Βενετία η γαληνοτάτη

©Shutterstock

Αφήνοντας το Παρίσι, θέλησα να γίνω λίγο Angelina Jolie  στο The Tourist και να επισκεφτώ τη Βενετία με τρένο. Την πόλη που φημίζεται για την αρχιτεκτονική της και το ρομαντισμό της. Η διαδρομή πολύ όμορφη, διασχίζεις όλη την κεντρική Ευρώπη σε fast forward , περνάς από Τορίνο, Βερόνα, Μιλάνο και φτάνεις στην Γαληνοτάτη του Βορρά.

Τζένη Αθανασοπούλου//ActionPress

Η Βενετία και  η λιμνοθάλασσα που περιβάλλει τα 118 νησιά  της, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Την  Αναγέννηση δημιουργήθηκε η Βενετσιάνικη σχολή ζωγραφικής, μία τάση που πρόβαλλε την πολυτελή ζωή με έντονα χρώματα και ζωηρότητα στην έκφραση και ανάδειξε ζωγράφους όπως ο Paolo Veronese, o Giorgione, o Giovanni Bellini, o Tintoretto o Tiziano. Σήμερα η  Biennale της Βενετίας είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη. Χωρίζεται σε Biennale Αρχιτεκτονικής αλλά και στο φεστιβάλ κινηματογράφου, που αυτές τις ημέρες γιορτάζουν τα 90 χρόνια από την ίδρυση του. Σε κάθε νικητή από κάθε ενότητα  το βραβείο της Mostra  είναι το περίφημο χρυσό λιοντάρι.

O συνθέτης των 4 εποχών Vivaldi και ο Albinoni γεννήθηκαν εδώ. Ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα, το La Fenice, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ιταλικού θεάτρου και της όπερας. Καταγράφονται  παγκόσμιες  πρεμιέρες των Verdi, Donizzetti, Bellini. H Βενετία ενέπνευσε τον William Shakespeare να γράψει τον Έμπορο της Βενετίας, αλλά και τον Goldoni να δημιουργήσει το ρόλο του Pantalone. Τον Pantalone μπορείς να τον βρεις σε πορσελάνινη  μάσκα  μαζί με τον Αρλεκίνο και την Κολομπίνα.

Το καρναβάλι της Βενετίας 

Λέγεται ότι το καρναβάλι ξεκίνησε μετά από  μια νίκη της  Γαληνοτάτης  το 1162. Από τη χαρά τους άρχισαν να γιορτάζουν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, να χορεύουν και χρόνο με το χρόνο το καρναβάλι εξελίχθηκε σε μεγάλη γιορτή. Οι Βενετοί ιστορικά απολάμβαναν υψηλό επίπεδο διαβίωσης παρόλο που υπήρχε ανισότητα ανάμεσα στους πολίτες. Έτσι φορούσαν τις περίφημες Βενετσιάνικες μάσκες ώστε να φαίνονται όλοι ίσοι.

©Shutterstock

 Γέφυρα Rialto  

Φτάνοντας στην Βενετία , αξίζει να πάρεις μία barca (έτσι λένε τα θαλάσσια ταξί ) και να κάνεις την διαδρομή από το αεροδρόμιο στην γέφυρα του Rialto. Την νύχτα είναι πολύ πιο όμορφα, η barca ξεκινά με γρήγορο ρυθμό και περνά μεγάλο μέρος της λιμνοθάλασσας, φτάνοντας στην πόλη, μειώνει ταχύτητα και μπορείς να θαυμάσεις τα palazzo φωτισμένα να σε καλωσορίζουν μέχρι την γέφυρα Rialto. Εκεί ψάξε και την trattoria alla Madonna , το καλύτερο παραδοσιακό φαγητό στην πόλη. Δοκίμασε το ψάρι ημέρας , οι Βενετσιάνοι λατρεύουν το μπακαλιάρο και τις σαρδέλες. Από εκεί μπορείς να γνωρίσεις το ιστορικό κέντρο και μέσα από σοκάκια να φτάσεις  στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Πλατεία Αγίου Μάρκου – Παλάτι των Δόγηδων

Εδώ χτυπά η καρδιά της Βενετίας.  Κάτσε στο ιστορικό Florian να πιείς ένα καφέ και να φας ένα Tramezzino Veneziano , το λεγόμενο street food της πόλης. Όλο αυτό μπορείς να το απολαύσεις, ακούγοντας στο πιάνο Shostakovich,  που συνήθως παίζουν έξω από το καφέ. Κάτσε στην στοά γιατί οι γλάροι της πλατείας είναι λίγο κλέφτες και τους αρέσει το Tramezzino  και  μπορεί να σου αρπάξουν μέσα από το χέρι.

