Κρεμλίνο: Τα ρωσικά χτυπήματα στην Οδησσό δεν επηρεάζουν τις εξαγωγές σιτηρών

© pixabay

Το Κρεμλίνο τοποθετήθηκε σήμερα σχετικά με το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο λιμάνι της Οδησσού.

Όπως αναφέρει η ρωσική πλευρά το χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών, ενώ τόνισε πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διασφαλίσουν την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε πως η Ρωσία έθεσε ως στόχο στρατιωτικές υποδομές σε πυραυλικό χτύπημα το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών.

«Αυτά τα χτυπήματα συνδέονται αποκλειστικά με στρατιωτικές υποδομές. Σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή σιτηρών. Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει -και δεν θα επηρεάσει- την έναρξη των αποστολών», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας είχαν σταματήσει από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Οι εξαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αντιστοιχούσαν στο 1/3 των των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Ακόμη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε: «Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το δικό τους κομμάτι για τους έμμεσους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε βάρος των ρωσικών αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων. Δεν υπάρχουν άμεσοι (περιορισμοί) αλλά υπάρχουν έμμεσοι που δεν μας επιτρέπουν να εκπληρώσουμε πλήρως αυτές τις αποστολές, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα για εκείνες τις περιοχές όπου η πείνα αρχίζει και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή».

Όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν η συμφωνία θα είναι επιτυχής έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί που περιγράφονται στη συμφωνία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.