ΠΟΥ: Αναμένεται αύξηση στον αριθμό των θανάτων από την ευλογιά των πιθήκων

©EPA/SALVATORE DI NOLFI

Στην Ευρώπη αναμένεται αύξηση του αριθμού των θανάτων από την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σημείωθηκαν οι πρώτοι θάνατοι από την ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής, με τον ΠΟΥ να επισημαίνει πως οι δύο θάνατοι ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την ευλογιά των πιθήκων ανακοινώθηκαν από την Παρασκευή στην Ισπανία και άλλος ένας στη Βραζιλία, χωρίς να είναι γνωστό εάν πράγματι ο ιός είναι η αιτία αυτών των θανάτων.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκαν σε οκτώ από τον Μάιο, με τους πέντε πρώτους να καταγράφονται στην Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970.

«Δεδομένης της συνέχισης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης.

«Η αναφορά των θανάτων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων δεν αλλάζει την εκτίμησή μας για την επιδημία στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις περνά από μόνη της, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 18.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως εκτός Αφρικής από τις αρχές Μαΐου, με τα περισσότερα να είναι στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ τονίζει ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους και ως εκ τούτου συνιστά να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους φροντίζουν ή σε αυτούς που κάνουν έρευνα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.