Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις διαθέτουν Chinatowns, «θύλακες» κινεζικού πολιτισμού, εμπορίου και κουζίνας.
Αν και καμία δεν σχεδιάστηκε απαραίτητα με βάση ένα συγκεκριμένο πρότυπο, όλες μοιράζονται συναρπαστικές ιστορίες και «αποζημιώνουν» του επισκέπτες με την υπέροχη αρχιτεκτονική, φαντασμαγορικά φεστιβάλ και νόστιμο φαγητό.
Το Lonely Planet δημιούργησε μια λίστα με τις 8 καλύτερες Chinatowns στον κόσμο. Καθεμία από αυτές τις πόλεις – οι οποίες αντανακλούν το κοσμοπολίτικο πνεύμα των ιδρυτικών τους πολιτισμών – είναι ένας προορισμός που αξίζει από μόνος του για να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα που τον φιλοξενεί.
Σιγκαπούρη
Σε μια πόλη που είναι παθιασμένη με το φαγητό, η Chinatown είναι γεμάτη ζωή. Ενώ τα κρησφύγετα γεμάτα όπιο και οι «Τριάδες» (εγκληματικές οργανώσεις) αποτελούν παρελθόν, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή τόσο με την ιστορία όσο και με τη σύγχρονη καθημερινότητα της περιοχής καθώς περιπλανιούνται κατά μήκος των χαμηλών κτηρίων, των «κρυμμένων» ναών που βρίσκονται σε δρόμους γεμάτους με street artists και των πολυσύχναστων μπαρ και εστιατορίων της περιοχής.
Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσει κάποιος την ιστορία της πόλης είναι μέσω μίας επίσκεψης στο Chinatown Heritage Centre πριν μεταφερθεί στο Chinatown Complex Food Centre, όπου θα βρει το διάσημο κοτόπουλο με Νουντλ και σάλτσα σόγιας από τον Τσαν Χον Μενγκ, έναν πλανόδιο πωλητή που έχει κερδίσει αστέρι Michelin.
Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Το Σαν Φρανσίσκο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη και παλαιότερη Chinatown των ΗΠΑ. Ο «πυρετός του χρυσού» το 1948 προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο κάποτε μικροσκοπικό οικισμό του Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και Κινέζοι με το όνειρο να δημιουργήσουν μια περιουσία και να ανακαλύψουν το θρυλικό «Χρυσό Βουνό».
Στους δρόμους πίσω από την εμβληματική Πύλη του Δράκου βρίσκει κανείς σοκάκια γεμάτα μικρά εστιατόρια με θεσπέσια ζυμαρικά, κτίσματα που έχουν «επιβιώσει» από την καταστροφική πυρκαγιά του 1906 και πολλούς πολιτιστικούς χώρους όπως το Μουσείο Κοινωνικής Ιστορίας της Κίνας.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν διατηρήσει τα έθιμα, τη γλώσσα, τις θρησκείες και όλα τα στοιχεία που κάνουν την κινεζική κουλτούρα να ξεχωρίζει.
Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 300 εστιατόρια. Ενα από τα πιο ιδιαίτερα – και καλύτερα – είναι το Mister Jiu’s , όπου ο ντόπιος σεφ Μπράντον Τζίου σερβίρει το αποδομημένο Devil’s Gulch pig’s head με λεπτές φέτες κρέατος, κοχλάμπρι (άγριο λάχανο), αμάρανθο και αυγό τσαγιού (κυριολεκτικά ένα αυγό βρασμένο σε τσάι και μπαχαρικά).
Μελβούρνη, Αυστραλία
Η ιστορική κινεζική συνοικία της Μελβούρνης δημιουργήθηκε λόγω του πλούτου της Γης της, με τους πρώτους Κινέζους μετανάστες να φτάνουν εκεί όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά χρυσός το 1850.
Κατά συνέπεια, η Chinatown της Μελβούρνης είναι μια από τις παλαιότερες στο νότιο ημισφαίριο και έχει εμπλουτιστεί από την πολιτιστική ποικιλομορφία της πόλης, με ινδονησιακά, κορεατικά, μαλαισιανά, ταϊλανδέζικα και άλλα ασιατικά εστιατόρια να βρίσκονται παντού στην περιοχή.
Αυτή η «πανασιατική μίξη» συναντά την αγάπη της Μελβούρνης για τα μπαρ στο Seamstress, μια ατμοσφαιρική αποθήκη που μοιάζει βγαλμένη από τη βικτοριανή εποχή και σερβίρει παραδοσιακά κινεζικά πιάτα, όπως ψητή πέστροφα τυλιγμένη σε φύλλα λωτού και σερβιρισμένη με τραγανό ρύζι καρύδας.
