Η NASA βλέπει… UFO

©Shutterstock

Ύστερα από έξι δεκαετίες επιστημονικής έρευνας για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής, η NASA εγκαταλείπει την άρνηση της να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, επιδιώκοντας αφενός να δώσει απαντήσεις, αφετέρου να συμβάλει στην εθνική ασφάλεια και στην ασφάλεια των πτήσεων

Σπύρος Χριστόπουλος//ActionPress

Στις 6 Νοεμβρίου του 2018 ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στην Αριζόνα ανέφερε ότι «εντόπισε» τρία UAP (Unidentified Aerial Phenomena, όπως λέγονται πλέον τα UFO) να κάνουν ελιγμούς στον ουρανό, όχι σε ιδιαίτερα μακρινή απόσταση ούτε σε μεγάλο ύψος. Το περιστατικό αυτό έχει καταγραφεί οπτικά, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τα τρία αυτά αντικείμενα κινούνταν κατά τέτοιο τρόπο που αψηφούσαν τους νόμους της Φυσικής.

Προφανώς και από το 1955, όταν και αναφέρθηκε η πρώτη «στενή επαφή», έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες τέτοια βίντεο, αν και η συζήτηση για το κατά πόσο πράγματι υπάρχουν UFO και εξωγήινοι πολιτισμοί και για το εάν μας έχουν επισκεφθεί, κινούνταν περισσότερο στη συνωμοσιολογία και στην «οφθαλμαπάτη».

Ωστόσο, η απόφαση της NASA να μπει στο παιχνίδι της έρευνας, προσθέτει κύρος στην όλη διερεύνηση, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως αυτή η κίνηση ενδεχομένως να συνιστά ένα τεράστιο ρίσκο για την φήμη της και για την 60ετή και πλέον επιστημονική της πορεία.

Η εμπλοκή

Η εμπλοκή της NASA έρχεται ως απόρροια έρευνας που έκανε τον περασμένο Μάιο μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία προχώρησε σε δημόσιες ακροάσεις σχετικά με την παρατήρηση 140 «στενών επαφών» που είχαν πιλότοι της αμερικανικής αεροπορίας με UAP τα τελευταία 20 χρόνια.

Η έρευνα του Κογκρέσου – για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’60 – «πυροδοτήθηκε» από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times το 2017, σύμφωνα με το οποίο ένα μυστικό πρόγραμμα του Πενταγώνου είχε εστιάσει στο να καταγράφει όλες τις εμφανίσεις των UAP.

Τα στοιχεία έκαναν λόγο για «επαφές» που οι πιλότοι περιέγραφαν ως πτήσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν από το ανθρώπινο είδος. Η Επιτροπή κατέληξε στο ότι αν και όλα αυτά τα περιστατικά δεν αποκλείεται να είναι φυσικά φαινόμενα ή κάποια νέα τεχνολογία της Κίνας ή της Ρωσίας ή κάποια τελείως διαφορετική υψηλή τεχνολογία, π.χ. εξωγήινη, σε κάθε περίπτωση ήταν πραγματικά.

Η έρευνα

Η έρευνα θα αρχίσει το φθινόπωρο υπό τον αμερικανό αστροφυσικό, Ντέιβιντ Σπέργκελ, θα έχει διάρκεια 9 μήνες και προϋπολογισμό 100.000 δολάρια. Στόχος είναι να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρεθούν λίγο πιο κοντά στην απάντηση για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα UAP, επισημαίνοντας πως έχει τους ανθρώπους, τα επιστημονικά εργαλεία και τη γνώση για να φέρει εις πέρας και αυτήν την αποστολή.

Μάλιστα η NASA υποστηρίζει πως είναι ανοιχτή σε όλα τα σενάρια και πως θα ακολουθήσει τα στοιχεία, όπου και αν αυτά την οδηγήσουν.

Η αναζήτηση

Στους επικριτές της, οι οποίοι λένε πως κινδυνεύει να αμαυρωθεί η εικόνα της υπηρεσίας, η NASA επισημαίνει πως η μελέτη των UAP αποτελεί μέρος της επιστημονικής προσπάθειας που κάνει στο πλαίσιο της αναζήτησης ζωής πέρα από τη Γη είτε αυτό έχει να κάνει με τις μελέτες για μικρόβια στην επιφάνεια του Άρη είτε με την εξερεύνηση των φεγγαριών του Δία και του Κρόνου για την ύπαρξη νερού.

Είναι ενδεικτικό ότι οι επιστήμονες της NASA τηρούν χαμηλό προφίλ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει η προσέγγιση να γίνει με μια αίσθηση ταπεινότητας δεδομένου ότι η επιστήμη παρά την τεράστια πρόοδο της, αδυνατεί ακόμα και σήμερα να καταλάβει τι αποτελεί το 95% του Σύμπαντος. Συνεπώς αναφέρουν ότι η μόνη παραδοχή που μπορεί να γίνει, είναι πως υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τα UAP, αν και τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτά είναι εξωγήινης προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καθίσταται σαφές, είναι πως τα συμπεράσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα σε όλους.

