NASA: Παρουσίασε τις πρώτες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb [vid & pics]

©NASA – Twitter

Η NASA παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης τις πρώτες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb.

Δείτε τα εντυπωσιακά ευρήματα των επιστημόνων:

«Μερικά αστέρια σβήνουν με ένα μπαμ. Σε αυτές τις εικόνες του πλανητικού νεφελώματος του Νότιου Δακτυλίου,το @NASAWebb δείχνει ένα αστέρι που πεθαίνει καλυμμένο από σκόνη και στρώματα φωτός», αναφέρει η NASA.

Το μωσαϊκό του Webb καλύπτει μια περιοχή του ουρανού το 1/5 της διαμέτρου της Σελήνης (όπως φαίνεται από τη Γη). Περιέχει περισσότερα από 150 εκατομμύρια pixel και είναι κατασκευασμένο από περίπου 1.000 αρχεία εικόνας.

«Οι γαλαξίες συγκρούονται στο Stephan’s Quintet, τραβώντας και τεντώνοντας ο ένας τον άλλον στον βαρυτικό χορό. Στην προβολή μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας παρακάτω, δείτε πώς το Webb διαπερνά τη σκόνη, δίνοντας νέα εικόνα για το πώς αλληλεπιδράσεις όπως αυτές μπορεί να οδήγησαν την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν», γράφει η NASA.

Το πορτρέτο του Νεφελώματος της Τρόπιδας, μια περιοχή όπου νέα άστρα γεννιούνται μέσα από κοσμικά σύννεφα αερίου και σκόνης. Κάθε λευκή κουκίδα είναι ένα νέο αστέρι που μόλις άρχισε να λάμπει.

Οι επιστήμονες της NASA κάνουν λόγο για «έναν κοσμικό χορό, που οδηγείται από τη βαρυτική δύναμη» — το είδος της αλληλεπίδρασης που οδηγεί την εξέλιξη των γαλαξιών.

Δείτε την παρουσίαση:

Υπενθυμίζεται πως η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, που δείχνει πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου. Αναμένεται να δoθούν στη δημοσιότητα άλλες τέσσερις.

Ο Μπάιντεν μιλά για ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Το τηλεσκόπιο εστίασε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723. Κάθε σημάδιστη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. «Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ», εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.