Η Eθνική Ελλάδας μπροστά στην πρώτη πρόκληση της νέας εποχής, με στόχο την κορυφή στο Ευρωμπάσκετ – Με οδηγό το ένδοξο παρελθόν και με όπλα τον Αντετοκούνμπο και την παρέα του, η «επίσημη αγαπημένη» ανήκει στα φαβορί
Σταύρος Κουράκος/ActionPress
Έχουν περάσει 35 χρόνια από την πρώτη μεγάλη στιγμή του Ελληνικού μπάσκετ με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά, αλλά και 17 χρόνια από την στιγμή που μια άλλη παρέα, αυτή των Σπανούλη, Διαμαντίδη και Παπαλουκά έφεραν το δεύτερο βαρύτιμο τρόπαιο στη χώρα μας, για να φτάσουμε στο σήμερα, με τον δύο φορές πολυτιμότερο παίκτη και μία φορά πρωταθλητή στο NBA με τους Μιλγούοκι Μπακς, τον Γιάννη Αντετοκούμπο, να υπόσχεται ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στο τρίτο της «στέμμα».
Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ που ξεκινάει την 1η του Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου, ελπίζουμε με την Ελλάδα στον τελικό στο Βερολίνο, να το κατακτά για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που μετράει πλέον 41 διοργανώσεις, θα δούμε τους αγώνες να διεξάγονται σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, σε Τσεχία, Γεωργία, Γερμανία και Ιταλία.
Η Εθνική μας θα ξεκινήσει την πορεία της από το Μιλάνο, έχοντας να αντιμετωπίσει στον όμιλό της την οικοδέσποινα Ιταλία και τις Κροατία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία, Εσθονία. Από τον κάθε ένα από τους τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων, θα προκριθούν στην δεύτερη φάση οι τέσσερις πρώτες κάθε ομίλου, με την διεξαγωγή νοκ άουτ αγώνων από εκεί και πέρα, μέχρι και τον τελικό.
Η παρουσία του Γιάννη αλλάζει τα πάντα
Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμμετέχει με την Εθνική μας σε μία μεγάλη διοργάνωση, μιας και είχε προηγηθεί το Παγκόσμιο κύπελλο στο Πεκίνο, όμως τώρα είναι τα πράγματα διαφορετικά. Με προπονητή τον καταξιωμένο Δημήτρη Ιτούδη και «χρυσούς» πασέρ τους Κώστα Σλούκα και Νικ Καλάθη, ο Έλληνας αστέρας του ΝΒΑ, μπορεί να νοιώθει πιο άνετα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση για να ηγηθεί της προσπάθειας, με στόχο να μας φέρει για τρίτη φορά στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ομάδα εκπέμπει υγεία, μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ, όπως φάνηκε και στο τουρνουά Ακρόπολις και έχει σχέδιο. Δεν παίζει για τους Αντετοκούνμπο (με Κώστα και Θανάση να συμπληρώνουν την τριάδα), αλλά τους «χρησιμοποιεί» ως ένα ομαδικό υπερόπλο που θα της προσφέρει μία δεδομένη διαφορά σε σχέση με τους αντιπάλους, αυτή που χαρίζει απλόχερα η ανωτερότητα των αγωνιστικών προσόντων του Γιάννη. Από κοντά και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο σκοράρισμα ενώ κάτω από τα καλάθια δεσπόζει η παρουσία του Γιώργου Παπαγιάννη. Με Ιωάννη Παπαπέτρου και Κώστα Παπανικολάου σε θέση «3», η Εθνική φαντάζει να έχει ένα από τα πιο πλήρη ρόστερ σε όλες τις θέσεις, από τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο 41ο Ευρωμπάσκετ.
Το όνειρο του Ιτούδη
Στα 51 του χρόνια ο Δημήτρης Ιτούδης κοουτσάρει για πρώτη φορά την Εθνική μας και έχει σαν όνειρο να μπει στην τριάδα των προπονητών που έχουν σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο, μετά από τους Κώστα Πολίτη και Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Ιτούδης έχει πλέον μια πλήρη καριέρα και είναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει δύο φορές την Ευρωλίγκα, το 2016 και το 2019, στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έχει κατακτήσει επίσης με τις «αρκούδες» 6 πρωταθλήματα της VTB και ένα Super Cup. Πρώτη ομάδα που κοουτσάρισε ήταν ο ΠΑΟΚ το 1996 με τον οποίο έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ διατέλεσε για 13 χρόνια (1999-2012) βοηθός προπονητή στον Παναθηναϊκό με 5 πρωταθλήματα Ευρώπης, 11 πρωταθλήματα Ελλάδος και 7 κύπελλα Ελλάδος.
