Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

© EPA/VASSILI KORNEYEV

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

«Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ πέθανε σήμερα το απόγευμα ύστερα από μακρά, σοβαρή ασθένεια», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.

Ο Γκορμπατσόφ ανέλαβε γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ το 1985.

Γεννήθηκε το 1931 στο Πρίβολγε της Σταυρούπολης, γόνος αγροτικής οικογένειας που είχε πατροπαράδοτους δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας σε ηλικία 15 ετών και έγινε δεκτός έξι χρόνια αργότερα στο ΚΚΣΕ, ενώ σπούδαζε νομικά στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Το 1990 έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Εφάρμοσε σειρά οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, γνωστές ως «περεστρόικα» και σύναψε συμφωνίες μείωσης των όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεργασίες με τις δυτικές δυνάμεις, οδηγώντας στην επανένωση της Γερμανίας.

Επαινέθηκε ευρέως για τον καθοριστικό του ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Όταν οι διαδηλώσεις αυξήθηκαν στην κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη, ο Γκορμπατσόφ απέφυγε να καταφύγει στη βία. Η πολιτική της «γκλάσνοστ», για τον ανοικτό διάλογο, επέτρεψε την κριτική στο κόμμα και στο κράτος, ενώ ενθάρρυνε όσους άρχισαν να πιέζουν για ανεξαρτησία στις δημοκρατίες της Βαλτικής.

Πολλοί Ρώσοι θεώρησαν πως η υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου ήταν ένα «πολύ υψηλό τίμημα» που κλήθηκαν να πληρώσουν για τον «εκδημοκρατισμό».

Ο οικονομολόγος Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο νοσοκομείο, είχε δηλώσει πως: «Μας χάρισε την ελευθερία, αλλά δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.