Τα 25 αγαπημένα τραγούδια του Άντονι Μπουρντέν [vids]

©EPA/Jose Sena Goulao

Ο Μπουρντέν ήταν πάντα ενεργό μέλος στην εναλλακτική μουσική σκηνή και η μουσική ήταν μία από τις μεγαλύτερες του αγάπες μετά το φαγητό.

O «Τόνι» έγινε συνώνυμος με τη μοναδικότητα, καθώς πάντα ακολουθούσε τον δικό του δρόμο, ανεξαρτήτως των εμποδίων που έμπαιναν στον δρόμο του. Είτε μέσω των πρωτοποριακών συνταγών του, είτε μέσω της αγάπης του στα συνοικιακά μικρά μπαρ ή μέσα από την αγάπη του για το πανκ, ο Αντονι Μπουρντέν ήταν ένα σύμβολο αντικομφορμισμού. Αυτή του η ταυτότητα φαίνεται και στις μουσικές του επιλογές.

Ο Μπουρντέν ήταν γνωστός για την αγάπη του και τη συμμετοχή του στο κίνημα του πανκ στη Νέα Υόρκη, το οποίο συνέπεσε χρονικά με το νέο «γαστρονομικό κύμα» που σάρωσε το «Μεγάλο Μήλο» και ο «Τόνι» ήταν πρωταγωνιστικό μέλος του.

Ο Άντονι έβλεπε πάντα τους σεφ και τους μουσικούς ως δημιουργούς, οι οποίοι άγγιζαν τις πιο «σκοτεινές γωνιές της πόλης» με μία αστείρευτη δίψα για χάος.

Το πανκ είχε κεντρικό ρόλο και στη δουλειά του Μπουρντέν ως ψυχαγωγός. Πολλές φορές οι καλεσμένοι στις εκπομπές τους ήταν ροκ σταρ όπως ο Ίγκι Ποπ, ενώ πολλά ροκ κομμάτια λειτουργούσαν ως «μουσικό χαλί» στις παραγωγές του Αντονι.

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική συνόδευε τον Αντονι Μπουρντέν από πολύ μικρή ηλικία. «Ο πατέρας μου δούλευε στην Columbia Records σε πολλές από τις καλύτερες χρονιές για τη μουσική» είχε πει σε συνέντευξή του ο Μπουρντέν. «Αυτό σήμαινε ότι έπαιρνα όλους τους δίσκους της Columbia και της Epic κάθε μήνα. Αντάλλαζα τους δίσκους που δεν μου αρεσαν με άλλους από άλλες εταιρείες».

«Οποιοδήποτε είδος μουσικής και να μου άρεσε οι γονείς μου πίστευαν ότι ήταν καλό», είχε πει ο Μπουρντέν αναφερόμενος στις μουσικές ρίζες των γονιών του. Είχε καταλάβει από μικρός ότι το μουσικό γούστο είναι σημαντικό κομμάτι του χαρακτήρα κάθε ανθρώπου. «Αν πήγαινες στο σχολείο με έναν δίσκο των Cream ή των Yardbirds στα χέρια, έλεγε κάτι».

Το πανκ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ταυτότητας του Μπουρντέν. «Οι μουσικοί που ξεκίνησαν να παίζουν και να αράζουν στο CBGB ήταν μία σωστή αντίδραση στη γενικότερη αίσθηση απελπισίας, ματαιοδοξίας και αηδίας που απέπνεε η ζωή στη Νέα Υόρκη εκείνης της εποχής», είχε γράψει ο Μπουρντέν.

Αυτό σημαίνει ότι η πανκ μουσική «κυριαρχούσε» στις περισσότερες playlists που έφτιαξε ο Μπουρντέν στη ζωή του. Σε αυτή όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς για τον Μπουρντέν η κουζίνα δεν είναι ένας χώρος που επιτρέπεται να χαθεί ο έλεγχος.

Τα 25 αγαπημένα του τραγούδια για μαγείρεμα αποδεικνύουν περίτρανα ακριβώς αυτό.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται μερικοί από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του Μπουρντέν όπως οι Έλβις Κοστέλο και Roxy Music, αλλά απουσιάζουν άλλοι όπως οι Ramones και οι Dead Boys.

Αν λοιπόν ετοιμάζετε ένα μικρό γεύμα για τους αγαπημένους σας ή μαγειρεύετε μετά τη δουλειά, αυτή η playlist από τον πλέον ειδικό θα κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη.

Across 110th Street – Bobby Womack

Pusher Man – Curtis Mayfield

Wedding Dress – Mark Lanegan

Use Me – Bill Withers

Tangled up in Blue – Bob Dylan

Both Ends Burning – Roxy Music

Too Many Creeps – Bush Tetras

You Can’t Put Your Arms Around a Memory – Johnny Thunders

Time Has Come Today – The Chambers Brothers

Hollywood Perfum – Pretenders

Sweet Jane – The Velvet Underground

What? – A Tribe Called Quest

If I Had No Loot – Tony! Toni! Tone!

Anemone – The Brian Jonestown Massacre

Cold Shot – Stevie Ray Vaughan

Family Affair – Sly & The Family Stone

Merry Christmas Mr. Lawrence – Ryuichi Sakamoto

Plundered My Soul – The Rolling Stones

Street Life – Randy Crawford

Pets – Porno for Pyros

Et moi, et moi, et moi – Jacques Dutronc

Main Titles – Mask

You Only Live Twice – John Barry

Riot Act – Elvis Costello & The Attractions

That’s The Way of the World – Earth, Wind & Fire

με πληροφορίες από Far Out

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.