Η Ελίτ των κρυπτοαπατεώνων στην Ελλάδα

Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Οι τιμές τους ήταν σε ιλιγγιώδη ύψη τον Νοέμβριο του 2021 και μετά ήρθε η συντριβή. Σε μόλις δύο εβδομάδες τον Μάιο, τα κρυπτονομίσματα εκτιμάται ότι έχασαν περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία.

Η Ρούγια Ιγκνάτοβα, γνωστή και ως «Crypto-Queen», ήτοι «Βασίλισσα των Κρυπτονομισμάτων», έκλεψε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πόνταραν στο OneCoin, το ψεύτικο κρυπτονόμισμά της. Και ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Λίγο πριν αφήσει τα τελευταία ίχνη της στην Ελλάδα είχε μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη – ωστόσο από τότε δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις έρευνες για τον εντοπισμό της.

Τον Ιούλιο του 2017 οι ελληνικές αρχές προχωρούσαν, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, στη σύλληψη του Αλεξάντερ Βίννικ ως υπόπτου για ξέπλυμα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BTC-e.  Ο Βίννικ βρισκόταν στη χώρα μας για διακοπές.

Η ιστορία του Βίννικ μοιάζει να είναι βγαλμένη από τις σελίδες ενός κατασκοπευτικού μυθιστορήματος. Αρχικά, ένας μεσάζοντας κρυπτονομισμάτων δημοφιλής στον υπόκοσμο της Μόσχας με το όνομα «Sasha WME», έγινε στέλεχος του ανταλλακτηρίου BTC-e που κατεύθυνε τις λειτουργίες και τα οικονομικά του, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ. Το BTC-e φέρεται να εξυπηρετούσε εγκληματίες κρύβοντας τις ταυτότητες των χρηστών, ανέφεραν στο κατηγορητήριο οι αμερικανικές αρχές, και διευκόλυνε εγκλήματα που κυμαίνονταν από πειρατεία ηλεκτρονικών υπολογιστών έως διαφθορά δημόσιων προσώπων και διακίνηση ναρκωτικών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.