Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην Ολενίβκα

©pexels

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) καταδίκασε σήμερα (31/7) την επίθεση στην φυλακή Ολενίβκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία που σημειώθηκε την Παρασκευή, ενώ τόνισε πως δεν έχει λάβει ακόμη άδεια ώστε να μεταβεί στον τόπο της επίθεσης.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει πως «οι οικογένειες πρέπει επειγόντως να ενημερωθούν και να λάβουν απαντήσεις για το τί συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, συμπεριλαμβανομένων των αμερόληπτων ερευνών, για να βοηθήσουν να προσδιοριστούν τα γεγονότα πίσω από την επίθεση και να διευκρινιστεί αυτό το θέμα. Ωστόσο δεν είναι ο ρόλος ή η εντολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να διενεργεί δημόσιες έρευνες για εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου».

«Επί του παρόντος, δεν έχουμε λάβει επίσημη επιβεβαίωση που να μας δίνει πρόσβαση να επισκεφτούμε τον τόπο ή τους αιχμαλώτους πολέμου που έπεσαν θύματα της επίθεσης, και μέχρι σήμερα η πρότασή μας για υλική βοήθεια δεν έχει γίνει αποδεκτή», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΕΣ.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός κλήθηκαν σήμερα από την Ρωσία ώστε να διενεργήσουν έρευνα για τους θανάτους δεκάδων αιχμαλώτων που κρατούνταν από τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές, σε φυλακή της πόλης Ολενίβκα. «Η Ρωσική Ομοσπονδία, για τη διενέργεια αντικειμενικής έρευνας για το πλήγμα στο κέντρο κράτησης στην Ελένοβκα (Ολένβικα στα ουκρανικά), που προκάλεσε τον θάνατο μεγάλου αριθμού Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, κάλεσε επίσημα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται πως η ΔΕΕΣ βοήθησε στην απομάκρυνση των τραυματιών και παρείχε ιατρική βοήθεια έπειτα από την επίθεση.

Ο ρωσικός στρατός έκανε λόγο για 40 νεκρούς και 75 τραυματίες ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές μιλούν για 53 νεκρούς έως τώρα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπενθυμίζουμε πως χαρακτρήσε την επίθεση ως «εσκεμμένο ρωσικό έγκλημα πολέμου».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.