Γουργουλιάνης: Περισσότερο μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα η μετάλλαξη «Κένταυρος»

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» μίλησε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, όπως είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρα. «Στην Ινδία βρέθηκε την 1η Ιουνίου. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και δεν έχουμε αύξηση στους θανάτους. Η εκτίμηση μας είναι ότι έχουμε ένα μεταδοτικό ιό, που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος.  Άρα δεν μας τρομάζει τόσο πολύ η μεταδοτικότητα αρκεί να προστατεύσουμε τους ευάλωτους», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το γιατί αρκετοί δεν έχουν κολλήσει κορονοϊό, δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα», είπε και πρόσθεσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε».

«Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας», υποστήριξε.

Kαι όπως είπε, μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν αλλάξει όλα. «Δεν πεθαίνουν νέοι, δεν έχουμε διακομιδές ασθενών από τα νησιά, δεν έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας» είπε ο κ. Γουργουλιάνης προσθέτοντας ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας «ο ιός άλλαξε. Είναι ηπιότερος».

Η Όμικρον ουσιαστικά έκανε μια ενισχυτική δόση στους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες», επισήμανε τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι, προτρέποντας τους ηλικιωμένους να φορούν μάσκα.

«Είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς ακόμη και για την απλή γρίπη», είπε για τα εμβόλια. «Από τον Ιανουάριο και μετά η κατάσταση θύμισε ενδημικότητα. Από τον Οκτώβριο που θα κλειστούμε μέσα πιθανότατα να έχουμε καμία έξαρση», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το νέο εμβόλιο και το αν θα συμπεριλάβει και τη νέα μετάλλαξη τόνισε: «όπως εξελίσσεται η νόσος εξελίσσονται και τα εμβόλια».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.