Τιτάνια προσπάθεια, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, κάνουν ερευνητές για να φέρουν πίσω στη φύση το εξαφανισμένο είδος της τίγρης της Τασμανίας.
Η τελευταία πέθανε τη δεκαετία του 1930. Η ομάδα πίσω από την προσπάθεια υποστηρίζει ότι το είδος μπορεί να αναδημιουργηθεί χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας. Μάλιστα ο πρώτος θυλακίνος, όπως ονομάζεται, θα μπορούσε να ενταχθεί ξανά στη φύση εντός 10 ετών.
Ο θυλακίνος απέκτησε το προσωνύμιο της τίγρης της Τασμανίας για τις ρίγες κατά μήκος της πλάτης του, αν και μαρσιποφόρο.
We have released 21-second newsreel clip featuring the last known images of the extinct Thylacine, filmed in 1935, has been digitised in 4K and released.
— NFSA -National Film and Sound Archive of Australia (@NFSAonline) May 19, 2020
Be sure to check out the footage of this beautiful marsupial. #NFSAOpenOnline #TasmanianTigerhttps://t.co/s3JSAnmFck pic.twitter.com/FSRYXCTTMy
Η ομάδα σχεδιάζει να πάρει βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος μαρσιποφόρου και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων για να «φέρει πίσω» το εξαφανισμένο είδος. «Πιστεύω τώρα ότι σε 10 χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε το πρώτο μας ζωντανό μωρό θυλακίνου από τότε που κυνηγήθηκαν μέχρι την εξαφάνιση τους πριν από σχεδόν έναν αιώνα», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Πασκ, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Όπως σχολίασε στη Sydney Morning Herald ο αναπληρωτής καθηγητής Τζέρεμι Όστιν, του Αυστραλιανού Κέντρου για το Αρχαίο DNA το πρότζεκτ «έχει να κάνει περισσότερο με την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για τους επιστήμονες και λιγότερο με τη σοβαρή επιστήμη».