Η προειδοποίηση

Με τη συζήτηση για τα UAP να έχει ανοίξει για τα καλά, έρχεται στο προσκήνιο η προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο κορυφαίος Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος αφού είχε ισχυριστεί ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει νοήμων ζωή, υποστήριζε ότι καλό θα ήταν να μην έρθουμε σε επαφή μαζί της.

Συγκεκριμένα, έλεγε πως εάν μας έρθει κάποιο σήμα από εξωγήινο πολιτισμό, θα ήταν προτιμότερο «να κάνουμε ησυχία». Δηλαδή να μην απαντήσουμε και το κυριότερο να μην πούμε καν που βρισκόμαστε. Και αυτό γιατί όπως έλεγε, οι προηγμένοι εξωγήινοι που θα έρθουν εδώ, δεν θα έχουν και πολύ φιλικές διαθέσεις.

Μάλιστα εκτιμούσε πως σε αυτό το σενάριο, η ανθρωπότητα θα είχε λίγο πολύ την ίδια τύχη με αυτήν των ιθαγενών της Αμερικής ύστερα από την ανακάλυψη της ηπείρου τους από τους Ευρωπαίους. Αρχικά την υποδούλωση και μετά την εξαφάνιση. Πάντως η ανθρωπότητα έχει ήδη με τα οχήματα Voyager 1 και 2 φροντίσει να μεταφέρει εικόνες από τη ζωή πάνω στη Γη με εικόνες και χαιρετισμούς από τους ανθρώπους σε διάφορες γλώσσες.

Η πρώτη «επαφή»


Η πρώτη στενή επαφή με τα «πράσινα πλάσματα» αναφέρθηκε το απόγευμα της 21ης Αυγούστου του 1955 σε ένα αγρόκτημα κάπου στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Ήταν η οικογένεια Suttons και κάποιοι φίλοι τους που είδαν ένα ασημί, φωτεινό αντικείμενο να φτάνει αθόρυβα και να προσγειώνεται κοντά στο σπίτι τους. Όπως ανέφεραν οι 8 ενήλικες και τα 3 παιδιά, ήρθαν σε επαφή με πλάσματα περίπου ενός μέτρου, με τέλεια στρογγυλό κεφάλι, με χέρια που έφταναν μέχρι το έδαφος και με τεράστια μάτια που έβγαζαν μια απόκοσμη λάμψη. Παρά τον τρόμο που βίωσε η οικογένεια, δεν δίστασε να αδειάσει μερικές δεκάδες σκάγια από τις καραμπίνες τους πάνω στα πλάσματα αυτά, τα οποία ωστόσο φέρονται στη συνέχεια να εξαφανίζονταν.
Το δράμα κορυφώθηκε, όταν ένα από τα πλάσματα αυτά – πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες – λέγεται πως άπλωσε το χέρι του που έμοιαζε με ένα τεράστιο νύχι και άγγιξε τα μαλλιά ενός εκ των ενηλίκων. Αυτό ήταν. Μετά από ένα διόλου ψύχραιμο, νέο καταιγισμό πυρών, οι ένοικοι του αγροκτήματος έφυγαν κακήν κακώς για το τοπικό αστυνομικό τμήμα του Hopkinsville. Εκεί ο αστυνομικός έγραψε στην αναφορά του πως όλοι, γυναίκες και παιδιά ήταν σε κατάσταση υστερίας καθώς και ότι ένας άντρας μετρήθηκε με 140 παλμούς το λεπτό. Η υπόθεση έγινε γνωστή σε όλη την χώρα.
Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν βρήκαν τίποτα πέρα από κάλυκες, και σύντομα εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν στη φάρμα, κατηγορώντας τους Suttons ως απατεώνες. Αιτιάσεις που πήραν διαστάσεις, όταν η οικογένεια και αφού δεν μπορούσε να αποφύγει τους επισκέπτες, επέβαλε εισιτήριο από 50 σεντς έως 10 δολάρια για πληροφορίες και φωτογραφίες. Την υπόθεση αυτή εξέτασε και πάλι το 2006 ο ερευνητής Joe Nickell, ο οποίος έδωσε τη δική του εξήγηση.
Την ημέρα εκείνη υπήρξε ένας μετεωρίτης σε πολύ κοντινή απόσταση ενώ όσον αφορά τα μικρά πλάσματα, μάλλον ήταν ένα είδος κουκουβάγιας με όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν στις μαρτυρίες, που είναι ιδιαίτερα ενεργές το σούρουπο και εξαιρετικά επιθετικές όταν υπερασπίζονται τη φωλιά τους.

TAGS:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.