Moody’s: Η Λευκορωσία χρεοκόπησε ως προς την πληρωμή του εξωτερικού της χρέους

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Η Λευκορωσία χρεοκόπησε σε σχέση με το εξωτερικό της χρέος, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Moody’s.

Η προθεσμία έληξε στις 13 Ιουλίου για την Λευκορωσία, η οποία έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 22,9 εκατομμυρίων δολαρίων για δεκαετή ευρωομόλογα Belarus-27. Το Υπουργείο Οικονομικών της Λευκορωσίας πραγματοποίησε την πληρωμή σε εθνικό νόμισμα, εξαιτίας της οποίας οι κάτοχοι των ομολόγων δεν μπορούσαν να λάβουν πληρωμές.

Ο οίκος Moody’s αναφέρει πως η απόσβεση του συναλλαγματικού χρέους με λευκορωσικά ρούβλια συνιστά χρεοκοπία.

Η Λευκορωσία ακολούθησε την πρακτική της Ρωσίας και αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος σε εθνικό νόμισμα. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «αναγκαστικό μέτρο», αφού οι συμμετέχοντες του συστήματος δεν μπορούν να εγγυηθούν πλήρως και εμπρόθεσμα την καταβολή των πληρωμών σε όλους του κατόχους ευρωομολόγων.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στις 22 Ιουνίου, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο θεσπίζεται μια νέα προσωρινή διαδικασία για τις πληρωμές των ευρωομολόγων σε ρούβλια. Όπως δήλωσε στις 28 Ιουνίου ο οίκος Moody’s, η Ρωσία έχει αθετήσει την πληρωμή των ευρωομολόγων της. Επίσης το πρακτορείο αναφέρει, πως οι κάτχοι του κρατικού χρέους της Ρωσίας δεν έλαβαν πληρωμές κουπονιών για δύο ευρωομόλογα ύψους 100 εκατ. δολαρίων μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερών στις 27 Ιουνίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.