Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Champions League

© UEFA Champions League/ Facebook

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε το νέο σχέδιο για το Champions League έπειτα από αίτημα της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Λιγκών, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την αγωνιστική περίοδο 2024-25. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις είναι η μείωση των αγωνιστικών στην Α φάση, από 10 που είχε αποφασιστεί πέρσι σε 8 και η αλλαγή των κριτηρίων για τις 2 από τις 4 συνολικά έξτρα θέσεις.


Με αυτόν τον τρόπο, το νέο Champions League θα αποτελείται από 36 συλλόγους, οι οποίοι όμως δεν θα είναι χωρισμένοι σε ομίλους. Πιο συγκεκριμένα, κάθε ομάδα θα αγωνίζεται 8 φορές, (4 παιχνίδια εντός και 4 εκτός) με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας ενιαίας κατάταξης. Οι πρώτες 8 θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ για τα υπόλοιπα 8 εισιτήρια. Το σύστημα διεξαγωγής από εκεί και πέρα παραμένει το ίδιο.

Για τις 4 έξτρα θέσεις που δημιουργήθηκαν, οι 2 θα πηγαίνουν στις χώρες με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της προηγούμενης σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό πλάνο της UEFA ήταν να πηγαίνουν αυτές οι θέσεις απευθείας στους συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία της τελευταίας 5ετιας που δεν είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος. Την 3η εγγυημένη θέση θα παίρνει η 5η χώρα στην κατάταξη της UEFA (αυτή τη στιγμή 5η είναι η Γαλλία) και το τελευταίο εισιτήριο θα παραχωρείται μέσω προκριματικών αγώνων, στους οποίους θα συμμετέχουν οι πρωταθλητές των χωρών που δεν έχουν εγγυημένη θέση στο Champions League. (Η Ελλάδα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία)

Αντίστοιχες αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν τόσο στο Europa League όσο και στο Europa Conference League από την περίοδο 2024-25. Αναλυτικότερα, θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 συλλόγων σε ενιαίο όμιλο, με μοναδική διαφορά πως για το ECL θα διατηρηθούν οι 6 αγωνιστικές ημέρες.

Η UEFA επιβεβαίωσε παράλληλα ότι οι αγώνες των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων θα συνεχίζουν να διεξάγονται μεσοβδόμαδα, αφήνοντας έτσι τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα στα εγχώρια πρωταθλήματα. Μάλιστα, η αρχική πρόβλεψη για 10 εβδομάδες αγωνιστικών από την αρχή κάθε χρονιάς έως τον Δεκέμβριο παραμένει ως έχει, αλλά έπειτα από την μείωση των αγώνων σε 8 θα υπάρχει μια αποκλειστική εβδομάδα για κάθε διοργάνωση (δηλαδή μια εβδομάδα θα έχουμε μόνο αγώνες του Champions League, μια μόνο αγώνες του Europa League και μια μόνο αγώνες του Europa Conference League).

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.