Το χρυσό 1987 και το «repeat» του 2005
Το ελληνικό μπάσκετ… εκτοξεύτηκε στην στρατόσφαιρα το «χρυσό» 1987. Η πορεία ήταν ανεπανάληπτη, ο κόσμος ζούσε το δικό του παραμύθι, ο Γκάλης δήλωνε μετά από την κάθε νίκη ότι ήταν η σημαντικότερη μέχρι την επόμενη και «περπάταγε» στον αέρα, ο Γιαννάκης έτρωγε αγκωνιές αλλά δεν καταλάβαινε τίποτα, ο στρατηγός Κώστας Πολίτης είχε για όλα ένα σχέδιο, ο Αργύρης Καμπούρης την απίστευτη ψυχραιμία για τις μαγικές βολές στον τελικό και η Ελλάδα ξαφνικά βρέθηκε στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, έλεγε ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος. Ούτε η υπερδύναμη που άκουγε στο όνομα Σοβιετική Ένωση. Ήταν η 14η Ιουνίου 1987, όταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Φάνης, στρίμωξαν στα… σχοινιά τους Σοβιετικούς, όμως τα τελειωτικά κτυπήματα έδωσαν, αρχικά ο Λιβέρης Ανδρίτσος, που με δύο βολές στα 39’’, οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση και εν συνεχεία ο Αργύρης Καμπούρης, που με 2/2 από την… γραμμή της φιλανθρωπίας, μετά από άστοχο σουτ του Ιωάννου και φάουλ που κέρδισε από τον Γκομπόροφ, 4 δεύτερα πριν το φινάλε, έγραψε το 103-101. Ακολούθησε το άστοχο σουτ του Γιοβάισα σε νεκρό χρόνο και… η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης 1987 και από τότε τίποτα δεν είναι το ίδιο…
Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Σεπτεμβρίου 2005. Το Βελιγράδι θύμιζε… Φάληρο, καθώς χιλιάδες Έλληνες έκαναν… κατάληψη στην πόλη. Αντίπαλος η Γερμανία του τεράστιου Ντιρκ Νοβίτσκι, όμως αυτό το κύπελλο δεν θα μπορούσε να χαθεί. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο είχε η επίθεση, καθώς ο τελικός του Ευρωμπάσκετ ήταν το μοναδικό ματς που η Ελλάδα σημείωσε πάνω από 70 πόντους. Η επίσημη αγαπημένη φρόντισε να δείξει από το ξεκίνημα το ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό του τελικού, αναγκάζοντας τον Ντιρκ Μπάουερμαν να… πετάξει λευκή πετσέτα στην τελευταία περίοδο, αποσύροντας τον αστέρα των Μάβερικς. Έτσι το τελικό 78-62, έφερε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της.
Οι περισσότερες κατακτήσεις
Η πρώην Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) κατέχει την πρώτη θέση στις κατακτήσεις των Ευρωπαϊκών τροπαίων με 14, με την πρώην Γιουγκοσλαβία να ακολουθεί με 8 τίτλους. Τρεις φορές έχουν κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ οι Λιθουανία και Ισπανία και δύο φορές, μαζί με την Εθνική μας, έχει στεφθεί πρωταθλήτρια η Ιταλία, ενώ από μία κατάκτηση έχουν οι Λετονία, Αίγυπτος, Τσεχοσλοβακία, Ρωσία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία και Σλοβενία.
Οι αγώνες της Εθνικής στην φάση των ομίλων
- 2/9 – 18.00: Κροατία – Ελλάδα
- 3/9 – 22.00: Ελλάδα – Ιταλία
- 5/9 – 18.00: Μ. Βρετανία – Ελλάδα
- 6/9 – 18.00: Ελλάδα – Ουκρανία
- 8/9 – 18.00: Εσθονία – Ελλάδα
Οι ημερομηνίες των αγώνων
- 1-8/9: Αγώνες ομίλων
- 10-11/9: Φάση των «16»
- 13-14/9: Προημιτελικοί
- 16/9: Ημιτελικοί
- 18/9: Μικρός και μεγάλος τελικός
Τα γκρουπ της φάση των ομίλων
Α’ γκρουπ (Τιφλίδα): Ισπανία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Γεωργία, Βέλγιο, Βουλγαρία.
Β’ γκρουπ (Κολωνία): Γαλλία, Λιθουανία, Σλοβενία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βοσνία
Γ’ γκρουπ (Μιλάνο): Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία, Εσθονία
Δ’ γκρουπ (Πράγα): Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Φινλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία