Κίεβο: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στην Μαριούπολη

©70023venus2009 – Flickr

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «σε μερικές ζώνες, με την υποστήριξη της αεροπορίας, ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο» και «συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μονάδων της (ουκρανικής) άμυνας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ ότι θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες, προκειμένου να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ωστόσο , ένας Ουκρανός διοικητής που βρίσκεται στην χαλυβουργία δήλωσε πως «Οι Ρώσοι δεν κρατούν την υπόσχεσή τους».

«Το επόμενο στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων μας από την Αζοφστάλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματα θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου.

«Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην Αζοφστάλ», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Η επιχείρηση ξεκινά τώρα. Προσευχόμαστε για την επιτυχία της», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της μόνον τη Χερσώνα. Ουκρανοί υποψιάζονται πως η Μόσχα θέλει να διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση στην Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, παρέλαση αιχμαλώτων διεξήχθη στο Ντονέτσκ. Έβαλαν στρατιώτες του ουκρανικού στρατού να παρελάσουν στους δρόμους, ενώ τους πετούσαν σκουπίδια. Οκτώ χρόνια μετά, το Κρεμλίνο αποφάσισε να το ξανακάνει αυτό στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη, μαζί με αμάχους με στρατιωτικές στολές», σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. Η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε καμία από τις πληροφορίες αυτές.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.