Politico: Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία

©Twitter- Mevlüt Çavuşoğlu

Όπως αναφέρει το Politico σε άρθρο του, η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, βασιζόμενο και στην επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη.

Η έντονη «ανταλλαγή» απόψεων Μπέρμποκ – Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζονται ως σημάδι σκλήρυνσης της στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, ερμηνεύει το Politico.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν έξαλλος με όσα δήλωσε η Μπέρμποκ από την Αθήνα ενώ στάθηκε στην δήλωσή της πως «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει». Η συγκεκριμένη δήλωση έκανε τον Τσαβούσογλου να «νοσταλγήσει» την Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει. Οι τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Η Αναλένα Μπέρμποκ υπενθυμίζεται πως κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, ενημερώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Αν και ο Τούρκος ΥΠΕΞ αξίωσε πολιτική ίσων αποστάσεων από την Γερμανίδα ομόλογό του δεν κατάφερε και πολλά, αφού η ίδια είπε πως το Βερολίνο δεν είναι θύμα της ελληνικής προπαγάνδας και ότι ενδιαφέρεται για τα γερμανικά σύνορα και τα σύνορα της ΕΕ.

Ο Τσαβούσογλου έπειτα από τις δηλώσεις της Μπέρμποκ κατηγόρησε την Γερμανική πλευρά πως «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων». Συγκεκριμένα είπε: «Aπο τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει έναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθεί αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Γερμανίδα υπουργός απάντησε άμεσα στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος της ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.