Ο Λαβρόφ μεταβαίνει αύριο στη Μιανμάρ για θέματα άμυνας

©Facebook-Russian Foreign Ministry – МИД России

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στην Μιανμάρ και θα συνομιλήσει με ηγέτες της κυβερνώσας χούντας για θέματα άμυνας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους πως «προβλέπονται συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και των ηγετών της Μιανμάρ».

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκεται και η συνεργασία για άμυνα και ασφάλεια, με την Ρωσία να επιδεικνύει αυξανόμενη υποστήριξη στη χούντα της Μιανμάρ, καθώς και η ίδια μένει απομονωμένη λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η χούντα στην Μιανμάρ, μεταξύ άλλων κατηγορείται για φρικαλεότητες και συνεχίσει την αιματηρή καταστολή κατά των αντιπάλων της, με περισσότερους από 2000 πολίτες να έχουν σκοτωθεί και πάνω από 15 χιλιάδες έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021.

Την ημέρα του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ, η 77χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι που είχε λάβει το Νόμπελ Ειρήνης το 1991, συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες που ενδέχεται να την οδηγήσουν σε κάθειρξη έως και 150 ετών συνολικά.

Ο Μιν Αούν Χλάινγκ, επικεφαλής της χούντας, πραγματοποιήσε ταξίδι στη Ρωσία στα μέσα Ιουλίου και συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με αξιωματούχους του πυρηνικού και αεροδιαστημικού τομέα.

Παρά την στήριξη που έχει το καθεστώς της Μιανμάρ από Ρωσία και Κίνα, την περασμένη εβδομάδα οι δύο χώρες ενέκριναν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκασε την εκτέλεση τεσσάρων κρατουμένων από τη χούντα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.