Λίγο πιο κάτω και πάνω στην πανέμορφη παραλία  με τις γόνδολες, στέκεται περήφανο με την βαριά ιστορία του το Palazzo Ducale – το παλάτι των Δόγηδων. Κατοικία του Δόγη της Βενετίας με αίθουσες για υποδοχή ξένων  – πιο διάσημη η lepanto , διακοσμημένη από τον Veronese  και η αίθουσα Συμβουλίου που ξεχωρίζει καμβάς του Tintoretto. Στο υπόγειο ήταν οι φοβερές Ενετικές  φυλακές. Από τις φυλακές οι  κατάδικοι πήγαιναν στην κρεμάλα, περνώντας μέσα από την  σκεπαστή  γέφυρα των στεναγμών – Ponte dei Sospiri. Κλειστή για να μην ξεφύγουν οι κατάδικοι  και  έβλεπαν για τελευταία φορά από τα μικρά παραθυράκια την θάλασσα.

Γεύση από Biennale και Negroni

Περπατώντας στην παραλία μπορείς να φτάσεις μέχρι το χώρο που γίνεται η Biennale στους κήπους. Κάνε πριν μία στάση στο ιστορικό Danieli Hotel και παρήγγειλε ένα Negroni Sbagliato. Θα σου έρθει σε ένα old fashion ποτήρι κοκτέιλ αλλά θα είναι το πιο γευστικό Negroni ever!!!

©Shutterstock

Προχωρώντας  αξίζει να πας να προσκυνήσεις την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Οι Βενετσιάνοι την αποκαλούν Εκκλησία των Ελλήνων – Chiesa dei Greci. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1536 από συνεισφορές των Ελλήνων της Βενετίας  και κράτησε περίπου 30 χρόνια. Θεωρείται η παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία της Δύσης. Αναγεννησιακού ρυθμού με πολύ μάρμαρο .

Βόλτα στο San Giorgio Maggiore, στο Murano και το Burano

Επιστρέφοντας στην παραλία μπορείς να πάρεις ένα βαπορέτο και να επισκεφτείς το πρώτο νησάκι που φιλοξενεί την Ιταλική εκδοχή του Αγίου Γεωργίου. Το νησάκι San Giorgio Maggiore, αξίζει να ανέβεις στο καμπαναριό και να θαυμάσεις απέναντι την όμορφη Βενετία. Χτίστηκε όλο από τον Αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Αndrea Palladio .

Δύο νησάκια που αξίζει να επισκεφτείς με το βαπορέτο, είναι το Murano και το πιο μακρινό αλλά πανέμορφο Burano. To Murano είναι διάσημο για τα περίφημα γυάλινα murano αντικείμενα. Μεγάλος έρωτας τα κοσμήματα murano που εδώ θα τα βρεις πολύ οικονομικά. Τα βρίσκεις παντού, αλλά στο μουσείο που είναι στο νησάκι, θα βρεις τα πιο ιδιαίτερα.

©Shutterstock


Συνεχίζοντας, φτάνεις στο Burano, το χρωματιστό ψαροχώρι  με τα λιλιπούτεια σπιτάκια –smurfhouses – και τις κουρτίνες – σεντόνια που έχουν στις πόρτες. Όλα τα σπιτάκια σαν μικρά είναι βαμμένα με έντονα χρώματα, φούξια, λουλακί , πορτοκαλί και δείχνουν σαν πίνακας ζωγραφικής. Εδώ θα βρεις όμορφα κεντητά λευκά είδη  , όλα χειροποίητα.

Φεύγοντας από την Βενετία, θα κάνω μία βόλτα στα μικρά κανάλια με την γόνδολα. Θέλω λίγη εκκεντρικότητα  και να γίνω λίγο Peggy Guggenheim,  που παράτησε την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Βενετία. Αγόρασε το palazzo της και έκανε βόλτα με την γόνδολα της.

Αυτή είναι η Βενετία. Μια πόλη για μποέμ, ρομαντικούς και λάτρεις της τέχνης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.