Βουλή: Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία – Την Τετάρτη η ψήφισή του από την Ολομέλεια

© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, έκανε δεκτές παρατηρήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων δικαστικών φορέων όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο για την Δικαστική Αστυνομία.

Ο Υπουργός, προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, στο νέο νομοσχέδιο για την Δικαστική Αστυνομία. Σήμερα ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία σε Α΄ ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί και θα δοθεί προς διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τη Νέα Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, το οποίο θα αντιμετωπίζει το μεγάλο άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα της χώρας, που είναι η ανεπαρκής στελέχωση των δικαστηρίων με δικαστικούς υπαλλήλους», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.

Ακόμη, σημείωσε πως ανεξάρτητα από τις εντάσεις και τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, το νομοσχέδιο θα λάβει καθολική αποδοχή, τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως η ίδρυση και η λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας για την υποβοήθηση του δικαστικού έργου και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αναγνωρίστηκε από όλα τα κόμματα.

«Σε σχέση με τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθιξαν φορείς και κόμματα έχουν γίνει αρκετές διορθώσεις και μέχρι να έρθει στην Ολομέλεια θα τα προσέξουμε ακόμα περισσότερο. Το γεγονός της επιλογής προέδρου της Δικαστικής Αστυνομίας μάς προβλημάτισε πολύ γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει όμως καμία σκοπιμότητα στην πρόταση του υπουργείου να είναι επικεφαλής συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις για να αναδιαμορφώσουμε τη διάταξη. Δεν θα επιμείνω. Ήδη το συζητήσαμε με τους φορείς και τους δικαστές. Η επιλογή ενδεχομένως να γίνεται με πρόσκληση. Δεν θέλουμε να υπάρχει κανένα κενό ή σκέψεις ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να είναι προς συγκεκριμένη κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

Θετικός στην πρόταση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, εμφανίστηκε ο κ. Τσιάρας. Μεταξύ άλλων υπάρχει πρόταση να υπάρχει εκπροσώπηση των δικηγόρων στην εξεταστική επιτροπή για τον διαγωνισμό προσλήψεων δικαστικών υπαλλήλων όπως και στην παρατήρηση του γενικού εισηγητή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, για βελτιώσεις στη διάταξη που αφορά μεταθέσεις και αποσπάσεις.

Όσον αφορά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο επιλογής ανώτατων δικαστικών στην Ελλάδα, ο κ. Τσίαρας δήλωσε πως «η θετική αποτύπωση της για τη χώρα μας είναι πολύ σημαντική». Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσιάρας κατέληξε λέγοντας: «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί μέσα από τον ανεξάρτητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της και δεν μπορεί κανείς να στήνει λαϊκά δικαστήρια και να μπαίνει στη λογική του 2010, μέσα από προτροπές ή θέσεις, γιατί αυτές οι λογικές κάνουν μεγάλο κακό και στη δημοκρατία και στη κοινωνία. Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διελκυστίνδας και πολιτικών αντιπαραθέσεων γιατί είναι ο χώρος που προσφεύγουν κυρίως οι αδύναμοι πολίτες για να διασφαλίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα τους και ο θεσμός που κρατά ζωντανά και όρθια και την Πολιτεία και τη δημοκρατία».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις και ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις και κάλεσαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε διορθώσεις και αποσαφηνίσεις.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο σε Β’ ανάγνωση στην Επιτροπή ενώ την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.