Μανίλα, Φιλιππίνες
Η συνοικία Μπινόντο στη Μανίλα είναι η παλαιότερη Chinatown στον κόσμο. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες – ένα κέντρο επιχειρήσεων, πολιτισμού και, φυσικά, ιδιαίτερων γεύσεων.
Κάτα κύριο λόγο, οι απόγονοι των ντόπιων που ζουν στην περιοχή για αιώνες, οι Φιλιππινέζοι-Κινέζοι κάτοικοι λατρεύουν τα θαλασσινά, τα μανιτάρια και τα απλά πιάτα, όπου τα φρέσκα υλικά είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές.
Το Quik Snack (επίσης γνωστό ως Amah Pilar’s ή Grandma Pilar’s) είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δει κάποιος πώς έχει εξελιχθεί το κινεζικό φαγητό από τις Φιλιππινέζικες και Ισπανικές επιρροές.
Λίμα, Περού
Το μέρος που «χτυπά η καρδιά» της ισχυρής κινεζικής κοινότητας 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Περού – και η μεγαλύτερη Chinatown στη Λατινική Αμερική – είναι το Barrio Chino της Λίμα.
Τα πολυάριθμα chifas (κινέζικα εστιατόρια) γεμίζουν καθημερινά με τους απογόνους των περίπου 100.000 Καντονέζων μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή ζάχαρης που έμειναν κενές όταν καταργήθηκε η δουλεία το 1854.
Τα περισσότερα chifas σερβίρουν περουβιανές παραλλαγές κινεζικών πιάτων όπως το lomo saltado (βόειο κρέας) και το pollo tipakay (γλυκόπικρο κοτόπουλο).
Παρίσι, Γαλλία
Ενώ η μεγαλύτερη και παλαιότερη Κινεζική συνοικία στο Παρίσι δημιουργήθηκε το 1920, ο μεγάλος αριθμός Βιετναμέζων, Καμποτζιανών και ανθρώπων από το Λάος αποτελούν απόδειξη του γεγονότος ότι η ευρύτερη αποικιακή σύνδεση της Γαλλίας με την Ινδοκίνα έχει τις ρίζες της πίσω στο 1800.
Στο La Chine Masséna οι ταξιδιώτες μπορούν να ανακαλύψουν την εξαιρετική κουζίνα της Τσαοτζόο, μιας πόλης στο ανατολικό τμήμα του Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα.
Χωρίς έντονα μπαχαρικά και με βασικό γνώμονα τη φρεσκάδα και την ποιότητα των συστατικών του, αυτό το στιλ κινεζικής κουζίνας είναι ιδανικό για το «γαλλικό ουρανίσκο» και δεν χρειάζεται υπερβολικές προσαρμογές στις τοπικές γεύσεις.
Τορόντο, Καναδάς
Το Τορόντο έχει έναν μεγάλο αριθμό κινεζικών «θυλάκων», όμως στη διασταύρωση της λεωφόρου Σπαντίνα και της οδού Ντούντας βρίσκει κανείς τον μεγαλύτερο, παλαιότερο και πιο «ζωντανό». Ενα από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια της περιοχής είναι το Mother’s Dumplings, ένα μικρό «οχυρό» για τους λάτρεις του φαγητού από το Σενγιάνγκ στα ανατολικά της Κίνας.
Η μητέρα του σεφ του εστιατορίου Ζεν, από την οποία έμαθε την παραδοσιακή τέχνη παρασκευής των ζυμαρικών, έχει βάλει της υπογραφή της σε αυτόν τον «παράδεισο» των καλοφαγάδων.
Σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι το αρνί «shui mai», το οποίο βρίσκεται μέσα σε ζυμαρικά σε σχήμα λουλουδιών, η γέμιση των οποίων ανταποκρίνεται απόλυτα στις Μογγολικές ρίζες τους και τις προτιμήσεις των Καναδών κρεατοφάγων.
Γιοκοχάμα, Ιαπωνία
Η Chinatown της Γιοκοχάμα φιλοξενεί περισσότερα από 600 κινεζικά καταστήματα και εστιατόρια σε μια μικρή περιοχή στην οποία «πρωταγωνιστούν» 10 όμορφα διακοσμημένες πύλες και στο κέντρο της βρίσκεται το εντυπωσιακό Kantei-byō , ένας ναός αφιερωμένος στον «θεό των επιχειρήσεων».
Οι βαθιές ρίζες της κοινότητας αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στο αριστοκρατικό Manchinrō Honten, ένα εστιατόριο καντονεζικού στιλ που σερβίρει κινεζική κουζίνα προσαρμοσμένη στις τοπικές γεύσεις από το 1892.
με πληροφορίες από Lonely Planet