Ευλογιά των πιθήκων: Συνολικά 39 τα κρούσματα στην Ελλάδα

©Pixabay

Σε 39 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, από την έναρξη καταγραφής των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Όλα τα κρούσματα έως τώρα είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη (22-59). Από αυτούς 13 άτομα ανέφεραν πως είχαν κάνει ταξίδι στο εξωτερικό μέσα του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Τα στοιχεία που έχουμε στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 4 Αυγούστου 2022.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. Τον Μάιο του 2022 είχε καταγραφεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Στην Ευρώπη συνολικά μέχρι τις 2 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 15.926 κρούσματα της νόσου σε 38 διαφορετικές χώρες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.