Ρώσος αξιωματούχος: Πιθανό σενάριο δημοψηφίσματος για προσάρτηση της Ζαπορίζια

©pixabay

Ρώσος αξιωματούχος που είναι εγκατεστημένος σε περιοχή της νότιας Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα πως στις αρχές του φθινοπώρου ίσως πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με την Ρωσία.

Ο Γιεβγκένι Μπαλίτσκι επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Ζαπορίζια, δήλωσε πως «οι μηχανισμοί (διεξαγωγής δημοψηφίσματος-σ.σ) βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Το δημοψήφισμα θα καθορίσει τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαπορίζια και πώς θέλουν να ζήσουν». Με την δήλωσή του θέλησε να κάνει ένα περαιτέρω βήμα προς την προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Πρακτορεία ειδήσεων από το εξωτερικών αναφέρουν πως άλλος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Την πόλη της Ζαπορίζια ελέγχει ακόμη ο ουκρανικός στρατός, η πόλη βρίσκεται πίσω από την περιοχή του Ντονμπάς της Αν. Ουκρανίας που η Ρωσία υποστηρίζει πως πολεμάει για να στηρίξει τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αποσχισθείσες οντότητες που τις έχουν αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.

Η Μόσχα υποστηρίζει πως η ψηφοφορία είναι ζήτημα των αξιωματούχων των περιφερειών αυτών και δεν σχολίασε την προοπτική της ένταξης τον οντοτήτων αυτών στην Ρωσία.

Μια εβδομάδα πριν ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία δήλωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας δεν θα αποχωρήσουν από τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας, τις οποίες ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει από την εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.