοπών πολλοί υποστηρίζουν πως άνοιξε ο δρόμος για τη προοδευτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Συμφωνείτε;

Στην Πολιτική δεν υπάρχουν αυτοματισμοί. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι η υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη αποκάλυψε την φύση του καθεστώτος Μητσοτάκη και κατεδάφισε τις γέφυρες, που μεθοδικά έχτιζαν όλη την περίοδο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αλλά και παράγοντες της οικονομικής ολιγαρχίας. Μετά τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο τους αμέσως επόμενους μήνες, οπότε και θα γίνουν εκλογές, να υπάρξει στήριξη προς τη ΝΔ. Γι’ αυτό βλέπετε και τις συνεχείς απόπειρες απαξίωσης τόσο της πρωτοβουλίας για την σύσταση Εξεταστικής όσο και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ως πολιτικού χώρου, ακριβώς γιατί διαπιστώνει η ΝΔ ότι απώλεσε τον χαρακτήρα του προνομιακού συμμάχου.

Αφού έγινε το πρώτο βήμα αυτό του «απογαλακτισμού» από την συντηρητική παράταξη είναι αντικειμενικά πιο εύκολο να υπάρξουν συγκλίσεις και συμμαχίες μεταξύ των όμορων πολιτικών χώρων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. & του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό όμως θα χρειασθεί προσπάθεια εκατέρωθεν, για να ξεπερασθούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Είναι όμως στο χέρι μας να επανασυστήσουμε την προοδευτική πλειοψηφία. Καθοριστικό στοιχείο της οποίας βέβαια είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις ερχόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο, όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό θα σημαίνει σαφή εντολή του ελληνικού λαού για προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 

-Πώς κρίνετε τα σενάρια που διακινούνται εσχάτως για αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Είναι ένα ακόμη δείγμα πανικού της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις εκλογές θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, που η ίδια ψήφισε γιατί ακριβώς δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. Αν αυτό δεν είναι ομολογία ήττας, τι άλλο είναι; Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η «φιλολογία» με την οποία επενδύουν την ανάγκη αλλαγής του νόμου. Σταθερές κυβερνήσεις γιατί η Οικονομία δεν αντέχει, διακατέχονται από εντελώς καθεστωτική λογική και για αυτό ακόμη και την ψήφο του ελληνικού λαού, προσπαθούν να την καταστήσουν ανενεργή. Ούτε τις σταθερές του κοινοβουλευτισμού αποδέχονται, ούτε και τη δυνατότητα του λαού να επιλέξει άλλο περιεχόμενο διακυβέρνησης. Ο καιρός γαρ εγγύς, ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης σε λίγο καιρό οι κάλπες θα στηθούν και οι πολίτες θα δώσουν την απάντησή τους.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.